De geschiedenis van: Belantis

Het Duitse park Belantis is gelegen te Leipzich. Dit park opende de deuren voor het eerst in 2003 en groeide gestaag. Belantis opende op een gebied dat voorheen diende als bruinkoolmijn. Er werd 50 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw die exact 19 maanden in beslag nam.

 

De opening

Na 19 maanden bouwen opende Belantis de deuren. Het park werd onderverdeeld in 7 themagebieden. Sindsdien groeit het park gestaag, net als de bezoekersaantallen.

 

Themagebieden bij opening

Schloss BELANTIS

Dit themagebied vormt de ingang van het park.  Eens door de inkom wandel je een Italiaans ogend plein op, waar een souvenirshop gelegen is en een restaurant met casino. Net achter het plein kwam een kindergebied dat de naam Buddels Kinder-Jahrmarkt kreeg. Hier vind je volgende attracties:

  • Buddel-Kreisel
  • Buddel-Bahn
  • Buddel Karussell

Tal der Pharaonen

Dit themagebied staat in het teken van de Egyptische woestijn. In 2003 vond je hier het kinderrondritje Wüstenrallye en de goudzoektocht Wüstenexpedition terug. Maar de grootste attractie is in dit gebied Fluch des Pharao. Fluch des Pharao is een Raft Ride van de fabrikant Hafema, waarbij je een steile drop maakt in een rubberen bootje. Na de drop volgt ook nog een draaikolk.

Strand der Götter

Het Strand der Götter gebied staat in het teken van de Griekse mythologische goden. Hier vond je bij opening twee Heeghe attracties terug: Säule der Athene, een pull up torentje en Flug des Ikarus, een kleine kabelbaan.

De grootste attractie in dit gebied is Fahrt des Odysseus. Bij deze bootvaart, gebouwd door Bear Rides, vaar je over het water, waarbij je meerdere Griekse mythologische wezenstegenkomt.

Land der Grafen

Dit themagebied werd vormgegeven als middeleeuws dorpje. Dat dorp neemt dan ook de grootste oppervlakte van het gebied in beslag. De attracties hier waren eerder klein te nomen zoals de kinderfietsjesattractie: Küstenrallye en de gekke fietsen attractie: Tour de Franz. Verder vind je er het BELANTIS Waldlehrpfad, waar je een wandeling door de natuur kan maken, waarbij je allerlei natuurgeluiden hoort. Je kunt er ook op zoek gaan naar zilver, bij zilver witwassen.

De grootste attractie werd de waterglijbaantoren Glacier sander, waarbij je met een rubber bootje de keuze hebt uit meerdere glijbanen.

Insel der Ritter

Dit riddergebied kreeg een prachtig kasteel als grote blikvanger. In dit kasteel werd de allereerste achtbaan van het park – Drachenrit – geopend. Deze achtbaan is van het type Bobsled Coaster en werd gebouwd door Gerstlauer.

De tweede attractie in het kasteel is een Madhouse van Vekoma, die in de kerker van het kasteel gelegen is. Verder kan je hier de doolhof Labyrinth von Avalon trachten te overwinnen of het avonturenparcours Robins Versteck.

Küste der Entdecker

Küste der Entdecker is een havenstadje, waar ontdekkingsreizigers aanmeerden. Bij opening kon je hier plaatsnemen in het schommelschip Santa Maria, een attractie van Huss. Verder kwam er een waterspeelplaats met Aqua Plantscha en een piratenboot, waarop en rond speeltuigen staan, genaamd Black Pirate.

Prärie der Indianer

Dit Indianenkamp had bij opening nog geen mechanische attracties. Je kon er wel het avonturenparcours Pfad der Mutigen afleggen. In het Tal der Tiere stukje wandelde je doorheen een dierenverblijf met geitjes, kippen en konijnen.

Belantis van 2004 tot heden: heel wat nieuwe attracties en een nieuw themagebied werden geopend.

 

2004: Drachenflug, een condorattractie opende in het Land der Grafen gebied. Deze attractie werd in eerste instantie gehuurd van het gesloten Centro Park.

2005: In het indianengebied – Prärie der Indianer- opende de Frisbee attractie, Belanitus Rache. Dit werd de eerste mechanische attractie in dit gebied. Ze werd gebouwd door Huss.

2006: Sinds dit jaar kan je in het Indianen gebied met een kano op het meer varen bij de Indianer-Kanus.

2007: Twee attracties openden dit jaar. De eerste is Poseidons Flotte, een Jet ski attractie van Zierer. Deze kwam in het Strand der Götter gebied. In Küste der Entdecker gebied opende Capt’n Black’s Piratentaufe, een vrijeval attractie van ABC Rides. Bij deze attractie schommel je heen en weer met een zwaard, voordat je een vrije val maakt.

2009: Götterflug wordt gopend bij het Strand der Götter gebied. Deze Skyroller werd geleverd door Gerstlauer. Bij een Skyroller kan je zelf beslissen of je wel of niet overkop gaat.

2010: In 2010 werd de spectaculairste attractie van het park geopend namelijk Huracan. Deze Eurofighter achtbaan werd opnieuw gebouwd door Gerstlauer. Deze kwam te staan in het nieuwe gebied Reich der Sonnentempel. Verder konden kinderen sinds dit jaar een ritje maken in een elektrisch autootje in Tempelrallye.

2012: in het eerste gebied van het park – Schloss Belantis – wordt de Krinoline attractie Buddel-Tanz geopend. Deze is afkomstig van het Duitse park Holiday Park.

2014: In het Zonnetempelgebied opent een achtbaan speciaal voor de kleinste kinderen. Huricanito werd gebouwd door Gerstlauer. Verder opende in dit jaar in het Indianengebied de kinderattractie Wild West Express, een kindertreintje.

2015: Opnieuw een achtbaan. Ditmaal een Family coaster van Gerstlauer. Deze achtbaan kwam in het Tal der Pharaonen gebied. Bij deze achtbaan betreed je een Egyptische tempel, vol theming.

2017: In het Zonnetempelgebied opent de mini topspin Anca, gebouwd door SBF Visa. Verder wordt doormiddel van een brug dit gebied gekoppeld aan het Indianengebied, waardoor je nu volledig rond kan wandelen in het park.

2018: Het park werd dit jaar overgenomen door de Spaanse pretparkketen Parqeus Reunidos, waartoe onder andere Bobbejaanland, Movie Park Germany en slagharen behoren.

 

2019: Voorlopig nog geen nieuwe attracties voor het park onder Parques Reunidos bewind. Wel kreeg de Gerstlauer Eurofigther achtbaan Hurucan een grondige renovatie, waardoor de rit soepeler moet verlopen.

 

Bronnen: RCDB, Wikipedia, Freizeitparkwelt, Belantis

Foto’s: Themeparkfreaks