Kuifmakaakje goed en wel terug bij familie in Planckendael

In ZOO Planckendael is maandagvoormiddag een nieuwsgierige kuifmakaak vanop zijn eiland kunnen ontsnappen. Het ging om het jonge aapje Rojo, drie jaar oud en zo’n 20 cm groot. Een kuifmakaak is een erg schuw dier en niet meteen gevaarlijk. Nadat er massaal werd opgeroepen om uit te kijken naar het bange diertje, is het gelokaliseerd op het dak  van een huis op de Vaartdijk, niet ver van zijn eigen verblijf. De dierenarts van ZOO Planckendael kon het diertje snel verdoven waardoor Rojo veilig en wel terug in de armen van zijn mama kon kruipen.

 

De verzorgers van de dieren op het eiland, de familie kuifmakaken en de Aziatische dwergotters, merkten deze ochtend – iets na 10u – meteen op dat Rojo niet te bespeuren was. Dat is op zich uitzonderlijk want Rojo, zo’n drie jaar oud, is heel aanhankelijk bij zijn mama Halilotte. Even werd gevreesd dat het klein aapje al spelend in de gracht rond het eiland was gesukkeld en verdronken. Een grondige inspectie deed daarna al snel vermoeden dat het aapje van het eiland af geraakt was. Hoe Rojo juist kon ontsnappen, is op dit moment niet duidelijk. Dieren graven en klimmen nu éénmaal, zijn inventief en creatief. “Zeker zo’n kleintje kan erg ondernemend zijn. Het perk van de kuifmakaken vertoont alleszins geen gebreken”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “We gaan zeker uitzoeken wat er exact gebeurd is.”

Bezoekers en omwonenden van ZOO Planckendael werden gevraagd uit te kijken naar Rojo. Een kuifmakaak is niet gevaarlijk. Maar dieren zijn altijd onvoorspelbaar, zeker in een onbekende situatie. “Kuifmakaken zullen niet zo snel zelf op mensen afstappen. Gevaar voor de bezoekers was er niet, ” benadrukt Segers. “Makaken zijn erg schuw. Omdat het aapje erg gehecht is aan zijn moeder verwachtten we dat het in de buurt van zijn verblijf zou blijven.”

Er werd wel gevraagd de politie te contacteren en het dier zeker niet zelf in het nauw te drijven. Wat later merkte een fietser het bange aapje op op het dak van een huis aan de Vaartdijk, niet ver van zijn eigen verblijf. De dierenarts van ZOO Planckendael kon het diertje van op afstand verdoven. Een brandweerwagen met ladder kwam ter plaatse om het verdoofde aapje op te vangen. Het aapje sprong uiteindelijk zelf naar beneden en kon dan door de verzorgers met een net gevangen worden. Rojo liep geen verwondingen op aan zijn uitje.

Er wonen vijf kuifmakaken op het eiland. Moeder, vader en drie kleintjes: de jongetjes Quany, Rojo en meisje Tika. Rond 14u was de familie weer herenigd en kon Rojo weer in de armen van zijn mama kruipen. De kleine avonturier zette even de hele dierentuin op z’n kop. Eind goed, al goed!