Dierenarts chipt en ontwormt twee panterwelpen bij Burgers’ Zoo

Donderdagochtend 12 juli 2018 heeft de dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo twee Sri Lanka panterwelpen van zes weken oud gechipt, ontwormd en gesekst. Het mannetje en vrouwtje werden zaterdag 26 mei 2018 geboren in het Arnhemse dierenpark. Wetenschappers schatten dat er nog minder dan duizend Sri Lanka panters in het wild leven.

 

Genetisch zeer belangrijk

Koninklijke Burgers’ Zoo neemt al jarenlang op succesvolle wijze deel aan het Europese fokprogramma voor de Sri Lanka panter. De zes weken jonge panterwelpen zijn genetisch zeer belangrijk, aangezien moeder en vader voor een nieuwe bloedlijn zorgen in het stamboek. De panterwelpen blijven naar schatting twee jaar bij hun moeder voordat ze naar andere dierentuinen verhuizen.

 

 

Bedreigd in het wild

Panters komen voor in Afrika en grote delen van Azië in negen verschillende ondersoorten. De Sri Lanka panter is een ondersoort die alleen op het gelijknamige eiland leeft. Vanwege de jacht (huid en andere lichaamsdelen), het habitatverlies en de jarenlange burgeroorlog die in Sri Lanka heeft gewoed, leven er naar schatting minder dan duizend Sri Lanka panters in het wild.

 

Verder achtergrondinformatie

Op www.burgerszoo.nl/srilankapanter zijn veel extra details over deze charismatische ondersoort van de panter te vinden.