Vergane Glorie: Geauga Lake

Geauga Lake was een park dat ontstond in 1887 in Ohio, Amerika. Het park heeft een hele geschiedenis gekend en viel onder meerdere eigenaars, voordat het in 2007 gesloten werd. Op de site vindt men nog heel wat restanten van funderingen terug, waar ooit heel wat attracties stonden. Opmerkelijk genoeg staat nog een houten achtbaan recht, de in 1925 geopende houten achtbaan Big Dipper. Naast het attractiepark kwam door de jaren heen een waterpark te liggen. Dit park is nog steeds geopend als Wildwater Kingdom.

 

Geschiedenis: 1887 tot 1969: Geauga Lake Amusement Park

 

In de beginjaren was dit park niet meer dan een picknickpark maar door de komst van een treinstation begon het uit te groeien tot toeristisch gebied. Er werd in de jaren 1980 een danszaal gebouwd, er kwam een boot op het water en er werden picknickweides aangelegd.

In 1925 werd het park uitgebreid en kreeg een allereerste achtbaan. De Big Dipper opende als grootste houten achtbaan uit zijn tijd. De achtbaan noemde toen nog Sky Rocket en had een lengte van 850 meter en was 20 meter hoog. Later kreeg de achtbaan de naam Clipper om te eindigen als Big Dipper.

 

In deze periode werd ook een Olympisch zwembad geopend en werd het meer gebruikt om te zwemmen. Er kwam een groot theater, een bowlingzaal en het park kreeg een klassieke carrousel.

In 1942 werd het park getroffen door een tornado, waarbij zes gewonden vielen en de Big Dipper heel wat schade opliep. Het park werd nadien weer opgebouwd en Viola Schryer nam de leiding van het park over van William J. Kuhlman.

In 1952 werd het park getroffen door een brand, waarbij de bowlingzaal, het theater, de danszaal en rolschaatsring beschadigd werden. Alles werd hersteld en het park zou nu seizoengebonden openingen kennen.

In 1960 werd het zwembad afgebroken.

 

1969-2000: Geauga Lake Amusement Park – Funtime Inc.

In 1969 werd het park gekocht door Funtime Incorperated. Deze groep bleef de focus leggen op de attracties en het meer waarin gezwommen werd. De racebaan naast het park werd gesloten en men verhuurde een stuk grond dat gelegen was aan de overkant van het meer. Op dit stuk grond ontstond het maritieme park SeaWorld Ohio. Er werd tussen beide parken een afspraak gemaakt dat SeaWorld zich zou focussen op dieren en shows. Na 30 jaar buren geweest te zijn sloot SeaWorld de deuren en ontstond op die grond Wildwater Kingdom.

In 1972 voegde het park met Gold Rush een log flume attractie toe en met Sky Scraper een uitkijktoren. Vanaf 1973 veranderde het park van een gratis park, waarbij je betaalde per attractie, naar een park met één toegangsprijs.

Het park kreeg ook een mascotte, de Geauga Dog. Deze mascotte zou tot 1999 het gezicht van het park blijven.

In 1976 opende een nieuwe achtbaan, de Cyclone. Deze werd gebouwd door Pinfari en bleef in het park tot 1980. Nadien verhuisde ze naar Holiday World, waar ze de naam Firecracker kreeg en bleef staan tot 1997. In 1998 opende ze dan weer als Fire Cracker in Jolly Roger Amusement Park waar ze na een jaar verkocht werd aan een kermisreiziger.

In 1977 werd Double Loop geopend, een achtbaan gebouwd door Arrow Dynamics. Deze zou tot de sluiting in het park blijven en nadien werd ze verkocht aan een schroothandelaar.

 

In 1978 opende Corkscrew, opnieuw een achtbaan van Arrow Dynamics. Ditmaal een achtbaan met een dubbele kurkentrekker inversie. Deze zou tot 1995 in het park blijven, tot ze verkocht werd aan MGM Dizzee World waar ze tot op heden draait onder de naam Roller Coaster.

 

In 1983 werd Boardwalk Shores geopend in het park. Hier vond men pedaalbootjes, een kinderzwembad en waterglijbanen. Nog een jaar later opende het park een golfslagbad. Verder opende de thrillride El Dorado, een Rainbow gebouwd door Huss Rides. Na de sluiting verhuisde deze naar Kings Dominion, waar hij nog tot 2011 in gebruik was.

Ook de Top Spin Texas Twister werd geopend. Na de sluiting van het park verhuisde deze naar California’s Great America.

 

Om het 100-jarige bestaan van het park te vieren opende in 1988 de houten achtbaan Raging Wolf Bobs.

