Compagnie des Alpes heeft ambitieuze toekomstplannen

Compagnie des Alpes heeft ambitieuze toekomstplannen voor al haar parken en wil ook uitbreiden in Azië. Dit nieuws werd bekend gemaakt door de website Blooloop dat sprak met François Fassier, de leider van de Leisure Destinations afdeling van Compagnie des Alpes.

 

Het is gedaan met jaren zonder investeringen bij  Compagnie des Alpes! Het Franse bedrijf dat onder andere de Walibi parken (met uitzondering van Walibi Sud-Oeust), Bellewaerde en Parc Astérix in handen heeft, is volledig van strategie veranderd. Hiervoor heeft de groep bijna volledig het managementteam veranderd en is er gewerkt aan een heuse toekomstvisie voor elk park.

 

Elke 2 jaar nieuwe investeringen:

Zoals de naam doet vermoeden is Compagnie des Alpes van oorsprong een bedrijf dat in de bergsport sector actief is, meer bepaald het uitbaten van skiresorts. Compagnie des Alpes is de grootste uitbater van skiresorts in de Alpen, maar een derde van haar omzet wordt gegenereerd uit de pretparksector. CdA is de 4de grootste Europese speler in de pretparkwereld (na Disney, Merlin en Parque Reunidos).

“Als we één van de sleutel figuren in Europa willen zijn, dan moeten we 4 of 5 sterren krijgen op TripAdvisor”, zegt François Fassier. “Als we een hogere tevredenheid willen behalen bij onze bezoekers zullen we onze producten moeten verbeteren in kwaliteit en ervaring. Als we willen dat onze gasten blijven terugkomen, moeten we minstens om de 2 jaar een nieuwe attractie openen in onze parken.”

 

Rebranding van de Walibi parken:

Enkele jaren geleden probeerde CdA de Walibi parken een nieuwe ‘look’ te geven, maar die rebranding was geen succes. Fassier geeft toe dat de vorige rebranding niet het gewenste resultaat opleverde. Een aantal jaren geleden kreeg de Walibi mascotte een ‘edgier’ uitstraling en een hoop nieuwe vrienden. Samen vormde ze een denkbeeldige rockband. Het idee hierachter was om muziek te maken die over de pretparken heen ging en de ‘coole’ kinderen zou aantrekken. Maar natuurlijk willen coole kinderen niet dat hen gezegd wordt wat cool is en wat niet, dus de rebranding faalde.

“We proberen nu de Walibi parken te rebranden ten opzichte van een aantal jaren geleden. Als je nu in Walibi Belgium of Walibi Rhône-Alpes rond loopt, dan zie je niet meer heel de familie aan mascottes, maar enkel de succesvolle Walibi die altijd al bestaan heeft. We maakten een fout, het gebeurde.” Voor Walibi Holland ligt de rebranding nog anders, daar zal nog meer gefocust worden op wat de jongvolwassenen willen.

 

Nieuw management en een sterker design team:

Verder reageert François Fassier ook op de vraag waarom nu alle grote investeringen op elkaar volgen en waarom er jarenlang nauwelijks investeringen waren. “Eerst en vooral, we zijn een nieuw management team. Ik denk dat 80% van het team is veranderd. In mijn team is de oudste manager 4 jaar in dienst. De afgelopen 12 maanden hebben we volledig gewerkt aan onze strategie van wat we willen bereiken. Nu brengen we deze plannen in uitvoering.”

Daarnaast werd ook heel wat nieuw talent aangetrokken naar het bedrijf. “We hebben zeven mensen werken aan de plannen en de lay-outs. We werken voortdurend met externe bedrijven, maar nu hebben we ook een aantal van deze samenwerkingen geïnternationaliseerd omdat het totaal aantal nieuwe projecten zo groot is.”

 

Minder parken en meer investeren:

Een aantal jaar geleden had Compagnie des Alpes veel meer parken in haar assortiment zitten. Onder andere Bagatelle, La Mer de Sable, Walibi Sud-Ouest en Grand Aquarium de Saint Malo waren parken in Frankrijk die onder leiding stonden van CdA. Maar ook buiten Frankrijk werden er vele parken verkocht. Hellendoorn (Nederland), Aqua Parc (Zwitserland), Pleasurewood Hills (Engeland) en Fort Fun (Duitsland) werden van de hand gedaan.

“Fort Fun is een klein park, ver weg van al onze andere parken. Het heeft een klein marktpotentieel met sterke concurrenten,” vertelt Fassier. “We zijn een grote groep in termen van management en daarom is het moeilijk om kleine parken te beheren”.

Compagnie des Alpes is ook eigendom van de toeristische trekpleisters Grévin. Na het succes van het Franse Grévin museum werd ook besloten om vestigingen te bouwen in Monterial, Praag en Seoul. Helaas hadden deze minder succes dan was gehoopt en daarom staan de twee laatst genoemde ook te koop.

 

Pretparken versus skiresorts:

Voor het financieel jaar 2016/2017 zorgden de themaparken voor 32% van de omzet. Dat is 320,2 miljoen euro ten opzichte van 426,9 miljoen euro die de ski resorts opleverde. Compagnie des Alpes ziet potentie om beide takken te laten groeien. CdA sloot contracten met ski resorts in Rusland en China en wil ook graag optimaal de kansen benutten die de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing (Peking) zullen creëren.

