Sfeerverslag: Wunderland Kalkar – 5 augustus 2018

Een pretpark in en rond een nooit geopende kerncentrale? Dat is zelfs voor ons als Themeparkfreaks iets bijzonders. Het werd dan ook hoog tijd om dit kleine parkje, met voornamelijk attracties voor de kleinsten, eens met enkele fanaten te gaan verkennen. (Kernie’s) Wunderland Kalkar, we komen eraan!

 

Alvorens naar het Duitse Kalkar af te zakken maakten we nog een kleine tussenstop langs DippieDoe. Helaas was de nieuwe achtbaan Dolle Pier gesloten. We moesten het dan ook doen met enkel een ritje op Tyfoon. Een gemiste credit die we ooit nog wel eens zullen inhalen. We zetten onze rit dan ook snel verder richting Duitsland.

Eenmaal aangekomen in het te koop staande pretpark van Kalkar ontmoetten we Benjamin die ons viertal compleet maakte. Als ware credithunters gingen we recht richting de enige achtbaan van het park. Achterbahn -zoals hij eenvoudigweg heet- is een aangedreven achtbaan. Dit keer niet van Mack, zoals we die meestal tegenkomen, maar van bouwer Zamperla. Achterbahn heeft een kort parcours met drie helices, gebouwd over de boomstamattractie van het park. Ze maakt telkens vijf rondjes, wat de korte tracklengte zeker goedmaakt. De interactie met de onderliggende log flume maakt van dit baantje een leuke rit. 

Inmiddels was het middag en onze buikjes begonnen wat te knorren. We zochten dan ook snel de all-inclusive friet-, drank- en ijstentjes. Helaas waren er geen frituurvleesjes te bespeuren. Die hebben we echt wel gemist. Tip voor de nieuwe eigenaar: kraampjes met betalende vleesjes zou wat ons betreft een goudmijn kunnen zijn. Het bleef de rest van de dag dan ook enkel bij veel frietjes, drankjes en ijsjes.

Eenmaal de eerste porties naar binnen waren gewerkt zetten we onze weg verder richting de koeltoren die het uitzicht van het hele park bepaalt. De bordjes met “Eingang” en “Ausgang” stonden er wel, maar deden er blijkbaar weinig toe. Na dus een iets wat overbodig rondje -op het uitzicht en de plaatjes na dan- rond de toren betraden we hem via het correcte bordje. In de koeltoren is een starflyer gevestigd. Deze heeft wel telkens maar één zitje in plaats van twee, zoals we die kennen van de Plopsa-parken. Daarnaast zijn er ook vaste zitjes bevestigd aan de toren zelf. Opvallend is dat de volledige toren draait en niet enkel de gondel. Door de koeltoren krijg je een unieke ervaring. Pas op het allerhoogste punt kan je genieten van de omgeving en het uitzicht aanschouwen.

Inmiddels was het tijd om naar de circusshow te gaan kijken. Altans dat dachten we in eerste instantie. Eenmaal binnen in het kleine Kernie’s theater dat bestaat uit enkele rijen gewone stoelen, banken en een klein podium vooraan bleek het te gaan om een goochelaar die waarschijnlijk tijdens een aflevering van Got Talent enkele keren gebuzzd zou worden. Gelukkig duurde de “show” niet al te lang en konden we snel instappen in de condor van het park. Dit nostalgische attractietype blijft een must-do voor menig attractiefan. Ook een ritje op de theekopjes van het park mocht niet ontbreken. Verder ontdekten we de mooie beachbar langs de Rijn. Helaas zonder drankstand. Bij deze krijgt de nieuwe eigenaar meteen een tweede tip cadeau. We ontdekten ook het museum over kernenergie en de geschiedenis van de site.

Vervolgens maakten we nog een ritje op de karts. Hierbij krijg je voor 6 euro tien à vijftien minuten rijplezier. Het parcours kent maar vijf bochten, maar de karts zijn echt wel oké. Wel eventjes oppassen bij de betaling via de automaat. Bij het betalen van 10 euro krijg je automatisch een jeton (van 8 euro) voor een tweepersoonskart. Deze zijn enkel bestemd voor een volwassene en een kind kleiner dan 1m50. We mochten niet met twee volwassenen of alleen plaatsnemen in zo’n kart. De lage capaciteit en lange(re) wachttijd moet je er wel bijnemen. Qua prijs-kwaliteit valt de kartbaan heus nog mee.

Gelukkig waren we net op tijd klaar om deze keer de echte circusshow te gaan bekijken. In de circustent die op een braakliggend stuk grond is neergezet kan je tijdens een halfuur durende show genieten van onder andere een koorddanseres, een clown die iemand uit het publiek in de maling neemt, corde lisse en een paardenact. De show kon me echt wel bekoren en was van een verrassend goed niveau.

 

Na het circus hadden we nog net genoeg tijd om de Disk’o, die op een gebouw staat, en de boomstammen van het park af te strepen.

 

Wunderland Kalkar is een uniek parkje, die met de beschilderde koeltoren een uitzonderlijk herkenningspunt heeft. Het parkje is ondanks haar industriële karakter verrassend groen. Ondanks het all-inclusive concept is de kassaprijs van net geen 30 euro wat aan de dure kant. Bezoekers kunnen online wel 6 euro korting grijpen, wat een bezoekje al snel minder kostelijk maakt voor gezinnen met kinderen of pretparkfans als ons.

Om de dag helemaal compleet te maken stopten we nog snel even langs Holleshof om de unieke coaster daar op de kop te tikken. Een halfuurtje vóór sluitingstijd kan je ze gratis en ongegeneerd doen, inclusief een groot maïsdoolhof en misschien twee (waarvan er één stuk was) toekomstige onbepaalde credits.