Vergane Glorie: Six Flags New Orleans

Dit Six Flags park begon haar geschiedenis in 2000 als Jazzland.

In 2000 besloot de groep Alfa Smart Parks een nieuw pretpark op te richten in New Orleans. Deze stad was vroeger een goed gelegen en goed bereikbare plek. Openbaar vervoer zorgde er voor dat de inwoners en toeristen makkelijk van de ene naar de andere plek raakten. Jammer genoeg kwam daar voor de opening van het park verandering in, het openbaar vervoer viel stil en een groot deel van de inwoners had geen auto.

Ook al raakten sommige inwoners moeilijk tot in het park toch leek het een zeer geliefde plek te zijn geworden. Het lokale park bood enkele leuke achtbanen aan, enkele flatrides en een mooi thema.

De blikvanger ten tijde van Jazzland was ongetwijfeld Mega Zeph, een houten achtbaan.

 

Jammer genoeg bleek het park niet winstgevend te zijn en af te stevenen op een faillissement.

 

Overname door Six Flags

In 2002, amper twee jaar na opening stond het park op het randje van bankroet, er werd besloten het park snel te verkopen aan de Six Flags groep. De Six Flags groep was in die periode aan een grote investeringsronde begonnen, eerder kocht het ook al parken op in Europa, waaronder Wailibi Belgium, Walibi Holland en Bellewaerde. Six Flags moest om het park te mogen runnen een huurcontract met de stad ondertekenen dat 75 jaar zou lopen. De groep had grootse plannen met het park.

 

Onmiddellijk werd er geïnvesteerd in nieuwigheden.

Batman The Ride werd nieuw gekocht bij de Zwitserse bouwer B&M. Jester werd verplaatst van Six Flags Fiesta Texas naar het park in New Orleans.

Ook kwamen er in het park meerdere nieuwe kleinere attracties bij en enkele thrillrides. Het merendeel van de werknemers werd vervangen door nieuw personeel en de groep begon aan een grote mediacampagne waardoor het park ook bekend zou worden buiten het stadje. Op deze manier hoopte men ook heel wat toeristen aan te trekken.

Jammer genoeg mochten alle investeringen niet baten, de toeristen bleven weg en het park daalde dieper weg in de lijst van minst winstgevende parken van de groep.

Door het huurcontract van 75 jaar was de groep verplicht iets aan deze toestand te doen. Men maakte dan ook grootse plannen voor een verdere uitbreiding van het park. Een volledig nieuw waterpark zou gebouwd worden. Een bezoekje aan het waterpark zou inbegrepen zijn in het toegangsticket

 

 

Meedogenloze natuurelementen.

In augustus was het park enkel geopend in de weekends, maar door de dreigende storm werd een boodschap op het bord gehangen dat het park zou gesloten blijven tot na de storm.

Deze boodschap zou nadien een iconische boodschap worden voor wat er gebeurde toen Orkaan Katrina over het land raasde.

Orkaan Katrina was de elfde storm, de vijfde orkaan en de op twee na grootste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen in 2005. De orkaan veroorzaakte 3.576 doden en voor ruim 153 miljard dollar schade.

In de ochtend van 28 augustus raasde ze af op New Orleans, de orkaan werd onder categorie 5 geplaatst, wat haar de vijfde ergste orkaan ooit maakte op dat ogenblik.

De bewoners werd aangeraden de stad te verlaten, maar door een samenloop van meteorologische omstandigheden week het oog van de orkaan af, waardoor deze net niet over de stad raasde. De stad werd wel getroffen door een storm categorie 3, nog steeds verwoestend uiteraard, maar minder dan een van categorie vijf.

 

Het ergste moest nog komen

Op 29 augustus werd de nachtmerrie realiteit. Door de enorme regenval braken meerdere dijken door, waaronder 20 aan het Mississippi kanaal. De stad liep onder, aangezien deze als een soort kom op het laagste punt gelegen was. Six Flags New Orleans is gelegen op het diepste punt van de stad, net naast een van de ergste dijkbreuken. Het park liep volledig onder, enkel enkele van de grote achtbanen en attracties kwamen nog boven het water uit. Deze toestand zou blijven tot een maand later de pompen van de stad aangezet konden worden om het water weg te pompen.

 

Een zaak voor de verzekeringen, het huurcontract en een enorme crisis.

Toen de experts uiteindelijk het terrein konden betreden en een onderzoek konden instellen, bracht Six Flags de boodschap dat het park voor 80% totaal verloren was. De gebouwen, flat rides en de meeste achtbanen leken volledig verloren gegaan te zijn door het meedogenloze vloedwater. Enkel Batman the Ride bleek roestbestendig genoeg te zijn.

Op dat ogenblik vertelde de groep nog dat ze het park wilden heropenen, dit zou ten vroegste gebeuren in 2007. Iets later bracht Six Flags het nieuws dat alle onderzoeken afgelopen waren en dat het park voorgoed gesloten zou blijven.

 

Attracties worden verhuisd

In december 2006 begon de groep enkele attracties te verhuizen uit het park in New Orleans. Batman The Ride werd later opnieuw opgebouwd in Six Flags Fiesta Texas waar deze in 2008 heropende onder de naam Goliath. Ook de junior achtbaan Road Runner’s Express werd verwijderd uit het park in New Orleans en werd in 2011 heropend in Six Flags Magic Mountain onder dezelfde naam.

De stad spande een rechtszaak aan tegen de groep, waardoor deze sinds 2009 geen attracties meer mag verplaatsen. In september 2009 kwamen de stad en de groep tot een overeenkomst voor het 75 jaar durende huurcontract. Six Flags moest hiervoor een boete betalen van $3 miljoen en een deel afstaan van de verzekeringsgelden (mochten deze meer opbrengen dan $65 miljoen).

 

Geen toekomst meer

Meerdere voorstellen werden gedaan om de grond waarop het park gelegen is opnieuw een nut te geven. Deze liepen van een winkelcentrum tot een volledig nieuw pretpark. Geen van die plannen is uiteindelijk uitgevoerd.

 

Toch nog een nut voor het verlaten en levenloze park

Het moet ondertussen de best bezochte locatie zijn voor urban explorers, mensen die foto’s maken van de schoonheid die het verval met zich mee brengt.

 

Ook de filmindustrie lijkt het park te kunnen waarderen, meerdere filmmakers gebruikten het park als locatie voor scenes in grote kaskrakers, waaronder de nu in de bioscoop lopende kaskraker Jurassic World.

 

Artikel: Bob Van Dyck

Bronnen: Wikipedia, Themeparktourist, Six Flags, RCDB, Daily Mail

Foto’: Wikipedia