Top 10 meeste inversies indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke 10 overdekte achtbanen ter wereld de meeste inversies hebben en vatten ze samen in deze top 10.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#12-4: Mindbender, Space Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster, Predator (3 inversies)

Er zijn 9 achtbanen die overdekt zijn en 3 inversies hebben. Zij delen allemaal samen de vierde plaats in deze top 10. Hieronder vindt u het overzicht, we starten bij de oudste en gaan zo stilaan naar de jongste nieuwkomer.

 

Mindbender – Galaxyland Amusement Park:

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 klassieke loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Parijs:

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Missionwerd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop door de volgende inversies: Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Tongue (1 inversie). Star Wars Hyperspace Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Parijs:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park:

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 38 meter en behaald een snelheid van 70 km/u. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

Onbekend – Chavi Land:

Deze achtbaan werd gebouwd in 2013 door de Chinese achtbaanbouwer Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing in het Iraakse pretpark Chavi Land. De rit start met een 540° helix. Daarna volgen een Looping (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies), goed voor een totaal van drie overkopmomentjes. Elk treintje heeft vier bakjes waar telkens vier personen in kunnen plaatsnemen, goed voor een totaal van zestien personen per trein. Een video van de baan is helaas niet beschikbaar.

 

Predator – IMG Worlds of Adventure:

Predator werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het pretpark IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan heeft volgende 3 inversies: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). Predator start zijn rit met een verticale lift hill met een hoogte van 22 meter. Hierna volgt de first drop van 97° aan een snelheid van 70 km/u. Op het parcours van 361 meter moeten de bezoekers krachten verwerken tot 4,5 G. Het pretpark is volledig indoor gebouwd en in de grote hal staat eveneens deze achtbaan.

 

Star Ripper – Star Fantasy Port:

Star Ripper werd geopend in 2017 in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en er is 1 lange tunnel, de inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie). De achtbaan heeft een snelheid van 72 km/u en een hoogte van 30 meter. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

Shark Attack – Hotgo Spring Paradise:

Shark Attack werd gebouwd in 2017 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. De achtbaanbaan is een namaak versie van de Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Shark Attack is de grootste achtbaan van het indoor pretpark en behaald tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Deze 3 inversies worden zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen waardoor de bezoekers in totaal 3 keer overkop gaan.

 

 

#3-1: Canyon Blaster, Flight of Fear & Flight of Fear (4 inversies)

Canyon Blaster in Adventuredome, Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion hebben allemaal 4 inversies en delen daarom samen de 1ste plaats in deze top 10.

 

Canyon Blaster – Adventuredome:

Canyon Blaster is gebouwd in 1993 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan is 738,5 meter lang en heeft volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). Canyon Blaster wordt via een kabellift omhooggetrokken tot een hoogte van 28,7 meter en heeft een snelheid van 66 km/u. De achtbaan is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark waar ook nog een andere achtbaan staat die eveneens in deze lijst terugkomt.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

 

Toekomst:

In 2016 opende Predator in IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2017 opende zowel Star Ripper in het Chinese pretpark Star Fantasy Port en Shark Attack in het andere Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. Maar dit is niet alles, voor 2019 staat er alweer een nieuwe baan op het programma en dit wordt geen kleintje!

In 2019 opent er met Nickelodeon Universe Theme Park een groot nieuw indoor pretpark in de Verenigde Staten van Amerika. Dit park zal twee belangrijke grote achtbanen openen. Eén daarvan wordt een Euro-Fighter achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides dat een kopie wordt van Takabisha in Fuji-Q Highland, maar dan met een nog steilere first drop. Deze drop zal een hellingsgraad van 121,5° hebben waardoor het de nieuwe wereldrecordhouder wordt. De achtbaan krijgt ook zeven inversies. Hiermee zal het record van meeste inversies op een indoor achtbaan verpulverd worden. De Euro-Fighter krijgt een snelheid van 100 km/u, waardoor het de 2de of 3de snelste indoor achtbaan ter wereld wordt. Het parcours van 1.000 meter zal naast de zeven inversies ook een lancering en een lift hill bevatten. Tot slot wordt de rollercoaster 43 meter hoog. Hieronder een video van de Takabisha in Fuji-Q Highland.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.