Pairi Daiza wil ijsberen naar Brugelette halen

Bij Pairi Daiza staat alweer een nieuw bouwproject op de planning. Het dierenpark wil namelijk twee ijsberen naar België halen. Hiermee wordt Pairi Daiza het tweede park in België waar ijsberen te zien zijn. Momenteel kan men enkel in Monde Sauvage deze dieren bewonderen. Tot 2004 waren deze dieren ook in Vlaanderen te bewonderen; toen vertrok de laatste ijsbeer uit de Zoo van Antwerpen. Als alles goed verloopt kunnen de werken eind augustus aanvatten.

 

Bij Pairi Daiza staat er altijd wel iets op til. Nu heeft het park een bouwaanvraag ingediend voor een koude wereld (Terre du Froid). De eerste stappen richting deze uitbreiding werden al gemaakt met het Russische deel waarin het restaurant Izba en een treindepot gelegen zijn. De nieuwe uitbreiding zal drie biotopen bevatten, met dieren die het gewend zijn om in koude omstandigheden te leven.

Het eerste biotoop zal behalve walrussen ook ijsberen gaan huisvesten. Deze dieren zullen leven in een Arctisch gebied, dat vlak naast een toendra gelegen is. Speciaal voor de ijsberen zal een ijsgrot gebouwd worden, waar de temperatuur steeds rond het vriespunt ligt. Het gebied waarin de ijsberen en walrussen zullen leven zal 3.900 m2 groot worden. Het totale themagebied wordt 7.000 m2 groot. Ook zouden er koningspinguïns gaan wonen in het koude verblijf. Verder zal er een Siberisch bos komen. In dit bos zullen Witte Siberische tijgers kunnen leven.

Momenteel is de bouwaanvraag lopende, maar er werden volgens het park nog geen bezwaren ingediend. Als dit zo blijft kunnen de eerste werken op het einde van de maand al van start gaan. Een einddatum werd nog niet bekendgemaakt.

Het park mikt uiteraard ook op de voortplanting van de ijsberen, dus wil men een mannetje en een vrouwtje uit verschillende parken naar Brugelette halen. Hiervoor moet het Europese programma voor de Bescherming en Voortplanting van IJsberen haar advies en goedkeuring geven; zij zullen dan beslissen welke dieren het park mag opwachten.

 

Bronnen Le Soir, Nieuwsblad

Foto: Pairi Daiza