Wensbron Efteling voor 30ste keer geleegd – blijf wensen!

Voor de 30ste keer is dit jaar de Wensbron in de Efteling geleegd; er kwam 420 kilo aan muntgeld uit het water tevoorschijn, zo’n vijftien emmers vol. De munten worden op dit moment schoongemaakt en geteld door een gespecialiseerd bedrijf, de opbrengst gaat naar de organisatie Save the Children.

 

Parkbezoekers die een muntje in de Wensbron vlakbij de Gondoletta-vijver in de Efteling gooien, mogen een wens doen (foto). Op die manier helpen parkbezoekers de wereld een beetje beter te maken voor kinderen. De inhoud van de bron gaat sinds de opening in 1985 door prinses Juliana naar Save the Children, dat wereldwijd opkomt voor kinderen en hun rechten. Prinses Juliana was beschermvrouwe van Save the Children, een rol die inmiddels is overgenomen door prinses Viktória de Bourbon de Parme.

In totaal is sinds 1985 zo’n € 190.000 ten goede gekomen aan Save the Children, een geweldig bedrag. Door De Wensbron hebben de afgelopen dertig jaar tienduizenden kinderen een beter leven gekregen. Dat is ook de reden dat de Efteling in samenwerking met Save the Children (destijds Stichting Red de Kinderen) de Wensbron heeft geopend. Het attractiepark wilde er op deze manier aan bijdragen dat alle kinderen zich net zo zorgeloos en gelukkig kunnen voelen als de kinderen die het park in Kaatsheuvel bezoeken.

De opbrengst kan door Save the Children vrij worden ingezet bij bijvoorbeeld rampen als de aardbeving in Nepal en de bestrijding van de Ebola-uitbraak in West-Afrika.

Om een idee te geven hoe waardevol de muntjes uit de Wensbron zijn: het geld dat in 30 jaar in de bron is gegooid, staat in waarde gelijk aan ruim 6.100 keukensets die Save the Children na de aardbeving in Nepal uitdeelde aan getroffen gezinnen. Of aan de bouw en exploitatie van een veilige opvangplek voor Syrische kinderen in Jordanië, waar ze kunnen spelen en leren.

In Ethiopië staat het bedrag gelijk aan het opleiden van 1.900 gezondheidsmedewerkers, die ieder een jaar lang honderd gezinnen kunnen helpen. En aan muskietennetten voor 65.000 kinderen, om ze te beschermen tegen de malariamug. Evenzoveel kinderen kunnen van dat bedrag worden ingeënt tegen vijf dodelijke ziektes, en ruim 22.000 ondervoede kinderen kunnen een week lang worden voorzien van speciale voeding.