Investeerder wil nieuw leven blazen in Spaans pretpark Tivoli World

De afgelopen maanden zijn er verschillende belangrijke stappen gezet om een heropening van het Spaanse pretpark Tivoli World te realiseren. De gemeente heeft besloten dat de grond waarop Tivoli World gevestigd is, een pretpark moet blijven. Daarnaast is bekendgemaakt dat er een mogelijke overnemer is gevonden voor het park, en is de gemeente begonnen met een procedure om de bestaande eigenaars te onteigenen.

 

In het kort:

Het Spaanse pretpark Tivoli World sloot de deuren in september 2020, niet vanwege corona, maar vanwege een geschil over het eigenaarschap van het park. Een triest verhaal dat eindigde in het meest slechte scenario voor de personeelsleden en de bezoekers.

Ondertussen zijn er in de afgelopen maanden veel stappen gezet om het pretpark weer te kunnen heropenen. De eerste en meest belangrijke stap kwam van de gemeente. Zij besliste begin vorig jaar dat de grond waarop Tivoli World gelegen is, moet blijven dienen als pretparkgrond en dus niet verkocht mag worden aan vastgoedontwikkelaars. Dit was een zeer belangrijke beslissing omdat Tivoli World midden in Malaga gevestigd is op gegeerde gronden waarop bouwprojectontwikkelaars hun zinnen hadden gezet.

Recent is de gemeente ook gestart met een procedure om de huidige eigenaars te onteigenen, zodat het park verkocht kan worden aan nieuwe eigenaars die het park willen heropenen. Onlangs liet de gemeente weten dat er een interessante buitenlandse investeerder is die interesse heeft om het pretpark over te nemen.

 

Ontstaan van Tivoli World:

Meer dan 35 miljoen mensen hebben Tivoli World bezocht sinds de opening op 20 mei 1972. Het werd gebouwd door de Deense zakenman Bernt Olsen als het eerste en enige pretpark aan de Costa del Sol, vernoemd naar het beroemde park Tivoli Gardens in Kopenhagen. Het stond bekend om de verschillende reuzenraden, het spookkasteel, een vrije val toren van 60 meter hoog en een groot openluchttheater waar nationale en internationale topartiesten optraden.

 

Faillissement tijdens corona:

Tivoli World sloot de deuren tijdens de eerste coronagolf die liep van maart tot juni 2020 en ging weer open aan het einde van het hoogseizoen in juli en augustus 2020. Het bedrijf dat het park beheert, is failliet gegaan met schulden van meer dan 11 miljoen euro en is in volle gerechtelijke procedure. De gerechtelijke bewindvoerder, Juan Antonio Sánchez, bevestigde dit destijds: “Het is zeer waarschijnlijk dat Tivoli niet heropend zal worden”.

 

Gevangenis:

De problemen van Tivoli World begonnen toen de zakenman Rafael Gómez uit Cordoba het in 2004 kocht. De verkoop werd geschat op 30 miljoen euro en omvatte een grote investering voor algemene verbouwing en het creëren van nieuwe attracties die zouden worden geëxploiteerd door Compañía Internacional de Parques y Artistas SA (Cipasa), een ander bedrijf dat eigendom is van Gómez.

Juridische problemen na de arrestatie van Gomez in de Marbella Malaya-operatie en de economische crisis brachten hem ertoe om in 2007 activa ter waarde van bijna 600 miljoen euro te verkopen. De vastgoedgroep Tremón verwierf verschillende activa, waaronder Tivoli World. In de overeenkomst werd de overname van Tivoli vastgelegd, die naar verwachting enkele maanden na de verkoopakte zou plaatsvinden. Dit werd echter nooit uitgevoerd.

Tremón begon haar eigen faillissementsprocedure in 2008 en een rechtszaak tegen Cipasa om Tivoli World over te dragen. In een lange rechtszaak werden de rechtbank van Torremolinos en de provinciale rechtbank van Malaga het met elkaar eens en zo werd de zaak gesloten. In 2017 werd Gómez naar de gevangenis gestuurd.

