Top 10 meeste inversies in een pretpark ter wereld

Een inversie, het moment wanneer je overkop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. Elke achtbaanfan zal al wel eens een ritje gemaakt hebben in een achtbaan met een inversie en zal zich ook nog goed kunnen herinneren in welke achtbaan hij het eerst ondersteboven hing. Sommige achtbanen die overkop gaan hebben één inversie, andere meer. De achtbaan met de meeste inversies heeft er 14. Sommige parken hebben 1 achtbaan die overkop gaat, andere parken geen enkel, en sommige parken hebben verschillende achtbanen die overkop gaan. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken waar je het meeste bij overkop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie-achtbanen eerst. Is ook dat gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

#10: Busch Gardens Tampa (21 inversies)

Busch Gardens Tampa is een Amerikaans pretpark, gelegen in de staat Florida. Het is een pretpark van SeaWorld Parks & Entertainment en het telt 10 rollercoasters, waarvan er 7 overkop gaan. Door de bouw van Iron Gwazi komt Busch Gardens Tampa voor het eerst in de top 10.

Kumba is een Looping Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die 7 keer overkop gaat. Montu is een Inverted Coaster die eveneens gebouwd werd door B&M en die ook 7 keer overkop gaat. Iron Gwazi is een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction en telt 3 inversies.

Verder heeft het park 4 achtbanen die telkens 1 inversie tellen. Cheetah Hunt is een Blitz Coaster van Intamin Amusement Rides. Scorpion is een Silverarrow rollercoaster van Schwarzkopf. SheiKra is een Dive Coaster van Bolliger & Mabillard en Tigris is een Sky Rocket II van Premier Rides.

 

#9: Thorpe Park (22 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. Het pretpark bouwde al sinds 2012 geen nieuwe looping achtbaan meer, waardoor het park al jaren verder wegzakt in deze top 10.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer overkop. The Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

 

#8: Six Flags Great Adventure (22 inversies)

Six Flags Great Adventure is een Amerikaans pretpark, gelegen in de staat New Jersey. Het is een pretpark van de Six Flags-groep en telt 13 achtbanen, waarvan er 6 overkop gaan. Door de bouw van Jersey Devil Coaster komt het park opnieuw de top 10 binnen.

De achtbaan met de meeste inversies in het park is Bizarro, deze telt er maar liefst 7. Bizarro is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Green Lantern gaat 5 keer overkop en is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Batman The Ride gaat ook 5 keer overkop en is een Inverted Coaster gebouwd door Bolliger & Mabillard.

Jersey Devil Coaster is dan weer een rollercoaster van Rocky Mountain Construction, gebouwd met de Raptor Track die 3 inversies telt. Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van Bolliger & Mabillard die tweemaal overkop gaat. Tot slot is er nog de Joker, een 4D Free Spin rollercoaster van S&S Sansei Technologies. De achtbaan heeft geen fysieke inversies, maar doordat de karretjes rond hun eigen as draaien gaan de bezoekers wel meermaals overkop.

 

#7: Six Flags Over Georgia (22 inversies)

Six Flags Over Georgia is een Amerikaanse pretpark gelegen in de staat Georgia. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 11 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan.

Batman The Ride heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Ninja heeft eveneens 5 inversies en is een Custom Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Twisted Cyclone is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en telt 3 inversies. Dare Devil Dive is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. Georgia Scorcher is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. Mind Bender is een oude terreinachtbaan van de Duitse revolutionaire achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf en heeft 2 inversies.

 

#6: Six Flags Fiesta Texas (22 inversies)

Six Flags Fiesta Texas is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Texas. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 10 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan.

Superman Krypton Coaster heeft 6 inversies en is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Goliath heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Poltergeist is een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. Boomerang is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je zowel voorwaarts als achterwaarts doorheen gaat.

Wonder Woman Golden Lasso Coaster is een Single Track Coaster en een prototype van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 3 inversies. Iron Rattler is een Hybride achtbaan gebouwd door Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en gaat 1 maal overkop. Batman: The Ride is een 4D Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Worldwide. De achtbaan zelf gaat niet overkop, maar de karretjes kunnen wel rond de horizontale as draaien, waardoor de bezoekers toch overkop gaan tijdens de rit.

 

#5: Six Flags Discovery Kingdom (22 inversies)

Six Flags Discovery Kingdom is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Californië. Het is een pretpark van de Six Flags groep en heeft nu 11 achtbanen waarvan er maar liefst 8 overkop gaan.

Medusa is een Floorless Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 7 inversies. Kong is een Suspended Looping Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevat 5 inversies. Joker is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 3 inversies. Boomerang Coast to Coaster is een Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevat 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen worden.

Harley Quinn Crazy Coaster is een Skywarp van de Amerikaanse fabrikant Skyline Attractions en bevat 2 inversies die meermaals doorlopen worden. Vertical Velocity is een Impulse Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en bevat 1 inversie. Superman Ultimate Flight is een Sky Rocket II van de Amerikaanse fabrikant Premier Rides en bevat 1 inversie. Batman The Ride is een 4D Free Spin Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan bevat geen inversies, maar de bakjes draaien tijdens de rit wel rond hun horizontale as waardoor de bezoekers meermaals overkop gaan.

