De geschiedenis van: Legoland Windsor

In dit artikel gaan we op zoek naar de geschiedenis achter het Engelse Lego park Legoland Billund. Deze neemt ons mee naar het jaar 1969. In dit jaar ontstond er een dierenpark op het domein, waar in 1996 het eigenlijke Lego park zou openen.

 

De geschiedenis

De grond, waarop Legoland Windsor gebouwd werd, was vroeger de eigendom van de Smart brothers. Zij hadden deze grond geërfd van hun vader Billy Smart Sr. Toen Billy overleed besloten de zonen op de grond een dierenpark te openen. Het dierenpark trok heel wat bezoekers en bleek succesvol te zijn. De broers verkochten het park in 1988 aan Themes International. De nieuwe eigenaars vormden het park om naar een Afrikaans geïnspireerd park. Na enkele jaren daalden de inkomsten en ging het park uiteindelijk in 1992 failliet.

De Legogroep was in die periode op zoek naar een locatie om een tweede park te bouwen. Deze groep had in 1987 nog het moederpark Legoland Billund geopend. Na een zoektocht met meer dan 1000 mogelijke plaatsen bekeken te hebben besloot de groep het dierenpark op te kopen.

In de jaren 1992 tot 1993 werden er plannen gemaakt, de site klaargemaakt en kon men beginnen aan de bouw van de modellen. Er werd in tussentijd een goede nieuwe thuis gezocht voor de dieren. In 1995 waren heel wat attracties geplaats in het park en begon de voorverkoop voor de kaartjes.

Begin 1996 was het park bijna klaar en in maart 1996 kon het geopend worden. In het eerste jaar bezochten 1.4 miljoen mensen het park, een schot in de roos dus.

In april 2005 besloot de Lego groep de Lego parken van de hand te doen, om verliezen binnen de groep te beperken. Legoland werd gekocht door de Blackstone Groep, die de leiding van de parken doorgaf aan Merlin Entertainments.

 

Attracties

In 1996 opende het park met enkele attracties, maar de grootste blikvanger was Miniland. In deze zone staan miniatuurgebouwen vanuit heel Europa opgebouwd in Legoblokjes.

De attracties in het beginjaar waren de drie doolhoven: The Amazing Mazes.

De Walktrough attractie Explorer’s Institute nam bezoekers mee op avontuur in drie thema delen: het Regenwoud, de Noordpool en het Oude Egypte.

Het park had ook een zone geïnspireerd op de Duplo blokken, DUPLO Valley. Hier reed het treintje DUPLO Train. Verder was er in dit gebied een boottochtje genaamd Fairy Tale Brook.

Doorheen het park reed een parktreintje genaamd I-Spy Express. Deze noemt ondertussen Heartlake City Express.

 

Kinderen konden een rijbewijs behalen in de autorijschool attractie LEGO City Driving School, deze was er voor kinderen vanaf 6 jaar tot 13 jaar, voor jongere kinderen is er de L-Drivers.

 

Spinning Spider opende eveneens in het openingsjaar, deze theekopjes attractie wordt getypeerd door een grote spin. In de Sky Rider krijgt men vanuit een fietsmonorail een mooi overzicht op het park.

 

De Log Flume Pirate Falls zorgde voor de afkoeling. Deze boomstamattractie werd gebouwd door Zamperla.

 

In 1998 kreeg het park een grote uitbreiding met Knights’ Kindom. Een groot kasteel in typische legostijl. Doorheen het kasteel rijdt de achtbaan The Dragon. Deze achtbaan werd gebouwd door WGH transportation.

 

In 1999 werd de kasteelzone uitgebreid met een tweede achtbaan, een kleinere versie. Dragon’s Apprentice werd opnieuw gebouwd door WGH transportation. Ook openden de glijbanen X-Treme Team Challenge en de luchtballon attractie Balloon School.

 

 

De jaren 2000

2000: In het jaar 2000 opende een groot gebouw, het Creation Centre. In dit gebouw werden legomodellen tentoongesteld en kon je de bouwers aan het werk zien. Verder opende de Jet Ski attractie Wave Surfer.

 

 

2001: Dit jaar werd de Sky Rider voorzien van een veiligheidsbar en een elektrische motor. Nu moesten de bezoekers niet meer trappen.

 

 

2004: De Jungle Coaster, een Wilde Muis achtbaan van Mack Rides opende dit jaar in het park.

