Pasgeboren Cubaanse rode flamingo in ZOO Antwerpen

Heuglijk nieuws aan het flamingoverblijf in ZOO Antwerpen! Eind juni heeft een kuiken zich een weg gepikt door de schaal van zijn ei. Voor ZOO Antwerpen is het bijna dertig jaar geleden dat er een Cubaanse rode flamingo het levenslicht ziet. Omdat het schattige kuiken een beetje vroeger dan verwacht kwam piepen, kreeg het de toepasselijke naam Tajo. Dat betekent ‘hallo’ in het Cubaans.

 

 

Luchtkamer

Zo’n 106 gram woog het pluizige kuiken, toen het op 28 juni uit het ei kwam piepen. Gezond en wel, met al een eigen karaktertje. Want normaal gezien duurt de broedtijd ongeveer 28 dagen, maar Tajo zat op de 26ste dag al in de luchtkamer van het ei. Die luchtkamer is erg belangrijk voor een jong omdat het daar met het kopje eerst in terecht komt voor het kan beginnen aanpikken. “Tijdens het broedproces verliest een ei 15 procent aan gewicht”, legt Jan Dams uit, coördinerende dierenverzorger. “Dat is het gevolg van water dat verdampt. Daardoor komt er ruimte vrij voor de luchtkamer.”

Toen Tajo effectief begon te pikken, hebben de verzorgers het ei in een vochtigere broedkast gelegd. “Dit helpt het jong te bewegen. Als de broedmachine te droog staat, zou het eivlies kunnen opdrogen, waardoor het jong komt vast te zitten en het dus niet rondom kan pikken om het ei te openen.” Bij het allerlaatste werk kreeg Tajo nog wat extra hulp van de verzorgers. “We dachten dat het jong met een restvliesje in het ei bleef hangen. Voor de zekerheid hebben we het kuiken zelf uit het ei gehaald en heb ik een laatste restje van de dooierzak doorgeknipt”, gaat Jan verder.

 

Nepeieren

De ouders keken alleszins even op toen Tajo plots in hun nest lag. Want flamingo-eieren worden voor de zekerheid weggehaald zodat ze niet zouden breken. Tijdens de broedtijd wordt een nepei in de plaats gelegd. “Ze schrokken even toen ze plots een kuiken in hun nest hadden. En net omdat het zo lang geleden was dat er nog een kuiken werd geboren, hebben we alles heel goed in de gaten gehouden tijdens de eerste dagen. Maar de ouders accepteren het jong en doen dat erg goed!” In tegenstelling tot hun spruit Tajo hebben ze geen namen, maar het mannetje komt uit de zoo van Ostrava en is 8 jaar, het vrouwtje is 6 jaar en komt uit de dierentuin van Barcelona.  

 

Bijna dertig jaar geleden

Met deze nieuwe aanwinst is de flamingo-familie nu met 33. Maar er liggen op dit moment nog twee eieren in de broedmachine, waarvan er ééntje ook zeker bevrucht is. Spannend! Want het is welgeteld 27 jaar geleden, van 1991, dat er nog een Cubaanse rode flamingo geboren is in ZOO Antwerpen.

De laatste jaren is de kolonie verdubbeld, onder meer door de vernieuwing van het flamingo-perk en de komst van jonge vogels uit andere dierentuinen “Bij flamingo’s is groepsgrootte een belangrijke factor voor een geslaagde kweek. Als er te weinig dieren zijn, bouwen ze geen nesten en leggen ze dus ook geen eieren. Sinds vorig jaar zijn de vogels in onze ZOO geslachtsrijp en zijn ze vlijtig aan het bouwen. Vorig jaar hadden we jammer genoeg geen bevrucht ei, maar dit jaar zijn er dus twee. En daar is er nu al één van uitgekomen.”

 

Jongen, meisje?

Op het geslacht van Tajo is het nog even wachten. Alleszins maakt het kuiken nu deel uit van een grote trots van ZOO Antwerpen. De flamingo’s zijn een symbool voor de dierentuin en zitten niet voor niets op het Flamingoplein. Dat is het stukje van ZOO Antwerpen dat sinds een paar jaar publiek toegankelijk is en waar iedereen deze zomer elke avond ook van een een ZOOmerbar en live-muziek kan genieten.