Interview: Yves Peeters – Bobbejaanland

Yves Peeters is een naam die we leerden kennen toen Bobbejaanland directeur Roland Kleve koos voor een nieuwe uitdaging op het circuit van Zandvoort. Binnen Bobbejaanland was Yves al drie jaar aan het werk als CFO, maar kon na de nodige procedures de directeursstoel overnemen van Roland. We ontmoeten de man in het Saloon van Bobbejaanland, waar we een zeer boeiend gesprek met hem hadden. We leerden de man beter kennen en vooral wat zijn visie was met het Kempische park.

 

Themeparkfreaks: Onze eerste vraag is uiteraard hoe je in Bobbejaanland terecht bent gekomen.

Yves: Ik ben mijn carrière niet begonnen in de Leisure business maar in de telecommunicatie sector. Mijn studies ronde ik af in 1999 en begon met werken bij Alcatel. Daar was ik verantwoordelijk voor alles dat te maken had met intercompany, de uitwisseling tussen de verschillende Alcatel huizen. Daarna ging ik aan de slag bij EDF Luminus, waar ik meerdere financiële taken vervulde.  In de tien jaar dat ik er werkte ik mee aan heel wat projectmatige zaken en de presentaties daarvan. Toen zag ik de opportuniteit om in Bobbejaanland aan de slag te gaan als CFO, dit was een sector die me enorm aanspreekt. Het is een leuke sector die ook innovatief is, wat ik heel belangrijk vind.  Bij het vertrek van Roland kwam er dan de kans om zijn rol over te nemen. Ik heb hiervoor de nodige sollicitaties moeten doen bij de eigenaars in Madrid, waarna ik mocht beginnen, waar ik heel blij mee ben. Het is nieuw voor mij, maar ongelooflijk leuk.

 

Themeparkfreaks: Het is dus een totaal nieuwe uitdaging voor u?

Yves: Inderdaad, het is een hele uitdaging. De grootste uitdaging ligt in het operationele, daar ben ik heel eerlijk in. Vroeger werkte ik achter de schermen, maar nu vooral voor de schermen. Daar gebeurt het ook. Daarom vind ik het belangrijk om op een dag als vandaag, waarop ik maximaal kan kijken naar wat er gebeurt in het park en wat er beter kan. Mijn telefoon staat bijvoorbeeld vol foto’s van dingen die ik opmerk, zodat we deze kunnen gaan evalueren.

 

Themeparkfreaks: Was u zelf al een pretparkfan voordat u in Bobbejaanland begon te werken?

Yves: Fan is natuurlijk een groot woord, maar elk jaar opnieuw bezocht ik toch heel wat parken. Vooral dan omwille van de innovatieve sfeer die er hangt. Ik was dus wel zeker een liefhebber. En er nu zelf in kunnen werken is dus zeer leuk.

 

Themeparkfreaks: Is er een bepaald park dat u dan verkiest als liefhebber?

Yves: Dan moet ik eerlijk vertellen dat dit toch wel de Efteling is. Daar doen ze echt heel mooie dingen. Vooral conceptioneel doet dat park echt mooie dingen.

Themeparkfreaks: U nam de fakkel over van Roland, zal u hetzelfde beleid gaan voeren of zijn er dingen die u anders wil aanpakken?

Yves: Ik denk dat elke CEO wel zijn eigen nuances wil leggen in een bedrijf, mocht ik volledig hetzelfde zijn als Roland, zou dat zeer bizar zijn.  Er zijn wel enkele zaken die ik anders wil doen. Met sommige zijn we nu al bezig. Ik ben nu sinds augustus bezig en vind het belangrijk om dingen te gaan evalueren. Roland heeft hier mooie dingen verwezenlijkt, we hebben ook in goede vrede afscheid genomen van elkaar en hebben nog bijna dagelijks contact. Er zijn al belangrijke dingen gebeurd, bijvoorbeeld de theming wanneer we kijken naar Adventure Valley en Cowboy Town. Dat zijn zaken die we verder willen uitbreiden en als goed voorbeeld zien.

 

Themeparkfreaks: Is het dan de bedoeling om ook andere zones te hervormen naar themazones?

Yves: Dat is ook iets wat we kritisch gaan bekijken. Mij lijkt dat wel een mogelijkheid.

 

Themeparkfreaks: Is het aanbod aan shows ook iets waar verder aan gewerkt zal worden?

