Aziatische olifant geboren in Pairi Daiza

In Pairi Daiza beviel de Aziatische olifant Farina vannacht omstreeks 3u23 van een gezonde baby.

IH4A6685

De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant. De schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en het gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. Hij heeft kleine naar beneden wijzende oren en een bolle rug. De slurf van de Aziatische olifant heeft aan het einde een vinger aan de bovenkant, de Afrikaanse soort heeft er een aan de onder- en een aan de bovenkant. Verder verschillen het aantal nagels en de vorm van de kiezen (de Afrikaanse olifant heeft ruitvormige (vanuit het Latijn: loxodonta) lamellen, de Aziatische heeft rechte lamellen). Bij de Aziatische olifanten hebben enkel de mannetjes slagtanden. Ook zijn de oren van de Afrikaanse olifant groter. De Aziatische olifant verliest zijn warmte niet langs de oren, in tegenstelling tot de Afrikaanse olifant; andersom gebruikt de Aziatische olifant hier wel zijn slurf voor, wat de Afrikaanse verwant niet doet.

Aziatische olifanten worden in het wild gemiddeld 60 jaar oud, hetgeen onder gunstige omstandigheden in dierentuinen kan oplopen tot soms 80 jaar.

De bevalling kwam twaalf dagen vroeger dan verwacht maar verliep bijzonder vlot. ‘De weeën begonnen om 2u38 en amper een uurtje later was het kalfje geboren’, zegt hoofddierenarts Tim Bouts. ‘Het kalfje stond zeven minuten na de geboorte al op rechtop, wat uitzonderlijk snel is bij een olifant. Het is nog vroeg om voorspellingen te doen maar op het eerste zicht lijkt de baby in goede gezondheid te verkeren. Al moeten we de situatie natuurlijk wel van heel dichtbij blijven opvolgen.’ Omdat de baby dicht bij de moeder blijft, is het voorlopig nog te vroeg om het geslacht en het gewicht te bepalen.

Na de geboorte hebben moeder en baby zich meteen bij de rest van de familie gevoegd, die bestaat uit grootmoeder Khaing Hnin Hnin (32), haar drie dochters Farina (11), Soraya (4) en Malay (2) en kleindochter Amithi (2), de eerste dochter van Farina. De vijf olifanten kwamen vorig jaar aan in het park uit de Zoo van Hannover. Vader van het kleintje is de stier Nikolai (21), die nog steeds in Hannover verblijft.

IH4A6930

Het is de eerste olifant die geboren wordt in ons park, een gebeurtenis waar door de hele ploeg van Pairi Daiza bijzonder naar uitgekeken werd, zeker na het verlies van onze zwangere olifant Ani in 2013. Aziatische olifanten zijn met uitsterven bedreigd en in het wild leven er naar schatting nog minder dan 40.000. Elke geboorte van dit prachtige dier is dus een bijzonder heuglijk moment. Pairi Daiza neemt actief deel aan het Europees programma voor de bescherming en reproductie van Aziatische olifanten. Via de Pairi Daiza Foundation wordt ook geld ingezameld voor het onderzoek en de strijd tegen het dodelijke herpesvirus dat vooral jonge olifantjes treft.

De geboorte van het kalfje brengt de populatie Aziatische olifanten in Pairi Daiza nu op elf, waarvan vier kleintjes die binnenkort kunnen ravotten in één van de drie grootste olifantenreservaten van Europa, naast Sevilla en Londen. Binnen enkele weken opent het park immers een nieuw reservaat voor de dikhuiden waardoor die in totaal 3,2 hectare ruimte zullen hebben, meer dan zes voetbalvelden dus. In het Afrikaanse gedeelte van het park verblijven overigens ook nog twee Afrikaanse olifanten.

Eric Domb, oprichter en eigenaar van Pairi Daiza, is bijzonder blij met de geboorte. ‘Dit is één van de absolute hoogtepunten van de 21-jarige geschiedenis van het park, de meest bijzondere van alle geboortes die we hier al hebben mogen meemaken. Deze dag is voor mij even speciaal als de dag dat de twee reuzenpanda’s in het park aankwamen. Toch gaan onze gedachten vandaag ook uit naar onze collega’s in Planckendael, waar op ditzelfde moment een ander olifantje vecht voor zijn leven. We wensen hen uit de grond van ons hart alle sterkte toe.’