“Groeien zal gemakkelijker worden in de ski sector,” zegt Fassier. “Maar in de komende vijf jaar willen we 45% van onze inkomsten generen van de parken. Onze groei is met 2 cijfers gestegen sinds 2014. Om deze groei te laten voortgaan en een belangrijke speler te blijven in de sector, moeten we zorgen voor meer exploitaties. Ons doel is om pretparken te hebben met bezoekersaantallen tussen de 800.000 en de 3.000.000 bezoekers per jaar. Helaas zijn er niet veel pretparken van deze omvang.”

 

Investeringen buiten Europa:

Op de vraag of CdA ook mogelijkheden ziet buiten Europa reageert Fassier: “Ja, natuurlijk. We overwegen de Aziatische markt, misschien China. Maar voor het Midden-Oosten zijn we te laat denk ik. Daar zijn nu al heel wat spelers op de mark en deze zullen het moeilijk krijgen om allemaal te overleven, denk ik.”

Een voorbeeld van een investering buiten Europa is het managementcontract met het pretpark Sindibad in Marokko. Het park wordt niet uitgebaat door CdA, maar de groep geeft wel steun aan de operatoren. “Dit park is voor ons een goede ervaring. Ik denk dat we in de toekomst meer van dergelijke overeenkomsten moeten sluiten. Het is ideaal om een nieuwe markt te leren kennen en we beperken de risico’s.”

 

Overzicht: Miljoenen investeringen in de parken:

Om dit te bereiken werden er heuse investeringsplannen bedacht voor de verschillende parken, elks passend binnen de visie en eigenheid van het park. Zo werd er voor het Franse Parc Astérix een budget van 200 miljoen euro vrijgemaakt die voor de nodige investeringen moeten zorgen in de komende 10 jaar. Bewijs hiervan zijn de in 2016 geopende Zamperla Disk ‘O’ Coaster Discobélix met een hoog thematiseringsgehalte en de in 2017 geopende familie achtbaan Pégase Express die gebouwd werd door Gerstlauer en 16 miljoen euro koste. Daarnaast werd ook al bekend gemaakt dat er in 2019 een 5D attractie zal openen en dat er zowel in 2018 en 2019 een hotel gebouwd zal worden.

Ook voor Walibi Belgium werd er een investeringsplan van 100 miljoen euro onthuld voor de komende 6 jaar. Daarbij zullen er 10 attracties gebouwd worden waarbij er minstens elk jaar 1 zal openen. Zo werd in 2016 Pulsar, de unieke PowerSplash achtbaan van Mack Rides, geopend en staat er voor 2018 een grote familie achtbaan op de planning. Ook in 2019 staat er nog een achtbaan op de planning en in 2021 moet de grootste mega coaster van de Benelux geopend worden. Daarnaast zullen er nog verschillende familie attracties geopend worden zoals een interactieve water ride en een dark ride. Ook de Sky Fly attractie staat nog op het programma en een grote uitbreiding van het waterpark Aqualibi. Tegen 2022 moet 75% van het park in een nieuw jasje zijn gestoken. Met al deze uitbreidingen wil Walibi Belgium terug het nummer 1 pretpark van België worden.

Walibi Holland kreeg in 2016 de nieuwe Mack achtbaan Lost Gravity die een groot succes was bij jong volwassenen. In 2017 werd de attractie NeuroGen geopend en voor 2020 staat een grote nieuwe attractie op de planning. Daarnaast moet het park een soort van transformatie krijgen en zal het meer inzetten op evenementen zoals Halloween en festivals.

Walibi Rhône-Alpes opende in 2016 de houten achtbaan Timber die gebouwd werd door The Gravity Group alsook de attractie VOLT-O-VENT, een dansende boerderij van Zamperla. In 2017 werd er een monorail geopend en kwam er een nieuw hamburgerrestaurant. In 2018 staat er drie nieuwe attracties op het programma met een ballonmolen, een Rock&Tug en een meterhoge Zweefmolen. Voor 2019 is er een spectaculaire Infinity Coaster van Gerstlauer aangekondigd. Deze achtbaan zal meerdere keren overkop gaan, een verticale drop bevatten en een mysterieus element. Nu werd ook bekend gemaakt dat er nog een hele grote nieuwigheid gepland staat voor 2020.

Bellewaerde ligt dan misschien wat verder weg van een grote stad, toch vind CdA dit geen reden om niet te investeren in het park. Compagnie des Alpes wil Bellewaerde namelijk laten uitgroeien tot een soort van resort waarbij de focus gelegd zal worden op de dieren en op avontuur. Voor 2019 staat een waterpark op het programma, dat een investering wordt van 17 miljoen euro en in 2017 opende de duellerende alpine coaster Dawson Duel. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een alpine coaster niet op een berg werd gebouwd. Als de attractie een succes wordt zal er misschien ook een alpine coaster gebouwd worden in Walibi Rhône-Alpes.

Futuroscope dat in het teken staat van de toekomst, opende in 2017 een Flying Theater van de Amerikaanse fabrikant Dynamic Attractions en voor 2019 staat er een gigantische achtbaan op de planning. Hiermee gaat het park voor het eerst een rollercoaster krijgen in haar bestaan.

France Miniature kreeg er in 2017 dan weer een Escape Room bij die gebaseerd werd op een populaire TV serie. In 2016 opende CdA dan weer het Chaplin’s World in Zwitserland dat een groot succes bleek te zijn. In de Belgische hoofdstad Brussel moet er in het nog te bouwen NEO winkelcentrum een indoor Robbedoes pretpark komen dat zou moeten openen in 2021.

 

 

Bron: Blooloop