Minister Ben Weyts sluit Olmense Zoo

Het dierenpark Olmense Zoo, gelegen in het Belgische Olmen, moet per direct de deuren sluiten. Deze beslissing nam minister voor dierenwelzijn Ben Weyts van de NVA. Volgens de minister worden de regels in verband met dierenwelzijn al jaren niet voldoende nageleefd, waardoor besloten werd de vergunning in te trekken.

 

Minister voor dierenwelzijn Ben Weyts nam vandaag de beslissing om de vergunning van de Olmense Zoo te Olmen onmiddellijk in te trekken: “Wie niet luisteren wil, moet voelen,” vertelde hij aan de media.

De Olmense Zoo is na Pairi Daiza en Planckendael de derde grootste dierentuin van België. De laatste jaren werd in het park al gewerkt aan heel wat nieuwe verblijven, maar blijkbaar zou het park toch niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan een dierenpark op gebied van dierenwelzijn. Volgens de minister gaat het vooral om te kleine verblijven doordat er te veel gekweekt wordt. Ook zouden de kooien niet voldoende schoongemaakt worden.

De uitbaters van de zoo, de familie Verheyen, krijgen nu zestig dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing, maar mogelijk moet er op zoek gegaan worden naar nieuwe, al dan niet tijdelijke, verblijven voor de dieren van het park.

De Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael kregen voorlopig nog geen vraag hiervoor, maar tonen zich wel bereid om mee te helpen aan een oplossing voor de bijna duizend dieren uit de Olmense Zoo.

 

 

Bron: Belgische media