Sfeerverslag: Burger’s zoo – 7 februari 2018

Koud, kouder, koudst. Je leest het al goed, het was berekoud. Toch weerhield het ons niet om tijdens onze driedaagse ontspanningstrip even langs Burgers’ zoo te rijden.

 

Themeparkfreaks Timo en Sven hielden op de weg naar huis een korte tussenstop in Burgers’ zoo. Na een driedaagse in Preston Palace reden we langs dit gezellig parkje als afsluiter van onze vakantie en om de aangekomen kilo’s van al het lekker eten eraf te wandelen. We konden er natuurlijk niet omheen, aan de ingang van het park werden we verwelkomd door schattige pinguïns. De eerste dieren van de dag waren een feit.

 

Aangekomen in Burger’s Zoo bekeken we dadelijk welke route het beste was om zo toch alles goed gezien te hebben wat dit dierenpark te bieden heeft. We besloten daarom ook om eerst richting de Bush te wandelen. Bij het betreden van deze grote, overdekte ruimte viel dadelijk de hoeveelheid en diversiteit aan tropisch beplanting op. Daarnaast waren er ook heel wat dieren te spotten. Voor mij waren de otters het leukst. Otters heb ik altijd een zeer schattig diersoort gevonden, vandaar dat we dadelijk naar de otters liepen.

 

Na ons bezoekje aan de Bush wandelde we richting de Safari, al hadden we dat gevoel toch niet. Bij een Safari leg je dadelijk een link naar tropische temperaturen en die waren tijdens ons bezoekje zeer ver te zoeken. Maar ondanks de vriestemperaturen weerhield ons dat niet om richting de leeuwen te wandelen. We konden jammer genoeg niet verder wandelen dan het leeuwenverblijf, de safariroute werd halfweg afgebroken door een gesloten poort. De giraffen en neushoorns kregen we tijdens ons bezoekje dus helaas niet te zien.

 

We besloten om terug te keren richting de Bush om vervolgens het deel van de vissen te bewonderen. Je kan het al raden, we vervolgden onze wandelroute richting het themagebied Ocean. Zelf ben ik absoluut geen fan van vissoorten, maar dit is toch een absolute aanrader. Hoe meer men zich begeeft naar het einde van dit gebied, des te indrukwekkender de aquariums worden. Het meest impressionante wat we te zien kregen waren de haaien die zwommen tussen een groot wrakstuk van een boot. Als laatste passeerden we een doorloopaquarium waar de vissen links, rechts en boven ons zwommen.

 

Na Ocean besloten we om terug te keren naar het themadeel Bush. We hadden nood aan een lekkere tas koffie en een koffiekoek alvorens we onze ontdekkingstocht verderzetten richting het meest recente uitbreidingsdeel van Burgers’ Zoo: de Mangrove.

 

Onze korte pauze zat erop en al snel vervolgden we onze wandeling richting de Mangrove. Eerst hielden we een korte tussenstop bij de apen en de wallabies. Jammer dat deze dieren binnen verbleven, maar het was te begrijpen met deze koude temperaturen.

 

De volgende stop was bij de Mangrove, een grote koepelvormige overdekte ruimte. In deze ruimte lopen de temperaturen best op, dat kan natuurlijk ook niet anders. De mangrove heeft een glazen dak en dat zorgt dadelijk voor enorm veel lichtinval, je kreeg haast de indruk dat men buiten aan het wandelen was met temperaturen rond de 30 graden. Schijn bedriegt, want buiten was het -1 graad.

 

De grootste dieren in de Mangrove waren de zeekoeien, zeer mooie dieren die men niet vaak te zien krijgt. Wat me het meest is bijgebleven, waren de kleine krabben. Op een nagebootst strand van enkele vierkante meters verbleven kleine krabben en om het zo realistisch mogelijk aan te laten voelen voor deze dieren wordt 2 keer per dag, om 4 uur in de ochtend en 16 uur in de namiddag, eb en vloed nagebootst. Zowel Timothy als mezelf waren hier best van onder de indruk. Lang blijven stilstaan in de Mangrove konden we niet, het werd er echt wel warm.

 

We zetten onze tocht verder richting de Rimba en Desert. In de Rimba ontmoetten we twee beren die gezellig aan het slapen waren, maar toch zijn deze dieren zeer mooi om van dichtbij te bewonderen. Tijdens onze tocht in de Rimba kwam Timothy erachter dat zijn smartphone het heeft begeven door de temperatuurverschillen die we telkens moesten trotseren van binnen naar buiten. Een groot voordeel is dat hij nu een uitvlucht heeft om een nieuwe telefoon te kopen.

 

De Desert was het volgende deel op onze route en ook dit was weer overdekt, gelukkig maar, want anders hadden we nooit een woestijngevoel. In dit deel waren de gieren de dieren die het meest tot de verbeelding spraken. Deze vogels vliegen vrij rond in de gehele volière, net boven je hoofd. In de Desert hielden we ook een korte pauze van enkele minuten om daarna onze tocht verder te zetten en de dieren te ontdekken aan de ingang van het park. In deze zone verblijven zeehondjes, olifanten en stokstaartjes.  

 

Onze algemene conclusie van Burgers’ Zoo was zeer positief. De dierenverblijven waren zeer verzorgd en het personeel was er ook vriendelijk. In de Mangrove was er personeel aanwezig die de nodige uitleg verschaften aan de bezoekers wanneer deze met vragen zaten. Kortom, een absolute aanrader voor een dagje weg. Ons zien ze in de toekomst alvast weer!