Schwarzkopf achtbaan Alpina Bobs uit Holly Park gered!

Er is zeer goed nieuws naar buiten gekomen, want de Alpina Bobs uit het voormalige Franse Holly Park is gered! De rollercoaster is volledig gerestyled en heeft na vier jaar stilstand een nieuwe eigenaar gevonden.

 

Alpina Bobs is een Jet Star rollercoaster van de voormalige Duitse fabrikant Schwarzkopf die in 1969 gebouwd werd in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. Daar draaide de achtbaan haar rondjes onder de naam Cortina Bob tot en met 1993. Hierna werd de achtbaan vervangen door de Megablitz, een achtbaan van Vekoma.

Wat er daarna gebeurde met de achtbaan is niet helemaal duidelijk, maar in 2001 dook de achtbaan weer op. Deze keer werd de rollercoaster opgebouwd in het Franse pretpark Holly Park. Daar reed ze haar rondjes als Alpina Bobs. De achtbaan begon er na al die jaren verouderd uit te zien en maakte haar laatste ritjes in 2014. Toen Holly Park in 2015 de deuren niet meer heropende leek de kans klein dat de achtbaan nog gered zou worden.

Na vier jaar stilstand, en bijna vijftig jaar nadat de rollercoaster gebouwd werd, heeft de achtbaan dan toch een nieuw leven gekregen en straalt hij meer dan ooit tevoren. De Franse kermisexploitant James Montalétang restylede de rollercoaster volledig en doopte de achtbaan om tot Jet Star. De vervaalde wit/groene kleuren werden vervangen door een mooie felrode kleur. Het meest verwonderlijke nieuws is dat de rollercoaster botersoepel rijdt en recht uit de fabriek lijkt te komen.

 

 

Als je graag een ritje wilt maken op deze fantastische klassieker, dan kan je hem momenteel uitproberen op Foire Du Trône. Dit is een van de grootste kermissen van Frankrijk en vindt dit jaar plaats van 30 maart tot en met 17 mei 2018. Ook onze redactie trok er al op uit om de achtbaan uit te proberen en deze werd unaniem goedgekeurd, de reacties waren lovend. De foto’s kan je hier terugvinden, een sfeerverslag van de uitstap vind je hier terug.

Jet Star werd dus in 1969 gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. De rollercoaster is 13,5 meter hoog en behaalt tijdens de rit een snelheid van 50 km/u. De achtbaan van 538 meter lang neemt een grondoppervlak van 27 meter op 44 meter in beslag. Het unieke aan de achtbaan is dat deze geen beugels heeft en dat de gordel in het bakje optioneel is. Bezoekers zitten dus compleet los.

Toen de achtbaan gebouwd werd ging men er nog van uit dat bezoekers hun gezond verstand zullen gebruiken tijdens de rit, en dus niet uit het achtbaankarretje zouden proberen te springen. Ook de veiligheidsstandaarden waren toen helemaal anders dan nu. Maar je hoeft geen schrik te hebben voor een onveilige rit, want de bochten zijn zodanig gemaakt dat de hoge G-krachten je hoe dan ook in de bakjes houden. Daarnaast zijn er langs beide kanten grote beugels waar je jezelf stevig dient aan vast te houden gedurende de rit.

In onderstaande video kan je zien hoe de baan eruit zag in 2012, toen die nog in Holly Park stond. Het verschil met de huidige versie is enorm. Bekijk zelf de beelden:

 

 

Bronnen: Coaster-Count, rcdb

Foto: Jonathan Sansens – Themeparkfreaks.eu