Walibi Belgium begint aan werken van nieuw themagebied met achtbaan

Walibi Belgium is begonnen met de bouwwerkzaamheden van haar gloednieuw themagebied Dock World dat in 2025 moet openen. In dit nieuwe themagebied komt een gloednieuwe achtbaan en worden ook de bestaande attracties Psyké Underground en Flash Back betrokken.

 

Bouwplannen ingediend

In juni 2023 werd bekend dat Walibi Belgium een bouwaanvraag had ingediend voor een nieuwe rollercoaster en themazone in de buurt van Flashback en Psyké Underground. De nieuwe achtbaan wordt een gelanceerde achtbaan met maar liefst drie lanceringen.

 

Dock World

Naast Exotic World (met onder andere Tiki Waka, Challenge of Tutankhamon en Kondaa), Karma World (met onder andere de Cobra, Popcorn Revenge en Paleis van de Geest) en Fun World (het kindergebied met onder andere Fun Pilot) komt er een vierde themagebied. Deze krijgt de naam Dock World, en het zal ondergedompeld worden in een haventhema.

In deze nieuwe zone worden de bestaande attracties Flashback en Psyké Underground opgenomen en natuurlijk ook de nieuwe lanceerachtbaan. Psyké Underground krijgt nieuwe decoraties en komt in het teken te staan van een oude vervallen fabriek. Voor deze rollercoaster komt er een nieuw indoorrestaurant.

Tussen Psyké Underground, Flashback en de nieuwe achtbaan komt een indoorhal te liggen met een shop, een tweede horecapunt en de uitgangen van de drie attracties.

 

Bouwwerkzaamheden van start gegaan

Ondertussen is Walibi Belgium gestart met de bouwwerkzaamheden van het nieuwe themagebied. Zo is men begonnen met het ontbossen van het gebied op de plekken waar de bomen niet kunnen blijven staan. Daarnaast werd ook het horecapunt “Rock Sandwich” afgebroken. Deze zal vervangen worden door een nieuw restaurant en een shop.

 

Statistieken:

De nieuwe achtbaan wordt een multi-launch coaster die gebouwd zal worden door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides die ook al eerder instond voor de bouw van Tiki Waka in Walibi Belgium en Wakala in zusterpark Bellewaerde Park. Ook Anubis: The Ride in Plopsaland De Panne, Vicky The Ride in Plopsa Coo en Fury en Typhoon in Bobbejaanland werden gebouwd door deze Duitse fabrikant. In Nederland gaat het om Gold Rush in Attractiepark Slagharen en Falcon en Dragon Fly in Duinrell.

De rollercoaster zal drie LSM-lanceringen bevatten, waarvan de eerste overdekt wordt om de geluidsoverlast voor de buren te minimaliseren. Hierbij zal een snelheid behaald worden van ongeveer 65 km/u. Het parcours is ongeveer 925 meter lang en 15 meter hoog.

Er worden drie treinen voorzien die bestaan uit vijf compartimenten van telkens vier personen, goed voor twintig personen per trein. Hiermee kan een capaciteit bereikt worden van 1.250 personen per uur. Elke 57 seconden kan er een trein gelanceerd worden. Voor de treinen wordt de term ‘speedboten’ gebruikt, wat al een beetje verklapt hoe ze er precies zullen uitzien.

De nieuwe attractie wordt aangekondigd als een familieachtbaan, maar vergis je niet, dit wordt geen kleine achtbaan. Het zal een attractie worden die populair zal worden bij zowat alle bezoekers. De term familieachtbaan slaat op het feit dat deze geen inversies zal bevatten en dat er geen extreme elementen in zullen voorkomen.

 

Layout

De rit start in het stationsgebouw dat staat tussen de waterattractie Flashback en de indoor looping coaster Psyké Underground. Daarna volgt meteen van in het station een indoorlancering weg van Psyké Underground in de richting van de Tiki Trail. Op het einde van de eerste lancering volgt het hoogste element van 15 meter, dit is een “Top Hat Straight”.

Onmiddellijk daarna volgt een bocht naar links en meteen weer naar rechts, dit alles over het water. Hier wordt eigenlijk de vaargeul van de bootjes attractie Gold River gebruikt. Ondertussen zijn we vlakbij Tiki Waka gekomen en op het verste punt van Psyké Underground. Tika Waka wordt doorkruist en de trein begeeft zich verder naar het grote meer van Gold River.

Deze wordt tegen de wijzers van de klok afgelegd, te beginnen met een tweede lancering die inzittenden tot een hoogte van 14 meter brengt via een “Top Hat Wave-Turn”. Na drie kwart van het meer te hebben doorkruist komt de trein bij het draaiplatform van Gold River, waarna een helix gemaakt wordt en de trein in omgekeerde richting langs het meer weer terug verder rijdt.

Op het einde van dit gedeelte op het meer volgt nog een derde en laatste lancering die de bezoekers naar een 14,5 meter hoge “Large Double Down” brengt. Dit element loopt over het bosachtige gebied om vervolgens via een grote S-beweging weer naar het station te gaan.

De vele stukken over het water passen perfect in het thema van een haven en uiteraard ook bij de treinen die in de vorm van speedboten gethematiseerd worden.

Wachtrij

De wachtrij van de lanceerachtbaan start via een aantal hutjes boven het water die via bruggen aan elkaar verboden zijn. Verder lopen ze nog wat door het bosgedeelte waar ook de achtbaan komt vooraleer ze terugkeren richting de ingang van het station.

 

Buren

Om de geluidsoverlast voor de buren te beperken zijn de traagste delen van de rollercoaster, namelijk het begin en het einde, aan de kant waar de buren wonen. De rest van het parcours wordt gebouwd uit de richting van de buurtbewoners.

Daarnaast wordt de eerste lancering, die wel nog dicht bij de buren is, volledig overdekt. Verder wordt deze weggelanceerd van de huizen, waardoor het geroep of het gegil van inzittenden een andere kant opgaat. Verder worden er aan de kant van Psyké Undergound grote geluidsmuren voorzien in de vorm van houten panelen.

 

Foto’s: Walibi Addict via Walibi Belgium Fans