Eerste alpine coaster met airtime heuvels is geopend!

Het Duitse Altmühl Bob heeft een spectaculaire nieuwe alpine coaster geopend. Het is de allereerste alpine coaster in de wereld die airtime heuvels bevat. De Duitse fabrikant Wiegand stond in voor de bouw van de rodelbaan.

 

Altmühl Bob heeft dit jaar een nieuwe alpine coaster geopend. Het is er eentje van het type Sport Coaster, de tweede in haar soort die gebouwd is. De Sport Coaster is een nieuwe versie van de gekende alpine coaster. Bij een alpine coaster rij je van een berg naar beneden in een sleetje over een track. De snelheid van het sleetje wordt bepaald door de hellingsgraad van het terrein, hoe steiler de helling, hoe hoger de snelheid. Bezoekers kunnen de snelheid verlagen door gebruik te maken van de remmen.

Bij de Sport Coaster ligt dit anders. Bezoekers gaan nog steeds in een sleetje naar beneden en de versnelling gebeurt nog steeds door middel van de zwaartekracht, maar bezoekers kunnen niet meer zelf remmen. De Sport Coaster remt automatisch als deze te dicht bij zijn voorganger komt of wanneer deze het stadion binnen rijdt.

Dit geeft een nieuwe dimensie aan de alpine coaster. Niet alleen hebben snelle afdalers geen last meer van trage dalers, de capaciteit kan ook worden verhoogd zonder aan de beleving te moeten inboeten. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid om heuvels in het parcours te maken. Dit is bij de gewone alpine coaster niet mogelijk omdat er dan de kans bestaat de een bezoeker door te veel te remmen niet over de heuvel zou kunnen geraken. Doordat de bezoekers nu niet meer kunnen remmen, wordt dit probleem verholpen.

Dit resulteerde al meteen in een spectaculaire lay-out. De nieuwe Sport Coaster werd gebouwd door de rodelfabrikant Wiegand en bevat verschillende grote heuvels. De rodelbaan kreeg de naam Speed Bob. Hoe lang de Sport Coaster juist is, is momenteel nog niet bekend.

 

Speed Bob is niet de enige alpine coaster bij de Altmühl Bob. De bezoekers kunnen ook van een andere alpine coaster genieten die een lengte heeft van 670 meter en is gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand. Naast de alpine coasters is er ook nog een quadparcours te vinden en staan er verschillende speeltoestellen.

Vorig jaar pakte het Belgische pretpark Bellewaerde uit met de allereerste Sport Coaster ter wereld, het werd meteen een duellerende Sport Coaster, want er werden twee tracks naast elkaar geplaatst zodat de bezoekers in duel kunnen gaan met elkaar. In Bellewaerde bevat de track geen heuvels. Ondertussen werd ook al een Sport Coaster aangekondigd voor 2019 in Rodelmekka Pottenstein. Rodelmekka Pottenstein ligt in de Duitse deelstaat Beieren.

 

Foto’s: Coasterfriends, Thomas Enders