Alle Belgische Center Parcs parken Green Key gecertificeerd

Alle parken van Center Parcs in België zijn vanaf nu Green Key gecertificeerd. Center Parcs Erperheide en Vossemeren waren al Green Key gecertificeerd, maar vanaf nu is ook Center Parcs Les Ardennes dat. Naast deze parken zijn ook de door Center Parcs geëxploiteerde parken van Sunparks in België allen Green Key gecertificeerd. Hiermee toont Center Parcs aan dat zij er alles aan doet om het milieu te sparen zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. De uitreiking van het keurmerk is een belangrijke mijlpaal voor Center Parcs dat al sinds haar oprichting een sterke focus heeft op mens en milieu. Ook betekent het dat gasten nu bij alle vestigingen van Center Parcs en Sunparks kunnen betalen met ecocheques.

 

Tegelijkertijd met de aankondiging dat België volledig voldoet aan de verplichte en optionele vereisten van de Green Key, is ook het laatste Nederlandse park gecertificeerd. Hiermee heeft Center Parcs Europe al haar parken, naast de strengste ISO normeringen op het gebied van milieu en energie, voorzien van de Green Key.

Volgens Erwin Dezeure, CSR directeur Center Parcs Europe, toont de certificering aan dat Center Parcs vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. “Ik ben er ontzettend trots op dat al onze parken in België, en ook alle andere parken in Europa Green Key gecertificeerd zijn. Het behalen van dit certificaat was onze doelstelling voor 2022, maar onze parken zijn er al twee jaar eerder in geslaagd dit te realiseren. Deze certificering is een prachtige erkenning voor de vele ‘groene daden’ in onze parken en een weerspiegeling van de duurzame ambities van Center Parcs.”

Duurzaamheid is één van de belangrijkste strategische pijlers van Center Parcs. Dezeure: “We hebben op 1 januari 2020 bijvoorbeeld afscheid genomen van wegwerpplastic en alle elektriciteit in onze parken is groen. Ook zorgen slimme thermostaten en zuinige douchekoppen in onze cottages voor een aanzienlijke energiebesparing, bovendien worden alle parken in België uitgerust met warmtekrachtkoppelingen die lokaal elektriciteit opwekken en de vrijgekomen restwarmte gebruiken om de centrale gebouwen te voorzien van warmte. Onze CO2-voetafdruk is ten opzichte van 2010 al met ruim de helft afgenomen. Bovendien richten we ons met een biodiversiteitsplan voor elk park op een goede mix zodat mens en natuur in volledig evenwicht met elkaar zijn.”

 

“We zijn erg blij dat een toonaangevende speler als Center Parcs zich op Europees niveau aansluit bij Green Key. In al haar vakantieparken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk laat Center Parcs zien hoe serieus zij mens, gastvrijheid, klimaat en milieubewustzijn neemt. Onze strenge audits tonen aan dat Center Parcs in Europa een voortrekkersrol vervult”, vertelt Finn Bolding Thomsen, directeur Green Key Worldwide. “Dat is een resultaat waarop zij enorm trots mag zijn én waarvan al haar gasten en de omgeving van de parken profiteren. We hopen dat Center Parcs hiermee ook andere organisaties inspireert om ook hun milieu-impact te verkleinen.”

 

 

Uitstekende score op duurzaamheid

Center Parcs voldeed als eerste bedrijf in de recreatiesector al aan de ISO 14001- en 50001-normen. Na de audits voldoen 27 gecertificeerde parken nu ook aan de strenge normen van Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder vallen milieunormen als het registreren en besparen op het gebruik van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Bovendien scoren de parken zeer goed op vele optionele criteria. Bij deze normen gaat het bijvoorbeeld om duurzame maatregelen als de toepassing van alternatieve bestrijdingsmiddelen, het aanbieden van biologische gerechten in restaurants en biologische producten in supermarkten en een minimaal gebruik van mono-verpakkingen. Ook vallen hieronder energie- en waterbesparende maatregelen die Center Parcs heeft getroffen in de Aqua Mundo, haar activiteiten om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te ondersteunen en haar samenwerking met maatschappelijke organisaties.

 

Lange staat van dienst op het gebied van duurzaamheid

Center Parcs onderscheidt zich door allerlei activiteiten voor ieder familielid, middenin de natuur. Zij draagt niet alleen zorg voor de natuur, maar ook voor mensen: gasten, medewerkers en de gemeenschap. Center Parcs werkt samen met organisaties die mensen en natuur samenbrengen, zoals het Wereld Natuur Fonds, om de planeet beter door te geven aan volgende generaties. Daarnaast zijn verschillende diersoorten in de parken te vinden en gebruikt Center Parcs veel minder chemicaliën in haar subtropische Aqua Mundo- zwembaden dan in reguliere zwembaden. Center Parcs brengt mensen dichter bij elkaar, maar ook dichter bij de natuur. Dit komt tot uitdrukking in verschillende initiatieven binnen de ‘Goede en groene daden’ van Center Parcs.

 

Over Green Key

Green Key is het internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk gaan verder wat betreft duurzaamheid dan de normale wet- en regelgeving vereist. Het Green Key-programma wordt beheerd door de Foundation for Environmental Education. Green Key maakt gebruik van verplichte en optionele normen. Deelnemers moeten aan alle verplichte normen voldoen om dit certificaat te behalen. De optionele normen kunnen vrij worden gekozen uit het totaal aantal beschikbare optionele normen. Tezamen moeten verplichte en optionele normen aan een bepaald puntentotaal voldoen om het Green Key keurmerk te verkrijgen.

 

Over Center Parcs Europe

Al ruim 50 jaar is Center Parcs expert op het gebied van vakanties in de natuur, gedurende het hele jaar. Als grondlegger van de korte vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn. Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door de talloze activiteiten voor ieder familielid, want het is pas echt vakantie als iedereen het naar zijn zin heeft, dan ben je echt even samen.

Center Parcs Europe is onderdeel van Pierre et Vacances Center Parcs Group. Center Parcs bezit 27 Europese parken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. In 2018-2019 werden 5 miljoen gasten ontvangen en realiseerde het vedrijf een omzet van 768 miljoen euro.