Al 57 ooievaarsnesten in Planckendael

Planckendael wordt weer bevolkt door de ooievaars. Ze keren terug van het Zuiden naar hun thuis in Planckendael. Ze fatsoeneren hun nesten en hernieuwen de band met hun partner. Ze paren vlijtig en enkelen hebben al een ei gelegd. Wist je dat er in Planckendael al zo’n 1 200 ooievaars het levenslicht zagen sinds de start van de telling in 1990? En ze brachten dit jaar twee girafjes, een bonobo en twee ringstaartjes mee naar het dierenpark. Hadden ze ook iets te maken met het transport van de Tasmaanse duivels?

 

Naar huis

De lente kriebelt en de ooievaars keren terug van hun trek naar het Zuiden. Op drie februari signaleerde Planckendael de eerste vogels. Nu tellen ze al zo’n veertig trekkers. Ze keren vooral terug uit Spanje of het zuiden van Frankrijk, waar ze overwinteren en voldoende voedsel, insecten, vinden.

 

Home sweet home

In het broedseizoen telt de ooievaarskolonie in Planckendael meer dan honderd dieren. Terug in Planckendael beginnen ze onmiddellijk ijverig aan hun nesten te werken. Nu telt Planckendael al 57 nesten. Die nesten liggen hoog in de boomkruinen en op nestplatformen, verspreid over het hele park. Nesten hebben een diameter van zo’n 1,5 meter en ze werken er jaarlijks ijverig aan om het te verstevigen en vergroten. Een nest kan na verloop van tijd wel vijfhonderd (!) kilo wegen.

 

Marleen Huyghe, curator vogels: “Tegenover de neushoorns vind je een ooievaarshotel, een grote gesnoeide boom met op elke vertakking een nest. Alle kamers zijn bezet J. Kom nu kijken, want nu de blaadjes nog niet helemaal doorkomen kan je ze fantastisch begluren. Mijn hobby!”

 

Liefdesverklaring

Als je het typische geklepper hoort, verklaren ze elkaar hun liefde. Ze plooien hun hals en leggen hun kop in hun nek om zo de onderste snavelkant vlot tegen de bovenkant te klappen. Ze leggen twee tot zes eieren, die ze 33 dagen warm houden en om beurten bebroeden. Planckendael duimt voor een succesvol paar-, leg- en broedseizoen boordevol liefde. Laat de eieren maar komen! TIP: Als je een ooievaar plat op zijn nest ziet liggen, dan is hij of zij waarschijnlijk eieren aan het bebroeden.

 

Indrukwekkende cijfers

Planckendael ligt op de natuurlijke trekroute van de vogels en zet zich al sinds de jaren 1990 actief in voor de ooievaars. Planckendael startte met slechts enkele broedkoppels om de soort te helpen overleven in West-Europa. De oorspronkelijke groep van zes dieren breidde daardoor uit tot een kolonie van meer dan honderd ooievaars. De laatste jaren brak Planckendael record na record met 84 jongen in 54 nesten in 2014 en meer dan 100 jongen in 3 ringrondes in 2015. In 2016 telden we 57 nesten, een recordaantal, maar door het kille en natte voorjaar eindigde de teller op slechts 62 kuikens.