De geschiedenis van Bobbejaanland

Bobbejaanland ontstond uit de muzikale carrière van Bobbejaan Schoepen, die na jarenlang toeren een vast plekje zocht. In 1959 kocht hij in het Kempische dorp Lichtaart een moerassig domein van meer dan 30 hectare.

 

 

De buurt verklaarde hem gek, toen hij vertelde wat zijn plannen waren. Maar dat hield hem niet tegen. Hij liet het terrein uitbaggeren, bouwde er een theaterzaal en legde een zwemvijver aan met een strand. Op 31 december 1961 werd het park officieel geopend door Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw Josée Jongen.

In de beginjaren stond voornamelijk de show centraal in het park. Er traden vooral artiesten op uit België, Nederland en Duitsland. De bekendste namen zijn: Louis Neefs, Rocco Granata, Leo Martin, Will Ferdy, Will Tura, Bobby Setter, Liliane Saint-Pierre.

Tot midden jaren ‘70 vormde de zwemvijver en het strand de grootste attractie, enkele kleinere attracties de “Paardenmolen” en de “Rode Monorail” waren de aanleiding voor de omvorming tot het pretpark dat er vanaf 1975 ontstond.

Op aanraden van Phantasialand eigenaar Gottlieb Löffelhard komt er een eerste grote attractie, het Spookhuis. Deze attractie werd na een jaar vervangen door het Reuzenrad.

 

© Bob Van Dyck

 

Het reuzenrad is tot op de dag van vandaag nog steeds het boegbeeld van het park.
Midden jaren ‘70 werd een heus cowboydorp gebouwd, waar je een bank, saloon en gevangenis kon terug vinden, vele animatronics beelden taferelen uit. Dit moest het imago van de Western zanger in de verf zetten.

In 1979 kwam de klassieker onder de klassiekers in het park “Looping Star” een iconische achtbaan van de bouwer Schwarzkopf.

 

 

De “Wildwaterbaan” kwam er in 1980, maar ging tijdens de constructie gedeeltelijk in vlammen op door een kortsluiting. De attractie was nog niet verzekerd en de financiële schade liep op tot 11 miljoen BEF. De Wildwaterbaan werd hetzelfde seizoen toch nog operationeel.

IMG_8093
© Bob Van Dyck

In 1979 opende ook de attractie die jarenlang de blikvanger zou worden wanneer je park betrad. Sancta Maria, een schommelschip dat gebouwd werd door Schwarzkopf. Eind jaren 1970 werd er een museum geopend met kunstwerken uit de Hopien Navajo-cultuur. De collectie werd uit Phoenix (Arizona) overgebracht door mevrouw Schoepen.

In 1982 opende Wervelwind, een achtbaan van Vekoma met een dubbele kurkentrekker. Deze verving “de achtbaan” die na amper een jaar en een brand het park verliet.

 

 

Investeringsdrang in de jaren ‘80

Aangezien parken als de Efteling, Walibi en Bellewaerde investeerden in grotere attracties, begon de strijd om bezoekers, en dat bracht meerdere investeringen met zich mee.
In 1985 opende “Rainbow” een groot vliegend tapijt, gebouwd door Huss.

In 1987 openden Condor en Breakdance. Ook opende de “Air Race” een hangende achtbaan van Vekoma, met vliegtuigjes als treintjes. Dit was een van de eerste hangende achtbanen ter wereld.

 

 

In 2006 werden de vliegtuigjes vervangen door een andere trein en werd de achtbaan hernaamd naar “Dreamcatcher”.

In 1989 opende “Revolution” een indoor rollercoaster van Vekoma die zich wentelt rondom een groot projectiescherm en een duikvlucht neemt door allerlei lichteffecten. Deze achtbaan heeft tevens het langste treintje ter wereld.

 

© Bob Van Dyck

 

In 1991 opent Indiana River, een tweede log flume, maar ditmaal indoor. Deze boomstamattractie krijgt een Aztek thema mee dat door Bobbejaan zelf bedacht werd.

