Tweede olifantengeboorte van het jaar in Pairi Daiza

 

Pairi Daiza is bijzonder blij u aan te kondigen dat het park vrijdagnacht omstreeks 02u45 haar tweede olifantenkalfje van 2019 heeft mogen verwelkomen. Het vrouwtje verkeert in goede gezondheid en wordt met veel liefde omringd door haar moeder Farina en een team van verzorgers. Het is al de vierde keer dat in Pairi Daiza een kalfje gezond en wel ter wereld komt.

 

 

Voor de 16-jarige moeder Farina is dit het vierde kalfje. Nadat zij al het leven schonk aan het stiertje Nuka (2010) en het vrouwtje Amithi (2012) in de zoo van Hannover, volgde in 2015 in Pairi Daiza de geboorte van Nang Faa. Zowel Amithi als Nang Faa verblijven nog steeds samen met hun moeder in de grote familiekudde van Pairi Daiza. De olifantenkudde van ons park is trouwens de grootste van Europa.

Vader van het pasgeboren kalfje is de 18-jarige stier Po Chin, die sinds 2010 in Pairi Daiza verblijft. Hier in het park heeft hij met mannetje Ta Wan (2017) en vrouwtje Malee (2019) al een dubbel nageslacht rondlopen. Daar komt nu dus een derde kalfje bij.

Tim Bouts, hoofddierenarts van Pairi Daiza: “Een kalfje gezond en wel op de wereld kunnen zetten went nooit. Voor zowel Pairi Daiza als mezelf persoonlijk zijn dit de allermooiste momenten. Farina is een uitstekende moeder, dat heeft ze in het verleden al bewezen. Samen met haar, de rest van de kudde en ons hele team blijven we strijden voor de conservatie van deze wonderbaarlijke en bedreigde dieren.”

 

Rob Conachie, hoofd olifanten van Pairi Daiza : “De geboorte van dit kalfje was eens te meer een uniek moment omdat Farina kon bevallen temidden van de kudde die ook haar moeder en haar twee dochters bevat. Het was dus een prachtig familiemoment voor onze olifanten en voor deze kudde, die drie generaties telt. Ook voor ons team van verzorgers is elke geboorte een moment van vreugde en trots, waarbij we herinnerd worden aan het belang en de zin van ons werk.”

 

Vierde succesvolle olifantengeboorte in Pairi Daiza

Voor Pairi Daiza is deze blijde gebeurtenis al de vierde succesvolle olifantengeboorte, na die van Malee eerder dit jaar, Ta Wan in september 2017 en Nang Faa in mei 2015.

Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation ontvangen reeds jaren olifanten uit andere zoo’s maar ook uit de circuswereld. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) wordt aan de dikhuiden gewijd. De groep olifanten telt dus vanaf vandaag 22 leden, waarvan 20 Aziatische en 2 Afrikaanse. Pairi Daiza huisvest op die manier de grootste olifantenkweekgroep van Europa en is bijzonder verheugd daar een nieuw kalfje aan te mogen toevoegen.

 

Reïntroductie in het wild

De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minsten 50% is verminderd in de laatste drie generaties. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn dan ook stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat. Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coordinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

Met de steun van alle betrokken organisaties hoopt Pairi Daiza dan ook haar droom te kunnen waarmaken die er in bestaat om Aziatische olifanten vanuit gevangenschap te herintroduceren in hun natuurlijke leefomgeving: de wouden van Zuid-Oost Azië.