Yves: Dat is voor Bobbejaanland een stukje traditie. Een zeer belangrijke en mooie traditie. In mijn ogen moeten we een show neerzetten van een hoog niveau, zoals nu met Aaron Crow. Hiermee vind ik echt dat we een meerwaarde kunnen bieden. Het is zo dat we hem al een beetje bijgestuurd hebben. Zulke dingen zijn dus belangrijk en bieden zeker een meerwaarde aan het park.

 

Themeparkfreaks: Er werd voor deze show gekozen voor een kleiner deel van de Arena, waarom is dat precies?

Yves: Het is misschien een kleinere zaal, maar het is zo dat dit een illusieshow is. Dat beperkt je een beetje. We hebben een mooie zwarte box gecreëerd, waarachter nog ruimte vrij is. Maar we moeten ook zorgen dat we de illusie kunnen vasthouden, wat de kwaliteit ten goede komt. Het succes van de show is gigantisch waardoor we mensen moeten weigeren, dat maakt hem wel wat exclusiever, wat ook leuk is.

 

Themeparkfreaks: Mogen we ook in de zones meer entertainment gaan verwachten?

Yves: De beleving in het park is zeer belangrijk. Je moet ook goed bekijken wanneer je dat doet, het kan een meerwaarde bieden, maar de kwaliteit is zeer belangrijk. Het is zeker iets dat we willen bekijken voor de toekomst, maar we moeten het dan slim aanpakken.

 

Themeparkfreaks: We merkten dat er minder evenementen georganiseerd worden als vroeger, is dat iets waar we terug meer van mogen verwachten?

Yves: Ook dat zijn we aan het evalueren. Als we Halloween bekijken, zou ik in de toekomst graag meer nocturnes hebben. De sfeer en de duisternis zijn top tijdens deze dagen. Ik vind zelf het park overdag superleuk, maar in het donker is dat superleuk maal vijf. Ik moet ook eerlijk zijn en zeggen dat onze concurrentie dat veel frequenter doet als ons. Om concurrentieel te blijven is dat dus zeer belangrijk. Er zijn dus veel mogelijkheden.

 

Themeparkfreaks: Hoe moeilijk is het om dat te organiseren, we denken dan aan de buren.

Yves: Er zal uiteraard het nodige overleg nodig zijn. Het is natuurlijk niet zo makkelijk met onze buren. Dat begrijp ik op zich wel. Het is zo dat het niet altijd leuk is elke avond vuurwerk in uw tuin te zien en horen. Maar ik zou toch graag op een constructieve manier bekijken wat er in de toekomst mogelijk is.

 

Themeparkfreaks: Jullie sluiten Oki Doki en The Bug Escape ook vroeger tijdens Halloween, is dat een compensatie?

Yves: Er zijn over Oki Doki inderdaad afspraken met de buren, zoals we in het verleden ook al de geluidswand installeerden. We zijn sowieso voortdurend in overleg met hen, over wat er nog zou moeten gebeuren. The Bug Escape is sowieso een stille attractie. Het is eerder een beleving die mooi opgaat in de natuur. Het lawaai is dus verwaarloosbaar en gaat gewoon op in het hele pretpark.

 

Themeparkfreaks: The Bug Escape is een zeer leuke toevoeging, wordt ze goed onthaald?

Yves: Ja, het is een zeer leuke toevoeging. Vooral dan de ingang, hoe die opgaat in de omgeving vind ik zeer mooi. Het is zeer fijn voor de kinderen.

 

Themeparkfreaks: Het viel ons op dat de theming zo gecreëerd werd dat het lijkt alsof de attractie er al jaren staat.

Yves: Dat is iets waarover we echt goed nagedacht hebben, omdat we dat zeer belangrijk vinden. Dat is opnieuw een stukje beleving. Het is zo dat frequente bezoekers zulke dingen sneller opmerken dan iemand die maar een keertje komt. Dat is dus echt wel een gegeven waar we rekening mee houden.

 

Themeparkfreaks: Is het een mogelijkheid dat The Bug Escape een permanent iets wordt?

Yves: Dat is zeker een optie, dat is iets dat we ongetwijfeld gaan bekijken. Het is een leuke toevoeging die bijdraagt aan de beleving in het park.

 

Themeparkfreaks; Als u het huidige attractieaanbod bekijkt zijn er dan dingen waarvan u zegt dit hebben we nog nodig?

Yves: Ik vind dat we nu al een hele mooie mix aanbieden, dat merken we ook bij onze bezoekers. We hebben kinderen die zich goed weten te amuseren, maar ook tieners en oudere mensen. Maar als ik de kans krijg open ik graag iets spectaculair.

 

Themeparkfreaks: Moeten we dan denken in de richting van een achtbaan of eerder een thrillride?