Bobbejaanland 01-06-2013 (141)
© Bob Van Dyck

Begin jaren ’90 openen er diverse familie- en kinderattracties in het park zoals Dino, Viking en maken de Funny Barrels in 1993 plaats voor de Rotonde, een rondvaart doorheen verschillende bloemperkjes.

IMG_2453
© Bob Van Dyck

In 1995 werd Kinderland geopend, een grote indoorhal met diverse attracties voor kinderen, in een circusthema.

 

© Bob Van Dyck

 

In 1998 opent in het cowboydorp een tweeling achtbaan. Speedy Bob, gebouwd door Mack Rides opende toen als twee wilde muis achtbanen die naast elkaar stonden en een spiegelbeeld van elkaar waren.

 

 

Bij de aanvang van het nieuwe millennium pakt Bobbejaanland uit met verschillende nieuwe attracties.
In het Cowboydorp opent de Mexicaans getinte wildwaterride El Rio, waar je in de begin jaren nog via een rad omhoog gehesen werd, om vervolgens via een glijbaan, met een grote splash in het water te belanden.

 


Dit rad werd echter enkele jaren later buiten werking gesteld, het bleef nog jarenlang in het park staan, tot het uiteindelijk afgebroken werd.

Doorheen de rotsen van de Wildwaterbaan raast vanaf 2000 Bob Express, een powered coaster van Mack Rides.

 

 

In dit millenium jaar zou op de plek van Wervelwind de Thrillenium Ride worden gebouwd.Maar Nauta Bussink komt het contract niet na. Diverse rechtszaken volgden maar de attractie komt er uiteindelijk niet.

Tot de grote verbazing van elke fan maakt Jacky Schoepen in 2003 bekend dat de Looping Star aan het einde van dat seizoen zal verdwijnen. Tijdens het laatste openingsweekend van 2003 organiseert ThemeParkVision in samenwerking met Bobbejaanland “Requiem for a Coaster”, om een hulde te brengen aan deze oeroude topper.

In 2003 opent Fly Away, een moderne variant op de Enterprise attractie.

© Bob Van Dyck

 

Top investeringsjaar.

In 2004 zullen drie grote attracties openen.
Junior Coaster, later hernaamd naar Oki Doki, opent naast Kinderland.

 

 

Sledge Hammer opent op de plek waar ooit Wervelwind stond, en waar de funderingen klaar lagen voor de Thrillenium Ride.

 

 

En de nieuwe blikvanger “Typhoon” opent op de plek waar Looping Star stond. De looping van deze nieuwe achtbaan staat op ongeveer dezelfde plek waar de looping van Looping Star stond.

 

 

Het grote keerpunt.

De beslissing om het park te verkopen valt in april 2004, na een voorbereidingsfase van meer dan drie jaar. Bobbejaanland wordt overgenomen door Parques Reunidos, een Spaanse pretparkengroep. Alle speculaties ten spijt blijft het tot de laatste minuut onzeker of de stichter zijn handtekening zal plaatsen. Bepalend is uiteindelijk de onzekerheid over de continuïteit in de toekomst in de wereld van de pretparken. De Schoepens nemen het zekere voor het onzekere, een keuze die de stichter het meest evident lijkt. Als het reportageprogramma Terzake hem na de verkoop vraagt of hij voor het grote geld gekozen heeft, antwoordt Schoepen, voor zich uit starend, “Wat ben ik met al dat geld, ik kan maar twee keer per dag eten.”

De eerste jaren onder Spaans bewind zorgen niet voor grote investeringen. Daarop is het wachten tot 2006. Desperado City opent dat jaar. Een interactieve schietattractie gemaakt door het Belgische bedrijf AlterFace. De attractie krijgt een plaatsje in het comboydorp.

thumb_3fff79bcc88fbd2e8e392ebbfb99b03c_800_600_1
© Bob Van dyck

Daarnaast werd in datzelfde jaar de attractie Air Race volledig vernieuwd, de bekende vliegtuigjes werden vervangen door nieuwe treintjes van Vekoma. Air Race werd omgedoopt tot Dreamcatcher en de thematisering werd aangepast.

