Tivoli Friheden begonnen met bouw van nieuwe looping coaster Vindfald

Het Deense stadspretpark Tivoli Friheden is begonnen met de bouw van haar nieuwe achtbaan. Het wordt een looping coaster die gebouwd wordt door de Duitse fabrikant Gerstlauer. De achtbaan komt ter vervanging van Cobra, de voormalige looping coaster van het park.

 

Tivoli Friheden is een Deens pretpark gelegen in Århus op het vasteland. Het park gaat in 2024 uitpakken met een nieuwe looping coaster die de naam Vindfald krijgt. Dit betekent in het Nederlands ‘Meevaller’. Hiermee krijgt het pretpark na 8 jaar een nieuwe rollercoaster sinds de opening van de kinderachtbaan Bisværmen in 2016.

Vindfald wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides en wordt van het model Euro-Fighter. Dit wil zeggen dat de achtbaan een verticale liftheuvel krijgt gevolgd door een verticale drop. Tijdens de rit van 300 meter zullen de bezoekers 2 keer overkop gaan, dit via een looping en een kurkentrekker. De achtbaan krijgt een snelheid van 72 km/u en wordt 23 meter hoog met een drop van 20 meter diep.

 

 

Ondertussen zijn ook de bouwwerkzaamheden van start gegaan. Het Deense pretpark deelde daarvan een video op hun sociale media. De achtbaan wordt opgebouwd vlak naast de spinning coaster Tyfonen, deze achtbaan werd gebouwd in 2006 door Zamperla en is voorzien van een glazen geluidswand.

 

Vindfald komt er ter vervanging van Cobra. Cobra was een Inverted Coaster van de Italiaanse fabrikant Sartori Rides. Deze behaalde een snelheid van 65 km/u en was 21 meter hoog. Op het 400 meter lange parcours waren er 3 inversies terug te vinden. De achtbaan sloot in 2022 na een zwaar ongeluk waarbij een karretje van de trein van de track viel. Hierbij kwam een 14-jarig meisje om het leven en raakte een 13-jarige jongen gewond. Tivoli Friheden kreeg in januari van dit jaar eindelijk groen licht om de attractie af te breken. Het park moest het in eerste instantie laten staan zodat het onderzoek naar de attractie volledig kon gebeuren.

 

Dat er met Vindfald een nieuwe looping coaster komt is meer dan nodig. Tot 2018 had het park met Cobra en Orkanens Øje nog twee looping coasters in handen. Orkanens Øje sloot in 2018 en draait momenteel haar rondjes in het Iraakse pretpark Baghdad Island. En door de sluiting van Cobra verdween dus de laatste looping coaster uit het park.

 

Video: Tivoli Friheden