 

In 1995 kocht Premier Parks Funtime Inc. op. Hierdoor kreeg het park een nieuwe eigenaar die $ 9 miljoen in het park investeerde met onder meer de bouw van een nieuwe achtbaan. Mind Eraser werd gebouwd door Vekoma. In 2003 kreeg de achtbaan een nieuwe naam met Head Spin en in 2007, bij de sluiting, werd ze verhuisd naar Carowinds, waar ze nu Carolina Cobra noemt.

 

Ook opende Grizzly Run. Dit was een Rapid River die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides. In datzelfde jaar sloot Corkscrew en werd het verkocht aan Dizzee World in India. Een jaar later zou het waterpark enorm uitgebreid worden en heel wat nieuwe glijbanen krijgen.

In 1998 kocht Premier Parks Six Flags over van Time Warner. Dit jaar opende Serial Thriller, die later hernoemt werd naar Thunderhawk. Deze SLC werd gebouwd door Vekoma en werd na de sluiting verplaatst naar Michigan’s Adventure.

 

In 1999 opende het reuzenrad Americana, De Double Invertor Time Warp en de Sky Coaster. In 2000 zou het park een rebranding krijgen en openen als Six Flags Ohio.

 

2000 tot 2004: Six Flags Ohio

 

In 2000 werd $ 40 miljoen geïnvesteerd in het park. Er openden 20 nieuwe attracties, waaronder 4 nieuwe achtbanen. De eerste was Road Runner Express, een Tivoli achtbaan van Zierer. Deze kreeg in 2003 de naam Beaver Land Mine Ride. Na de sluiting verhuisde deze naar Papea Parc in Frankrijk.

 

Ook Villian opende in dat jaar, een hybride achtbaan die gebouwd werd door Custom Coasters International Inc.. Deze werd na de sluiting verkocht aan een schroothandelaar.

 

Batman Knight Flight werd gebouwd door B&M. Deze Floorless Coaster kreeg later de naam Dominator. Na de sluiting van het park verhuisde deze naar Kings Dominion.

 

De vierde achtbaan die opende was Superman: Ultimate Escape. Dit was een Inverted Impulse Coaster, gebouwd door Intamin Amusement Rides. In 2000 werd deze Steel Venom en in 2006 verhuisde hij naar Dorney Park & Wildwater Kingdom waar ze nog steeds draait onder de naam Possessed. Er kwam ook een nieuwe waterattractie genaamd Shipwreck Falls. Deze Shoot the Chute werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

Bush Entertainement, dat de SeaWorld parken in handen had, besloot ook attracties te gaan plaatsen. Omwille van de hoogte beperkingen wou de groep ook het Six Flags park in handen krijgen. Maar Six Flags deed een tegenbod en kocht het SeaWorld park op. De twee parken werden samengevoegd in een complex dat de naam Six Flags Worlds of Adventure kreeg. Op deze manier ontstond het grootste pretpark ter wereld. Het SeaWorld park werd opnieuw op dieren gericht, op enkele kinderattracties na.

In 2001 opende men X-Flight. Een Flying Dutchman achtbaan gebouwd door Vekoma. Deze werd in 2006 verhuisd naar Kings Island. In Kings Island gaat de achtbaan door het leven als Firehawk.

 

In 2003 werd het waterpark omgedoopt tot Huricane Harbor en werd uitgebreid tot het grootste waterpark van Noord Amerika.

 

2004 tot 2007: Cedar Fair

 

Door financiële problemen besloot de Six Flags groep het park te verkopen. Zo kwam het in handen van de Cedar Fair groep. Onmiddellijk werd het park herdoopt als Geauga Lake. De Looney Tunes en DC superhelden namen en theming werden verbannen uit het park vanwege de licenties. Het waterpark kreeg de naam Hurricane Hannah’s Waterpark.

Vlak voor de heropening werd het dierengebied leeggehaald. De dieren verhuisden naar parken als Six Flags Marine World en Wild Safari.

Ook heel wat achtbanen kregen een nieuwe naam. In 2005 investeerde Cedar Fair $ 26 miljoen in Wildwater Kingdom, een nieuw waterpark op de voormalige site van SeaWorld. Hierdoor veranderde de naam van het complex naar Geauga Lake & Wildwater Kingdom.

In 2006 werd Wildwater Kingdom uitgebreid waardoor Tidal Wave Bay erin opgenomen werd. Hurricane Hannah werd toen gesloten. Zo bleef er nog een waterpark over, Wildwater Kingdom.

Aan het einde van het 2006 werden heel wat achtbanen verhuisd naar andere parken binnen de groep.

 

2007: de sluiting

Aan het einde van seizoen 2007 kwam het officiële bericht. De Cedar Fair groep had de beslissing genomen het attractiepark niet meer te heropenen, enkel het waterpark zou verder bestaan. In 2008 werden alle resterende attracties geveild.

Onlangs vloog men nog met een drone over het voormalige park, wat mooie beelden opleverde.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Rcdb

Foto’s: Wikipedia