 

#4: Six Flags Great America (23 inversies)

Six Flags Great America is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Illinois. Het is een pretpark van de Six Flags groep en heeft 16 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan.

Maxx Force is een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies en bevat 5 inversies. X-Flight is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Batman The Ride is een Inverted Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Demon is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en bevat 4 inversies.

Goliath is een houten achtbaan gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 2 inversies. Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 2 inversies. Joker is een 4D Free Spin Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan bevat geen inversies, maar de bakjes draaien tijdens de rit wel rond hun horizontale as waardoor de bezoekers meermaals overkop gaan.

 

#3: Carowinds (25 inversies)

Carowinds is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Noord-Carolina. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 14 achtbanen waarvan er 6 overkop gaan.

Afterburn is met 6 inversies de achtbaan met de meeste inversies in het park en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Nighthawk is een Flying Coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en telt 5 inversies. Copperhead Strike is een multi-launch coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides en bevat 5 inversies.

Carolina Cyclone is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en bevat 4 inversies. Carolina Cobra is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. Vortex is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer overkop.

 

#2: Cedar Point (28 inversies)

Cedar Point is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Ohio. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 18 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan.

GateKeeper is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 6 keer overkop. Raptor is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat eveneens 6 keer overkop. Steel Vengeance is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en gaat 4 keer overkop.

Rougarou is een Floorless Coaster, ook deze is van het Zwitserse Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. De 4de inversie achtbaan van Bolliger & Mabillard is de Dive Coaster Valravn die 3 keer overkop gaat. Corkscrew is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en telt 3 inversies. Maverick is een launch coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en bevat 2 inversies.

 

#1: Six Flags Magic Mountain (40 inversies)

Six Flags Magic Mountain is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Californië en is overtuigend de grote nummer 1 in deze top 10. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt maar liefst 20 achtbanen waarvan er 10 overkop gaan, het meeste in heel de wereld. Het park verstevigd met de komst van West Coast Racers zijn leidersplaats in deze top 10 en gaat van 36 inversies naar 40.

Viper is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics gebouwd en heeft 7 inversies. Scream is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 7 maal overkop. Riddler’s Revenge is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 6 maal overkop.

Batman The Ride is een Inverted Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 5 inversies. Tatsu is een Flying Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 4 inversies. West Coast Racers is een duellerende gelanceerde achtbaan van Premier Rides en bevat 4 inversies. Full Throttle is een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse bouwer Premier Rides en bevat 2 inversies.

Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en bevat 2 inversies. X2 is een 4 dimensionale achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en telt 2 inversies. New Revolution is een terrein coaster gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en was destijds de eerste achtbaan met een moderne veilige verticale looping.

 

Evolutie:

Sinds 2019 zijn er 2 nieuwkomers in deze top 10. Busch Gardens Tampa komt door de bouw van Iron Gwazi voor het eerst de top 10 binnen met 21 inversies. Six Flags Great Adventure komt met de bouw van Jersey Devil Coaster opnieuw de top 10 binnen en eindigt op een totaal van 22 inversies. Six Flags Magic Mountain versterkt dan weer haar leiderspositie met de bouw van West Coaster Racers.

Als er 2 nieuwe pretparken de top 10 binnenkomen, dan wilt dat ook zeggen dat er 2 pretparken de top 10 hebben verlaten. Kings Dominion verwijderde haar gelanceerde Inverted Coaster “Volcano The Blast Coaster” die 4 inversies had. Hierdoor valt het park uit de top 10, en zelfs ook uit de top 20, van deze lijst. Ook Kings Island verwijderde op korte tijd 2 achtbanen. De Flying Coaster “Firehawk” had 5 inversies en de achtbaan Vortex had er 6. Kings Island stond in 2017 nog op de 2de plaats in deze top 10. Drie jaar later staat het park zelfs niet meer in de top 20.

 

Trends:

Opvallend is dat 9 van de 10 parken in Amerika liggen. Alle parken in deze top 10 zijn afkomstig uit 4 grote pretparkgroepen. Deze vier groepen zijn: Six Flags (6 parken), Cedar Fair Entertainment Company (2 parken), Merlin Entertainments (1 park) en SeaWorld Parks & Entertainment (1 park). Deze laatste staat voor het eerst met een park in deze top 10. De 4 groepen hebben allemaal hun strategie gericht op families, tieners en thrills. Bovendien investeren ze regelmatig in nieuwe spectaculaire attracties. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de komende jaren het totale aantal inversies in deze parken nog zal stijgen.

 

De volledige top 20:

De grootste kanshebbers van parken om de top 10 binnen te komen zijn de parken die in de top 20 staan. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Alton Towers (20 inversies), Six Flags New England (19 inversies), Walibi Holland (18 inversies), Canada’s Wonderland (18 inversies), Flamingo Land (18 inversies), Wonderland Eurasia (17 inversies), Hersheypark (17 inversies), Gardaland (17 inversies), Energylandia (16 inversies) en Six Flags America (16 inversies).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 4500 pretparken en 9500 achtbanen wereldwijd.