 

Hooggerechtshof:

Maar toen Gómez voorwaardelijk vrijkwam uit de gevangenis, bracht hij de zaak naar het Hooggerechtshof. Gerechtelijk bewindvoerder Sánchez stelde een rapport op over Tivoli waarin een overzicht wordt gegeven van de schuld van Cipasa van meer dan 11 miljoen euro, waarvan bijna 10 miljoen euro verschuldigd is aan de Spaanse belastingdienst en de sociale zekerheid.

Hij analyseerde ook aan de hand van de rekeningen van de enige twee maanden (juli en augustus) dat Tivoli in 2020 open kon, dat die goed genoeg waren om het park levensvatbaar te kunnen openen op lange termijn. “Het park is levensvatbaar, maar op lange termijn is de situatie zeer gecompliceerd door de grote bestaande schuld”, zei Sánchez. Die stond erop dat na het park na de volledige procedure zou worden overgedragen aan Tremón.

 

Huizen en appartementen:

De werknemers waren bezorgd dat Tremón de grond wou gebruiken om huizen te bouwen. De 65.000 vierkante meter grond is namelijk zeer waardevol door de liggen in het hart van Benalmádena. Om speculatie te voorkomen, werkte het stadsbestuur samen met de Junta Andalucia een plan uit om de classificatie van de gronden te wijzigen naar culturele en recreatieve voorzieningen. Maar ook Tremón gaf aan geen huizen te willen bouwen op de gronden van het pretpark: “Het is onze plicht om Tivoli te beschermen”, aldus Tremón.

De eigenaren van Tremón zeiden toen dat ze bereid waren om Tivoli World te openen zolang ze niet aansprakelijk zouden zijn voor de historische schuld. Maar in juni 2021 besliste de handelsrechtbank van eerste aanleg van Málaga dat Tivoli World niet heropend zou kunnen worden zolang het geschil over het eigendom bleef bestaan. De rechtbank gaf aan dat noch zij, noch de curator van het faillissement de bevoegdheid hadden om de faciliteiten opnieuw op te starten.

 

Veiligstellen van het pretpark:

Een werkgroep werd bijeengeroepen om de toekomst van Tivoli te bespreken. De werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van de werknemers van het park, de gemeenteraad van Benalmádena, de Provinciale Raad van Malaga (Diputación) en de Junta de Andalucia.

Veel van de werknemers gingen in de herfst van 2021 op vrijwillige basis terug naar het park. Tivoli was overwoekerd geraakt en ze verwijderden toen het opgehoopte afval, ruimden het onkruid op en snoeiden de bomen. Dit was goed voor meer dan 100 vrachtwagenladingen. Ze bleven toen aanwezig om essentiële veiligheids- en onderhoudsdiensten uit te voeren.

Na het normale proces vroeg de curator begin 2022 bij de Mercantile Court van Malaga de procedure aan om de ontslagvoorwaarden van de werknemers officieel vast te leggen. Dit werd nog gecompliceerder omdat de oude eigenaren Cipesa hetzelfde gedaan had.

In april 2023 voltooide de gemeenteraad de laatste stap door unaniem voor de motie te stemmen om de gronden te beschermen tegen woningbouw. De gronden van Tivoli World mogen alleen worden gebruikt als attractiepark en om een hotel en/of commerciële ondernemingen te bouwen die verbonden zijn met het park.

In oktober 2023 kondigde de burgemeester van Benalmadena, Presi Aguilera, aan dat een buitenlands investeringsfonds ‘zeer geïnteresseerd’ was in het park en dat het stadhuis bemiddelde in de onderhandelingen tussen het fonds en de eigenaren van Tremón.

 

Bron: Andalucia.com

Foto: Benalmadena