 

 

2005: Fire Academy, Dino Dipper en Dino Safari werden geopend. In de Dino Safari rijdt je in een jeep langs grote dieren volledig uit Lego opgebouwd. Dino Dipper is dan weer een rupsmolen, deze zou later Knights Quest genaamd worden.

 

Dino Safari

 

Dino Dipper

 

2006: De graafmachines Digger Challenge, worden geopend.

 

 

2007: Het mini golf parcours Mole in one Golf opent, alsook het themadeel Land Of The Vikings. In dit gebied komt de Rapid River, Vikings River Splash. Deze attractie werd geleverd door ABC Rides.

 

 

2008: Longboat Invader, een Rock & Tug attractie wordt aan de Land Vikings zone toegevoegd.

 

 

2009: In een indoorzone worden de vrijeval torentjes Scarab Bouncers geopend .

 

 

Ook opent de Darkride shooter Laser Raiders. Het gebied waarin beide attracties kwamen noemt vanaf nu Kingdom of the Pharaohs.

 

 

Er wordt dit jaar ook afscheid genomen van de achtbaan Jungle Coaster, die verhuisde naar Legoland Florida. Daar kreeg ze de naam Project X.

 

2010: Er komt een schommelboot, de Jolly Rocker. De boomstammetjes worden hernoemd naar Pirate Falls Dynamite Drench en de Wild Woods zone wordt Pirates Landing.

 

 

2011: Atlantis Submarine Voyage wordt geopend, deze attractie die uniek was in de wereld, neemt je mee onder water. In een duikboot vaar je tussen vissen en haaien.

 

2012: Het LEGOLAND Hotel wordt dit jaar geopend. Zo kunnen de bezoekers ook overnachten bij het park. Verder opent het indoorgebied Star Wars Miniland, waar men heel veel Legomodellen kan terugvinden gebaseerd op de bekende Star Wars films.

2013: Het Duplo Land krijgt een grote make over, er wordt een klein waterpark toegevoegd met Drench Towers.

 

 

2014: Pirates Landing wordt Pirate Shores. Pirate Falls Dynamite Drench, de Log Flume wordt gerenoveerd en extra effecten worden toegevoegd. De naam verandert naar Pirate Falls Treasure Quest.

 

 

2015: de Legocity zone wordt omgebouwd naar Heartlake City. Er komt in deze zone een nieuwe attractie in de vorm van een Disco, met de naam Mia’s Riding Adventure.

 

 

2016: Legoland Windsor viert haar 20ste verjaardag. In het Star Wars Miniland wordt een Death Star model onthuld. Verder gaat in het park de 4D film LEGO Movie 4D A New Adventure in premiere.

 

 

 

2017: LEGO Ninjago World wordt geopend met als grootste attractie, de interactieve Ninjago The Ride.

 

 

Verder wordt het tweede hotel, Legoland Castle geopend.

 

2018: Drie nieuwigheden openen dit jaar.

  • Miniland Explore the World: Enkele nieuwe gebouwen in dit themagebied, Basiliuskathedraal (Moskou), Sydney Opera House (Sydney), Verboden stad (China).
  • Miniland USA: De jonge bezoekers kunnen ontdekken wat “The American Dream” nu echt is in een miniatuur versie van de USA in Miniland.
  • Lego Reef: een interactief aquarium. Dankzij touchscreen technologie kan men zelf zeedieren bouwen met legosteentjes en ze later zien rondzwemmen in een digitaal aquarium.

 

2019: Dit jaar opent men een nieuwe attractie met The Haunted House Monster Party. Deze attractie is van het type Madhouse en wordt gebouwd door Vekoma. De bezoekers worden uitgenodigd op het feest van de angstaanjagende maar vriendelijke Lord Vampyre, die een monsterfeest geeft ter ere van zijn aankomst in Legoland. In zijn landhuis worden de jonge feestgangers begroet door LEGO waterspuwers, sprekende standbeelden, spandoeken en ballonnen.

 

 

2020: De nieuwe achtbaan krijgt de naam Duplo Dino Coaster en heeft een doelpubliek van kinderen van 2 tot 5 jaar oud. Dino Duplo Coaster is gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides.

 

2021: De nieuwe themazone Lego Mythica: World of Mythical Creatures wordt geopend. Je kan het het Flying Yheatre Flight of Sky Lion vinden en de vrijevaltorentjes Fire & Ice.

 

 

Bronnen: discoverlegolandwindsor, legolandguide, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Themeparkfreaks