Yves: Dat antwoord ga ik nog open houden. (lacht) Het is gewoon zo dat ik een spectaculaire attractie een mooie aanvulling zou vinden, welke dat laat ik nog in het midden.

 

Themeparkfreaks: Zijn er ook plannen met oudere attracties, bijvoorbeeld het opknappen van de boomstammetjes?

Yves: Dat zijn dingen die we natuurlijk ook goed moeten bekijken. Is dat iets dat we mee in het plan moeten stoppen als mogelijkheid? Dat is iets dat we grondig moeten evalueren, ook kijkend naar de beschikbare budgetten. Maar het is zeker iets waarmee we rekening moeten houden.

 

Themeparkfreaks: Er gaan ook al geruime tijd geruchten rond dat Dreamcatcher het park zal verlaten, klopt dit?

Yves: Dat zijn louter geruchten, meer valt daarover niet te vertellen.

 

Themeparkfreaks: Voor volgend jaar zien we grote investeringen in parken in de buurt.

Yves: Dat klopt, jullie weten wat Movie Park en Slagharen gaan doen, dus die krijgen de grootste budgetten.

 

Themeparkfreaks: Mogen we dan verwachten dat 2018 Bobbejaanland aan de beurt komt?

Yves: Die vraag ga ik openlaten, ik begrijp dat men dit wil weten maar kan er nu niet op antwoorden. Als we iets doen, moet het ook goed gedaan worden.

 

Themeparkfreaks: De Belgische parken lijken allemaal te investeren in nieuwigheden, is het dan niet belangrijk dat Bobbejaanland volgt?

Yves: Uiteraard, dit is een zeer concurrentiële business. Dat is iets dat jullie ook goed weten. Stilstaan is achteruit gaan in deze wereld.

 

Themeparkfreaks: Vroeger kwamen heel wat Nederlanders afgezakt naar Bobbejaanland. Voelen jullie de concurrentie met Toverland, een park dat enorm aan het groeien is?

Yves: Ja dat klopt. Ik ben heel eerlijk wanneer ik zeg dat Toverland een grote concurrent is voor de Belgische parken maar ook de Nederlandse. Ze doen natuurlijk ook leuke dingen, daar moeten we eerlijk in zijn. Het is dus wel degelijk concurrentie, dat merken we zelfs aan onze Belgische bezoekers. Voor de bezoekers uit het zuidelijke deel van het land iets minder, maar de bezoekers die hier in de buurt wonen, zullen ook sneller de stap nemen om de grens over te steken.

 

Themeparkfreaks: We hebben het nu over nieuwe attracties, maar wat is nu uw favoriete attractie binnen Bobbejaanland?

Yves: Toen ik hier pas begon zou ik onmiddellijk gekozen hebben voor Typhoon. Maar het was een beetje een tweestrijd tussen Typhoon en Revolution. Maar nu kies ik echt wel voor de Revolution, omdat ik vind dat we met Mount Mara een mooie aanvulling hebben kunnen doen. Ik ben ook zeer blij dat we het kunnen doen hebben zoals het nu is, dat de bezoeker die wil genieten van Revolution dit nog steeds kan. Ik ben zeer blij met Mount Mara vanwege het innovatieve en de nieuwe technologie. We hebben die op een eenvoudige manier kunnen integreren in een bestaande achtbaan. Het biedt ook een grote meerwaarde, wat ik geweldig vind. Je kan met zoiets een totaal andere beleving creëren in een andere wereld.

 

Themeparkfreaks: Het is dus zeker dat Mount Mara nog blijft?

Yves: Natuurlijk, we zijn zeer tevreden met deze toevoeging. We werken hier natuurlijk met een nieuwe technologie, wat niet altijd eenvoudig is. Maar ook over de bedrijfszekerheid zijn we zeer tevreden.

 

Themeparkfreaks: De capaciteit ligt nu wel lager dan bij Revolution.

Yves: De capaciteit ligt inderdaad wat lager. Het is zo dat het een dure technologie is, dus je moet die goed controleren. Hierdoor heb je toch wel enkele seconden aan handelingen nodig. Het is wel iets waaraan we gewerkt hebben sinds de opening. Ik vind dat we het nu toch redelijk vlot kunnen laten verlopen, maar je verliest wel wat tegenover Revolution, dat klopt.

 

Themeparkfreaks: Je mag nu ook maar alleen in een karretje zitten, is daar een reden voor?

Yves: Het is zo dat de beleving dan beter is. Het sluit ook discussies uit die we vroeger hadden wanneer mensen per twee zaten. Het is gewoon een betere ervaring wanneer je alleen zit.

