Zeldzame netpython voor ZOO Serpentarium Blankenberge

Deze zomer is ZOO Serpentarium in Blankenberge nog meer dan anders een bezoekje waard. Niet alleen blaast de reptielenzoo twintig kaarsjes uit, er is nu een nieuwe eyecatcher van formaat. En dat laatste mag je letterlijk nemen. Sinds een paar weken kunnen bezoekers een prachtige wurglang van zo’n vijf meter lang bewonderen. De netpython behoort tot de grootste en meest bekende slangensoorten ter wereld. Er wordt veel op deze Aziatische slangensoort gejaagd voor hun speciale huid. Daarop staat een mooi ruitpatroon.

 

 

Koning van de lengte

Op de vraag wat de grootste en meest bekende slangensoort ter wereld is, wordt bijna steevast groene anaconda geantwoord. Maar daar waar de Zuid-Amerikaanse wurgslang meestal wel wint in gewicht – de slang kan tot 200 kilo wegen – is het lengterecord toch weggelegd voor de netpython uit Zuidoost-Azië. “Wetenschappers baseren zich hoofdzakelijk op vervelde slangenhuid die is teruggevonden in de natuur”, zegt Marnick Croes, coördinator van het Serpentarium in Blankenberge. “En de grootste levende netpython die men ooit aantrof had een lichaamslengte van maar liefst 9,96 meter.” 

Dit mannetje in het Serpentarium is zo’n 5 jaar oud en zal nog blijven groeien. “Hoe ouder ze worden, hoe trager het gaat. Maar ze blijven wel groter worden tot aan hun dood”, gaat Croes verder. “En ze kunnen zo’n 25 jaar oud worden.” Erg speciaal is ook dat de netpython gevoelige warmtezintuigen heeft. Die zitten langs de onderkaken en maken het voor een netpython mogelijk om ’s nachts een warmbloedige prooi op te sporen. Alleen ratelslangen hebben een soortgelijk systeem langs de neusgaten. Een vrouwtje kan wel 30 tot 50 eieren leggen. Ondanks dat de slang koudbloedig is, kan ze toch haar eieren op een speciale manier verwarmen. Ze produceert namelijk lichaamswarmte met spierbewegingen, zo kan ze haar eieren alsnog uitbroeden. Nadat de slangetjes geboren zijn, moeten ze meteen voor zichzelf zorgen.

Er wordt in grote mate op de netpythons gejaagd voor de huid, met daarop een bijzondere tekening in de vorm van een ruitpatroon. Met uitsterven bedreigd zijn ze nog niet, maar de soort mag niet meer geïmporteerd worden.

Deze nieuwste aanwinst van het Serpentarium maakt een bezoekje aan de reptielenzoo nog meer de moeite waard deze zomer. Met een abonnement van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael is de toegang zelfs gratis.

 

Reptielenzoo aan de kust

Wist je dat je in het Serpentarium nu tijdens de vakantiemaanden dagelijks een tamme slang kan vasthouden? Wie dat durft, krijgt een diploma Slangen Aaien! In de reptielenzoo wandel je door een oerwoud vol spinnen, hagedissen en kikkers. Al bijna 10 jaar maakt ZOO Serpentarium deel uit van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen die ook ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael, het nieuwe Elisabeth Center Antwerp en natuurreservaat De Zegge onder haar hoede heeft. De reptielenzoo kan rekenen op de wetenschappelijke en toeristische expertise van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.