Uitgelicht: GraviTrax – Ravensburger Spieleland

In juni 2021 opende het Duitse pretpark Ravensburger Spieleland haar eerste achtbaan met GraviTrax. Dit werd meteen een Europese primeur, aangezien dit type achtbaan nog niet eerder in Europa gebouwd werd. De baan op zich heeft geen verbluffende statistieken en heeft een eenvoudige ovaalvorm met enkele kleine heuveltjes. Toch is een ritje best bijzonder door het ontwerp van de voorste karretjes.

 

 

GraviTrax werd geopend op 22 juni 2021 in Ravensburger Spieleland gelegen in Meckenbeuren in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De achtbaan werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group en is van het type Big Air Coaster. Dit wil zeggen dat de achtbaantrein over twee verschillende soorten bakjes beschikt. De laatste drie bakjes van de trein bestaan uit normale draaiende karretjes, de twee eerste bakjes gaan overkop tijdens de rit.

De lay-out is simpel gehouden en bestaat uit een soort ovaal met een aantal heuvels in. De rollercoaster neemt een oppervlakte van 26,5 op 21,5 meter in beslag. De track zelf is 86 meter lang en 8,4 meter hoog. De trein waar in totaal 16 personen kunnen in plaatsnemen, legt meerdere rondjes af tijdens de rit.

De voorste twee karretjes maken de baan echt speciaal, dit zijn zogenaamde Hamster Wheel karretjes. Dit zijn karretjes die rond de horizontale as spinnen in plaats van rond de verticale as waardoor de bezoekers meerdere keren per rit overkop gaan.

In de achterste karretjes is een ritje mogelijk vanaf 1 meter lengte, onder begeleiding van een volwassene. Zonder begeleiding van een volwassene kan dit vanaf 120 cm. Wie vooraan wil plaatsnemen moet tenminste 130 cm groot zijn.