Unieke geboortes in Bellewaerde: rothschildgiraf en Europese bizon

Afgelopen zondag werd in Bellewaerde een Rothgildgiraf en Europese Bizon geboren. De bevallingen zijn goed verlopen en de jongen stellen het goed. Beide geboortes zijn een grote opsteker voor Bellewaerde, dat actief deelneemt aan de Europese kweekprogramma’s.

 

Rothschildgiraf

Zondagnamiddag om 16.40u is giraf Simone bevallen van haar zesde kalf. De zwangerschap van een giraf duurt 14 à 16 maand. De geboorte was een gedeeltelijke verrassing voor de dierenverzorgers, gezien giraf Simone slechts beperkt was aangekomen in gewicht. De verzorgers en dierenarts waren gedurende de bevalling aanwezig en alles verliep vlekkeloos.

Jammer genoeg toonde giraf Simone geen interesse in haar jong waardoor de dierenverzorgers de eerste melk hebben gegeven. Ze konden vaststellen dat het een jongen is geworden en 51.2kg weegt. De babygiraf blijft de eerste maand in zijn binnenstal en kan dan, als het weer het toelaat (minimum 15°C) de Savanne ontdekken.

De komst van de babygiraf is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waaraan Bellewaerde actief deelneemt. Wereldwijd leven er nog slechts 1.671 Rothschildgiraffen.

De zoektocht naar een gepaste naam voor de giraf kan beginnen. Hiervoor zal Bellewaerde een beroep doen op het publiek. Naam voorstellen kunnen worden ingestuurd via de website bellewaerde.be. Uit alle inzendingen wordt de mooiste naam gekozen door de dierenverzorgers. De winnaar ontvangt een Bellewaerde Pass om de giraf volgend seizoen te komen bezoeken.

 

Europese Bizon

Zondag in de vroege ochtend, is mama Estepa bevallen van een mannelijke Europese Bizon, na een dracht van ongeveer 9 maand. De bevalling is goed verlopen op natuurlijke wijze. Mama Estepa likte haar jong schoon en niet veel later dronk het zijn eerste melk.

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Tengevolge van de Eerste Wereldoorlog zijn deze bizons volledig verdwenen. Bellewaerde zet zich in voor het internationaal kweekprogramma om de populatie van de Europese Bizon in stand te houden. In 2016 werden 3 Europese Bizons uit Bellewaerde geïntroduceerd in de wilde natuur in Roemenië. Binnen enkele jaren zal ook dit jong deelnemen aan het herintroductieproject.