 

Themeparkfreaks: Hoe ligt de toekomst voor Kinderland, dit opent al een tijdje later en enkele attracties blijven afgesloten.

Yves: Dat zijn we ook aan het bekijken. In België is het sowieso belangrijk om een indoor gebied te hebben, zeker als je kijkt hoe onvoorspelbaar het weer hier is. Je merkt vooral op dagen dat het minder weer is dat het nog een grote populariteit heeft. We moeten ons dan ook de vraag gaan stellen of we de derde verdieping terug moeten openen. Het is dus belangrijk dat hierover nagedacht wordt, ik zou Kinderland dus zeker niet gaan afschrijven. Het publiek is natuurlijk beperkter, maar we zien dat er op drukke dagen heel wat beweging is. Wanneer er veel tieners in het park zijn, zoals nu met Halloween, is het minder in trek, maar dagen waarop er veel kinderen zijn is het zeker nog populair.

 

Themeparkfreaks: We merken dat veel parken inzetten op een winteropening, is dat een mogelijkheid voor Bobbejaanland?

Yves: Dan is er een verschil tussen een opening van het park en een bepaald evenement. Maar veiligheid staat voor ons voorop en het is zo dat niet alle attracties zomaar kunnen openen in de winter. Op heel koude dagen is er een bepaald risico verbonden aan het openen van bepaalde attracties. Of we nu de weg in willen slaan om het park deels te openen? Nee, dat is momenteel niet aan de orde.

Het is wel zo dat wanneer Bobbejaanland gesloten is, vooral dan de fauna en flora is dan ongelooflijk. De diertjes die hier dan rondlopen, dat is echt schitterend. Eens het lawaai verdwenen is, is het een heel ander park, dus Bobbejaanland heeft echt wel charme tijdens de winter.

Er zijn heel wat dingen die we kritisch gaan bekijken, maar grote veranderingen moet je momenteel niet verwachten. We willen natuurlijk niet te keer gaan als een olifant in een porseleinkast. We merken een grote tevredenheid bij de bezoekers. Bezoekers die meerdere keren per jaar langs komen. We hebben al veel leuke dingen kunnen doen, waarmee ik echt heel blij ben. Het roer volledig omgooien gaan we dus zeker niet doen, maar we willen zorgen voor leuke aanvullingen.

 

Themeparkfreaks: In het verleden vertelde Roland dat de toekomst van het park op het meer zou liggen, is dit iets dat nog steeds zo is?

Yves: Als ik kijk naar Bobbejaanland vind ik twee dingen heel leuk, dat is de groene omgeving en het water. Dat vind ik echt een grote meerwaarde aan Bobbejaanland. Ook als ik in een ander park geweest ben en weer in Bobbejaanland kom vind ik dat groene zo belangrijk. Als ik naar het water kijk zijn er misschien wel mogelijkheden, maar om nu meteen te zeggen dat de toekomst daar ligt, nee. Kijk bijvoorbeeld naar The Bug Escape, die ligt op een plek waar de meesten dit niet zouden verwachten, voor de buren. Het is een toevoeging die er perfect past, dus nu straight forward zeggen dat we het water op moeten? Nee, dat niet. Ik denk dat Bobbejaanland nog heel wat mooie plekjes heeft waar we iets mee kunnen doen. Ik vind het wel fantastisch dat het meer centraal ligt.

 

Themeparkfreaks: Als we kijken naar het inkomgebied, waar ooit het schommelschip stond, is dat geen plek die wat meer leven kan gebruiken?

Yves: Ik denk dat er zo wel meer plekken zijn in Bobbejaanland die meer leven kunnen gebruiken. Als we nu dat gebied bekijken is het inderdaad zo dat er vroeger meer animo was dan nu, dat klopt. Dus dat is iets waaraan we ook iets kunnen doen, maar zoals ik al zei, er zijn veel plekken in het park waarmee we nog dingen kunnen doen. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat kleine toevoegingen of een kleine knipoog leuk kunnen zijn, maar ik ga me nu niet vastpinnen op een bepaalde plek.

 

Themeparkfreaks: De Forbidden Caves is dat een optie om daaraan nieuwigheden toe te voegen?

Yves: Dat is ook iets dat we bekijken. Dat de Forbidden Caves een goede toevoeging was, absoluut, vooral als je kijkt naar de aankleding, die is prachtig.

 

Themeparkfreaks: Het leek alsof de storytelling verminderd was. En wat met VR in deze attractie, is dat een mogelijkheid?

