Interview met Ronald Kleve (Directeur van Bobbejaanland)

Op de persmeeting van The Forbidden Caves in Bobbejaanland, kreeg themeparkfreaks.eu de mogelijkheid om Ronald Kleve, de directeur van het park  te interviewen. Het ideale moment om eens wat meer te weten te komen over Ronald Kleve zelf en Bobbejaanland.

 

Themeparkfreaks: U bent nu aan u 5de seizoen bezig. Hoe kijkt u terug op die periode?

Ronald Kleve:  Ik ben heel erg trots wat we in die afgelopen jaren gedaan hebben. Laat me duidelijk zijn, dit is geen 1 man show, hier zit echt een heel team achter. Als je kijkt hoe het park is veranderd de afgelopen jaren, denk ik wel dat we op de goede weg zijn. En dan nu dit jaar, als je kijkt naar de Forbidden Caves, ja daar ben ik wel aardig trots op.

 

Themeparkfreaks: Hoe bent u eigenlijk in de branche terecht gekomen?

Ronald Kleve:  Ja dat is al heel lang geleden. Het was 25 jaar geleden dat ik in Chicago was, ik zag daar toen een advertentie van (in die tijd nog) Euro Disney. Ik heb daar op gereageerd, en binnen drie maanden zat ik in Parijs.

 

Themeparkfreaks: Gaat u ook soms naar andere parken om ideetjes op te doen?

Ronald Kleve:  Ik denk dat het belangrijk is om in verbinding te blijven met wat er gebeurt in de industrie. Niet zo zeer om ideetjes op te doen, maar ik kijk vooral naar welke trends er zijn. Trends bij de bezoekers, bij de techniek, op gebeid van veiligheid en regelgeving. Het is dus veel breder en ik denk dat het essentieel is dat je daarvan op de hoogte blijft.

 

Themeparkfreaks: Is er een speciaal park waar je naar op kijkt?

Ronald Kleve:  Ik denk dat er heel veel parken zijn waar er elementen zijn die heel goed uitgevoerd worden. Ik moet zeggen dat in de industrie waar we ons bevinden, ik vind dat we goed bezig zijn, we zijn  groeiend en de lat wordt steeds hoger gelegd. Is er een favoriet park?

Wel, ik ben opgegroeid in Disneyland Parijs, en dat heeft natuurlijk wel heel wat. Ik heb daar zeer mooie herinneringen aan. Het is absoluut een favoriet. Maar als ik kijk wat nu echt een favoriet is, dan denk ik dat Bobbejaanland een park is dat iets heel uniek heeft, dat andere parken niet hebben. Wij hebben relatief veel attracties en weinig wachtrijen, en daardoor is de sfeer in Bobbejaanland relaxt, je hoeft niet snel naar de Parade te gaan, om daarna snel naar de volgende attractie te lopen om snel in het restaurant aan te komen voor de reservering. Dat hebben we niet, en ik denk dat dat maakt waarom de mensen het hier zo leuk vinden. Alles kan hier relaxt.

 

Themeparkfreaks: Heb je hier een favoriete attractie in Bobbejaanland?

Ronald Kleve: De Banana Battle vind ik heel leuk. Omdat die zo een competitie drang in je naar boven brengt. Daarnaast vind ik El Paso Special een authentieke attractie. Omdat die zo oud is vind ik hem toch heel speciaal. Maar ik moet zeggen dat de Forbidden Caves met stip op nummer 1 zal komen.

 

Themeparkfreaks: Wat wilt u nog verwezenlijken in de toekomst?

Ronald Kleve: Ik wil doorgaan met thematiseren, ik wil de kwaliteit verhogen. Ik wil dat wij kwaliteit en beleving op een hoger niveau gaan neerleggen. Daar wil ik met mijn team blijven aan werken.

 

Themeparkfreaks: Zijn er projecten dat u had willen doorvoeren maar die er uiteindelijk nooit zijn gekomen?

Ronald Kleve: Nog niet. De projecten die ik wou bereiken zijn tot nu toe gelukt.

 

Themeparkfreaks: Hoe ziet u Bobbejaanland binnen pakweg 10 jaar?

Ronald Kleve: Het zal het sterkste park in België zijn!

 

Themeparkfreaks: Er gebeurde de afgelopen jaren al heel wat aan opknapwerken, is daar dit jaar mee verder gegaan? Zijn er specifieke attractie die aandacht hebben gekregen?

Ronald Kleve: Allemaal! De Dreamcatcher, de de Typhoon, de wildwaterbaan, de King-Kong krijgt momenteel een inwendige buikoperatie (lacht). We zijn met alles bezig, en dat moet ook.

 

Themeparkfreaks: De afgelopen jaren waren er ook verschillende evenementen met bijvoorbeeld Marco Zoppi, Nightmares, the battle en de smurfen. Van waar de keuze om dit jaar niet meer verder te gaan met Marco Zoppi en the battle en een nieuwe weg in te slaan met de nieuwe magie show?