IMG_0600
© Bob Van dyck

In 2008 moest het thema van de Hall 2000 er aan geloven door de komst van de Banana Battle.

24009.800
© Bob Van dyck

Vanwege de komst van de nieuwe attractie werd ook het thema van Revolution aangepast naar een jungle thema, ook de film werd vervangen. De ”R” in de naam werd deels verwijdert, en Revolution werd Evolution.

Naast de ingang van het Banana Bos opende in 2009 King Kong.

Bobbejaanland 03-11-2013 (31)
© Bob Van dyck

Aan de overkant van het plein voor het bos werd Bobby Drop afgebroken en verkocht aan het Franse park La Récré des 3 Curés waar in 2011 ook Mambo aan verkocht wordt. Daartegenover kon Bobbejaanland in dat jaar uitpakken met Dizz, een nieuwe achtbaan. Hierdoor komt het aantal achtbanen in Bobbejaanland op zeven waarvan één met inversies.

 

Roland Kleve vervangt in 2011 Rudi Rasschaert als algemeen directeur.

Roland Kleve
© Bobbjaanland

Roland word als fans onmiddellijk aanschouwt als de redder van het park. Hij belooft back to the roots te gaan met het park, en heel wat achterstallige onderhoudsklussen aan te pakken.

In 2012 kwam hij dan ook zijn beloftes na, heel wat dingen werden al opgeknapt. Ook voerde hij dat jaar opnieuw een paardenshow in met “het dagboek van Jane Parker”.

Bobbejaan
© Bob Van dyck

2013 werd opnieuw een jaar van opknappen en meer entertainment. Dit jaar werd de paardenshow omgedoopt tot The Battle waarin Bikers de strijd aan gingen met de ruiters en halsbrekende stunts toonden. Ook in het theater komt een nieuwe show, Marco Zoppi voert hier zijn Magic Bubble show op.

Bobbejaanland 31-05-2014 (38)
© Bob Van dyck

 

2014: De Smurfen arriveren in het Plezantste land.

Bobbejaanland heeft de rechten binnengehaald om het park in te kleden met de Smurfen. Het pretpark uit Lichtaart sloot daarvoor een akkoord met IMPS, het bedrijf geleid door tekenaar Peyo’s dochter Veronique Culliford, dat de exploitatierechten controleert van de witgemutste blauwe stripfiguurtjes.

IMG_8995
© Bob Van dyck

Algemeen directeur Roland Kleve wenst te benadrukken dat er niet aan de geest van Bobbejaan Schoepen geraakt zal worden. “We blijven Bobbejaanland, het is niet de bedoeling Smurfenland te worden.”

Fly Away zal in dit jaar niet meer openen, deze attractie zal aan het einde van dit seizoen plaats moeten ruimen voor de nieuwe attractie die zal openen in 2015.

 

2015: de komst van The Forbidden Caves.

Tijdens een jeepsafari door de jungle belanden bezoekers plots in een ondergrondse wereld met grotten en mijnschachten die bewaakt worden door exotische monsters. Dankzij moderne film- en animatietechnieken is de bezoeker niet alleen toeschouwer, maar wordt hij zelf letterlijk deel van het verhaal. In een immersive tunnel is de lijn tussen feit en fictie bijzonder dun, waardoor bezoekers de attractie beleven met al hun zintuigen.

2016: Revolution word Mount Mara

In 2016 werd de achtbaan Revolution voorzien van VR Brillen, deze nieuwe ervaring kreeg de naam Mount Mara.

Mount Mara neemt je mee op een bloedstollend avontuur naar het Zuid-Oost Aziatische Khyonesië. Boze geesten hebben er voor een enorme vulkaanuitbarsting op de mysterieuze berg Mount Mara gezorgd. Wist je dat ‘Mara’ Sanskriet is voor ‘duivels’?

Je vertrekt op expeditie om het effect van vulkanische activiteit op het klimaat te bestuderen, maar net op dat moment breekt de vulkaan uit!

