Pairi Daiza zet zich in voor bedreigde papegaaisoort

Zondag 24 juni 2018 kwam de pers samen in Pairi Daiza, die ook ons uitnodigde, om een nieuw project voor te stellen. Met dit project zou het park zich gaan inzetten voor het behoud van een diersoort die momenteel in het wild uitgestorven is, de Spix ara.

 

Pairi Daiza ging een verbond aan om de Spix papegaai te redden. Deze papegaaisoort is sinds 2000 volledig verdwenen in het wild, dit door de schuld van de mens. Even was er weer hoop toen een mannetjes exemplaar opdook en men deze wou koppelen aan een vrouwtje, dat men bij een particulier persoon kon halen. Jammer genoeg koos dit mannetje voor een vrouwtje van een andere soort.  Jarenlang werd gejaagd op deze vogel, om er sierstukken van te maken. Maar ook door het omvormen van de bossen waarin het dier leefde tot landbouwgrond. Deze blauwe papegaai leefde oorspronkelijk in de vallei van de São Francisco-rivier in Brazilië̈.

 

Oud minister van cultuur van Qatar Sjeik Saud bin Mohammed Al Thani wil de ara’s gaan redden. De man overtuigde meerdere eigenaars van deze vogels om hun vogel aan hem toe te vertrouwen, zo verzamelde hij uiteindelijk 120 exemplaren. Een groot deel hiervan werd ook geboren in Qatar. De ara’s werden nooit publiekelijk getoond, op twee na. Deze zijn terug te vinden in de zoo van Singapore. Na zijn overlijden in 2014 wilden zijn kinderen de vogels schenken aan een organisatie die de vogels weer in de natuur kon introduceren. Hiervoor werd de organisatie ACTP gekozen, waarmee al enkele jaren werd samengewerkt. Deze organisatie kweekte al enkele jaren succesvol met de dieren.

 

Nu gaat dus ook Pairi Daiza meewerken aan dit project. Het zal voor het eerst zijn dat de mens een dier terug in de nabuur brengt nadat het er niet meer voorkwam.  Hiervoor zal Pairi Daiza in de Jardins Des Mondes het op een na grootste centrum ter wereld gaan bouwen en beheren. Het grootste is dat van de ACTP in Berlijn. De ACTP vertrouwt twee koppeltjes toe aan het park, hiervoor werd een nieuwe volière gebouwd.

 

In een Memorandum of Understanding, dat zondag in Pairi Daiza werd ondertekend, wordt de herintroductie van deze soort in zijn natuurlijke habitat in Zuid-Amerika aangekondigd. Deze wereldprimeur staat gepland voor 2019/2020.

 

Vier mensen zetten hun handtekening onder dit historische partnerschap:

  • Edson Duarte, Braziliaanse minister van Milieu;
  • Martin Guth, Algemeen Directeur van de Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP, Berlijn, Duitsland);
  • Ricardo Soavinski, Voorzitter van het Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio, Brasilia, Brazilië);
  • Eric Domb, Voorzitter van de Pairi Daiza Foundation (PDF, Brugelette, België).

 

Vijf doelstellingen voor een wereldprimeur:

  • de Spix’ ara’s worden in Pairi Daiza aan de wereld getoond;
  • bouw van een centrum voor behoud en voortplanting van de Spix’ ara in Pairi Daiza;
  • restauratie en bescherming van het natuurlijke habitat van de Spix’ ara in de caatinga (Brazilië̈);
  • bouw en beheer van een centrum voor acclimatisatie in Brazilië̈ met het oog op een gemoedelijke en stapsgewijze herintroductie van de Spix’ ara in zijn natuurlijke habitat;
  • herintroductie van de Spix’ ara in de vrije natuur.