Yves: Dat klopt, we moeten ons een beetje gaan bezinnen wat we hiermee precies gaan doen. VR is inderdaad een mogelijkheid, maar dat betekent niet dat we er ook onmiddellijk iets mee gaan doen. We gaan natuurlijk een evaluatie maken van Mount Mara, maar dat wil niet zeggen dat we heel het park VR gaan maken. Het is zo dat wanneer je iets doet, je ook kwaliteit moet bieden. We hebben wel over dat idee nagedacht en weten dat er nog bepaalde finetuning kan gebeuren. Met VR zou ik nu niet meteen iets gaan doen. Maar we hebben hier iets heel mooi neergezet voor de mensen. Iets dat voor velen zeer verrassend was. Of er nog werk aan de winkel is? Ja dat is er altijd, maar net dat maakt het plezant.

 

Themeparkfreaks: Het is natuurlijk altijd een uitdaging om een park te laten draaien.

Yves: Dat klopt. Als we kijken naar het voorjaar, dan zat ik toch met mijn handen in mijn (weinige) haar. Het slechte weer had daar alles mee te maken. Maar als we het seizoen in totaal bekijken mogen we zeker tevreden zijn.

 

Themeparkfreaks: Dit jaar werd er soms veranderd aan de openingsuren, is dat iets waaraan gewerkt zal worden?

Yves: We willen zeker naar de toekomst gaan bekijken wanneer het slim is lang open te blijven en wanneer niet. Het is zo dat op een dag met weinig bezoekers het park open houden tot bijvoorbeeld 19 uur niet erg slim is. Daar ben ik heel eerlijk in. We moeten zeker wel gaan zorgen dat we ons gaan houden aan de kalender die we opstellen. We gaan zeker in de toekomst meer kijken per dag, als het een hoogdag blijkt te zijn, zullen we de mensen gaan plezieren met een uurtje langer open te blijven. Als de juiste sfeer in het park hangt vind ik dat niet meer dan normaal. Ik wil de uren dan ook liever op een positieve manier aanpassen en niet op een negatieve.

 

Themeparkfreaks: We merkten een positieve aanpak van het parkeren tijdens de Halloweennocturne, er werden zelfs shuttlebusjes ingezet.

Yves: Fijn dat jullie het opmerkten, dat is iets waar we inderdaad hard hebben aan gewerkt. Het is zo dat op vorige nocturnes, wanneer het druk was er de nodige parkeerproblemen waren. Dat wou ik niet meer. We hebben voor dit jaar bepaalde afspraken kunnen maken, waarbij we de beschikking kregen over weides in de nabije omgeving. Maar ik wou er ook voor zorgen dat de mensen geen kilometers moeten stappen. We hadden dus ditmaal additionele parkeergelegenheid, waardoor er geen problemen waren. De veiligheid is natuurlijk ook belangrijk, vandaar ook de pendeldienst. We weten ook dat op de grote baan hier bij het park stevig wordt door gereden. Zeker wanneer je gezinnen hebt, dan moet de veiligheid gegarandeerd worden, ik ben zeer blij dat onze aanpak vruchten heeft afgeworpen.

Het is zo dat op heel drukke dagen we de poort naast Kinderland gebruiken als uitgang maar ook als ingang. Of we daar nu een tweede ingang van moeten maken is niet echt nodig. Op normale dagen hebben we de parking achter Kinderland niet nodig, enkel op heel drukke. Dan is het wel handig om de flexibiliteit te hebben om ook daar gebruik te maken van de poort als ingang.

Het is zo dat de parking iets heel belangrijk is, we moeten zorgen dat de bezoeker een goed gevoel krijgt. Dat doe je niet wanneer er al problemen zijn bij het parkeren, dus dat is iets zeer belangrijk waarop we moeten letten. Persoonlijk haat ik het ook een uur in de wagen te zitten, zoekend naar parking, terwijl ik al een uur in het park kon zijn.

Ook bij sluiting hebben we hard gewerkt om er voor te zorgen dat de mensen langs verschillende wegen kunnen wegrijden, zodat er zo weinig mogelijk problemen ontstaan.

 

Themeparkfreaks: Het vuurwerk wordt dit jaar op een andere plek gehouden, was dat een bewuste keuze?

Yves: Dat was inderdaad een keuze die we maakten. Op deze manier kunnen meer mensen rond de vijver staan en krijg je een betere zichtbaarheid vanuit het hele park. De veiligheidsperimeters worden hierdoor ook verkleind. Dit jaar liggen er drie pontons, van waar het vuurwerk afgeschoten wordt.

 

 

We wensen Yves nog veel succes in de toekomst in zijn nieuwe functie en bedanken hem voor het openhartige gesprek.