 

Verder opende dit jaar de betalende Escape Room Nightmare Motel.  Nightmare Motel is een combinatie van het traditionele Halloween horror labyrinth en de trendy escape rooms. Als nietsvermoedende toerist kom je terecht in het Nightmare Motel. Na het inchecken ontdek je dat je allesbehalve een rustige nacht tegemoet gaat. Je krijgt een sleutelbos mee maar raakt nergens meer buiten, alle deuren blijken gesloten te zijn. 

De Smurfen die in 2014 hun intrede deden in het park worden geschrapt. De mascottes die dansjes opvoerden doorheen de dag krijgen dit jaar geen plekje meer in het park.

 

Yves Peeters volgt Roland Kleve op. Roland Kleve, die in 2011 als algemeen directeur van Bobbejaanland aan de slag ging, heeft besloten om het park te verlaten om een nieuwe opportuniteit aan te pakken.  Hij wordt in zijn functie opgevolgd door Yves Peeters, die sinds drie jaar financieel directeur is van ’t Plezantste land.

2017: enkele nieuwigheden doen hun intrede in het park

In 2017 wordt het restaurant Bobby’s Kitchen omgebouwd tot The Lake House. Naast het restaurant komt een interactieve speeltuin die de naam Wondergarden krijgt. De speeltuin zal een oppervlakte van 500m2 innemen.

Achtbaan Dizz wordt Naga Bay. Dizz krijgt deze herthematisering om meer geïntrigeerd te worden in Adventure Valley.

 

2018: Dreamcatcher krijgt een nieuw uiterlijk. Het stationsgebouw wordt volledig voorzien van een thema en er komen na heel wat problemen met de leverancier Virtual Reality brillen op de achtbaan.

2019: De grootste investering ooit voor het park.

In 2019 opent het park het nieuwe themagebied Land of Legends. Dit gebied situeert zich rond achtbaan Typhoon en Sledgehammer. In dit gebied worden beide attracties dan ook opgenomen. Maar de grote blikvanger wordt de langverwachte nieuwe, spectaculaire achtbaan Fury. Fury is een Infinity Coaster gebouwd door het Duitse bedrijf Gerstlauer. Deze achtbaan wordt driemaal gelanceerd,bevat twee spikes en meerdere inversies. Fury heeft een hoogte van 43 meter en is voorlopig de snelste achtbaan in de Benelux met een snelheid van 106,6 km/u.

 

 

 

Afscheid werd genomen van kinderattracties Viking en Dinoride. Op deze locatie kwam de waterspeelplaats Nayad Waters, die mee opgenomen is in Land of Legends.

2020: Ook Bobbejaanland mocht pas veel later openen dit jaar door de coronamaatregelen en moest halverwege het Halloweenseizoen alweer sluiten.

Geen grote nieuwigheden dit jaar, maar wel opknapwerken. Aan de linkerzijde van het park werd begonnen met het opknappen van de zone rond Indiana River. Er kwam een wandelpad naast de vijver, dat het oude wandelpad vervangt. Verder kwam er een waterpartij op de plek van het oude stationsgebouw van de monorail. Achtbaan Oki Doki kreeg een deels verplaatste wachtrij.

2021: Opnieuw geen echte nieuwigheden, maar de indoorhal Banana Bos krijgt een vernieuwde ingang.

© Bob Van Dyck

 

2022:

In 2022 geeft het park haar Reuzenrad een nieuw stationsgebouw en openden enkele nieuwe horecapunten. Een van die horecapunten wordt een Domino’s Pizza, gelegen in het Bananabos. Santa Fe wordt dan weer verandert in een hamburgerrestaurant. 

2023:

In 2023 verdwijnt de Virtual Reality optie Mount Mara en zal Revolution weer als vanouds haar rondjes draaien. Een grote verandering gebeurt bij Iniana River, die omgedoopt wordt tot Terra Magma. 

 

Foto’s: © Bob Van Dyck, © Parkspot,