Top 10 snelste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de snelste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10-6: Dwervelwind, Twist & Half Pipe (70 km/u)

Twist in Le Pal, Dwervelwind in Toverland, Half Pipe in Elitch Gardens, Half Pipe in Chimelong Paradise en Half Pipe in Särkänniemi Amusement Park hebben allemaal dezelfde snelheid en delen daarom samen een 6de plaats

 

 

Half Pipe – Särkänniemi Amusement Park – Elitch Gardens – Chimelong Paradise:

De eerste drie achtbanen van deze top 10 zijn kopieën van elkaar en zijn daarom even snel, even hoog en even lang. We gaan ze dan alle drie ook maar 1 keer bespreken.

Het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park bouwde in 2003 de eerste achtbaan van dit model en opende de attractie onder de naam Half Pipe. Een jaar later, in 2004, bouwde het Amerikaanse pretpark Elitch Gardens eveneens deze achtbaan en gaf het ook de naam Half Pipe. Het Chinese pretpark Chimelong Paradise bouwde in 2006 hetzelfde exemplaar en ook deze kreeg de naam Half Pipe.

De Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides bouwde de Half Pipe Coaster van het 30m model voorlopig 3 keer. De spinning coaster behaalt door middel van een LSM lancering een snelheid van 70 km/u. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. In totaal is de achtbaan 30 meter hoog en zijn er krachten tot maximaal 4,5G.

 

Twist – Le Pal:

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster behaalt een snelheid van 70 km/u, is 22 meter hoog en 470 meter lang.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De spinning coaster is bijna gelijk aan Twist, maar de achtbaan is 2 meter minder hoog en 30 meter langer. De snelheid van 70 km/u is wel dezelfde. De achtbaan heeft muziek tijdens de rit, want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#5: Euro-Mir – Europa-Park (80 km/u)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 20 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Euro-Mir behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#4: Time Traveler – Silver Dollar City (81 km/u)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Hierna volgen nog twee lanceringen, eentje van 0 km/u tot 75,6 km/u in 3 seconden en eentje van 48,3 km/u tot 72,4 km/u in 3,5 seconden. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit is een wereldrecord. In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler is de snelste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbreekt daarmee het 20 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park.

 

#3: Skate – Mellat Amusement Park (85 km/u)

Skate in het Iraanse pretpark Mellat Amusement Park werd gebouwd in 2011 door de Iraanse fabrikant Iran Park. De shuttle coaster behaalt een snelheid van 85 km/u op de drop van 36 meter. De spinning coaster valt het best te vergelijken met een gigantische butterfly attractie, maar dan met draaiende karretjes.

 

#2: Surfrider – Atallah Happy Land Park (90 km/u)

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u en een hoogte van 40 meter. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af. Surfrider is de snelste gelanceerde spinning coaster ter wereld.

 

#1: Big Air – E-DA Theme Park (108 km/u)

Big Air werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park. De spinning coaster behaalt tijdens de first drop een snelheid van 108 km/u. De shuttle coaster is 63,8 meter hoog en heeft een lengte van 165 meter. Tegenwoordig lijkt het er op dat de karretjes niet meer worden gedraaid tijdens de rit.

 

 

Toekomst:

In deze top 10 komen we heel wat onbekendere landen tegen in de pretparkwereld, zoals Iran, Saudi Arabië en Taiwan. Ook vinden we heel wat shuttle coasters terug die al dan niet gelanceerd worden. Dit jaar was een belangrijk jaar voor de spinning coasters. Na 20 jaar werd immers het record verbroken van de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Dit record was namelijk al die jaren in handen van Euro-Mir in Europa-Park en wordt nu doorgegeven aan Time Traveler in Silver Dollar City.

Time Traveler is de eerste rollercoaster van het gloednieuwe type Xtreme Spinning Coaster dat gebouwd wordt door de Duitse fabrikant Mack Rides. Met dit nieuwe type wordt de spinning coaster naar een hoger niveau getild en zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Het lijkt er op dat dit type achtbaan de top 10’s van de spinning coasters door elkaar zal schudden in de  toekomst.  

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.