Ronald Kleve: Ik denk als je door zou gaan met Marco Zoppi, dat zou dan al het derde jaar zijn… Nu zetten we iets nieuws neer, en ik denk dat dit wel belangrijk is. Nu ligt de focus op de nieuwe attractie en de beleving in het park. De battle, ik denk dat we een jaar gaan overslaan en dat die er volgend jaar weer terug komt.

 

Themeparkfreaks: Hoe werden de smurfen onthaald door de bezoekers?

Ronald Kleve: Zeer goed. Het geeft ook een zeer leuke sfeer he.

 

Themeparkfreaks: Gaat er hier nog verder mee gewerkt worden? Bijvoorbeeld een nieuwe attractie met het smurfen thema?

Ronald Kleve: Hier gaat zeker nog worden mee verder gewerkt, we gaan er zeker mee door. Het doet iets aan de ambiance en daar willen we blijven aan werken. Maar voorlopig zal er geen attractie komen in het smurfen thema.

 

Themeparkfreaks: U heeft ooit gesproken van aangepaste muziek per zone in het park. Wordt daar  ook dit seizoen aan gewerkt?

Ronald Kleve: Ja zeker, we zijn er met bezig. Ook The Forbidden Caves zal speciale themamuziek krijgen.

 

Themeparkfreaks: De nieuwe aanpak van Halloween dit seizoen werd zeer goed gesmaakt door de bezoekers. Voornamelijk dan het live entertainment in het Cowboy dorp. Wordt daar dit jaar ook mee verder gegaan?

Ronald Kleve: Ja uiteraard, dit komt zeker terug.

 

Themeparkfreaks:Wie maakte de uiteindelijke keuze voor The Forbidden Caves? Was u dat of Parqeus Reunidos (de overkoepelende groep die Bobbejaanland bezit) die de beslissing heeft genomen?

Ronald Kleve:  Nee, dat is Bobbejaanland zelf. Er is een samenwerking en PR moet natuurlijk de toestemming geven, maar het is echt wel gepusht vanuit Bobbejaanland omdat we dit echt graag wilden hebben.

 

Themeparkfreaks: Waarom werd er specifiek voor deze attractie gekozen?

Ronald Kleve:  Feedback, onderzoek naar bezoekers, naar niet bezoekers. Wat kunnen we gebruiken in het park, wat verdient de meeste aandacht hier, wat hebben we nog niet…

 

Themeparkfreaks: Waarom deze locatie en niet bijvoorbeeld bij Okidoki?

Ronald Kleve: We hebben gekozen voor deze locatie, omdat de attractie daar qua footprint er het beste bijpaste.

 

Themeparkfreaks: De Fly Away, is die echt volledig weg, of zal die nog naar een ander park verhuizen?

Ronald Kleve: Nee, hier komt die niet meer terug. Dat die ergens anders terug komt, is nog niet zeker.

 

Themeparkfreaks:We hoorden dat de aandrijving van de Revolution vervangen diende te worden en dat de bekende opstart geluiden zouden verdwijnen. Klopt dit?

Ronald Kleve:  Nee helemaal niet. De aandrijving is niet veranderd en de opstart geluiden zullen niet verdwijnen. Ik heb er ook geruchten over gehoord, maar die kloppen niet. We zijn alle attracties aan het onderhouden, daar zit Revolution gewoon bij, we kijken naar de techniek en de staat van de attractie, en als er dingen moeten worden veranderd, dan doen we dat, maar dat is bij elke attractie zo. Ook de oude film blijft gewoon draaien.

 

Themeparkfreaks: Vorig jaar veranderde het thema bij de Revolution nog. Het Jungle thema werd weg gehaald. Komt die nu nog terug met de nieuwe zone?

Ronald Kleve: Nee, als we het nu achteraf bekijken, had het jungle thema hier wel bijgepast en had het misschien niet weg gemoeten, maar Revolution is ook avontuur, een ander soort, maar wel avontuur. Dus het past er wel in. We gaan het nu zo laten als het is, we gaan het niet nog eens aanpassen.

 

Themeparkfreaks: Bij El Rio, kunnen we daar de oude effecten in de toekomst terug verwachten? De watervallen, het watergordijn onder de bruggetjes, het rad met de glijbaan,…?

Ronald Kleve:  Ja klopt, daar zijn we mee bezig. We willen in de toekomst die effecten wel terug krijgen. Het rad dat zal echter nooit meer gemaakt worden. We hebben daar verschillende mogelijkheden beken, maar dat zou te complex worden.

 

Themeparkfreaks: Kunnen we binnen dit en enkele jaren een nieuwe achtbaan in het park verwachten?

Ronald Kleve:  Dat mag je altijd verwachten! Maar wanneer dat gaat gebeuren, dat houden we nog even voor ons zelf.

 

Themeparkfreaks: Heel hard bedankt voor het interview. Wij van themeparkfreaks.eu wensen u nog heel veel succes met alles in het park en met de nieuwe attractie.

 

Het park opent de deuren op 4 april voor het nieuwe seizoen en in mei zal de The Forbidden Caves openen voor het grote publiek.

 

Artikel: Jonathan Sansens