Nieuwe expo Speelgoedmuseum Mechelen: PlayZone Europe

In het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De tijdelijke tentoonstelling ‘PlayZone Europe’ kadert in het Mechels stadsfestival ‘Construct Europe’. De tentoonstelling loopt van 6 januari t.e.m. 31 mei 2024.

 

De voorzitter van Mechelen Feest Kristof Calvo zegt het volgende over deze expo:

“PlayZone Europe verklapt al meteen veel over de aanpak en de boodschap van Construct Europe. Dit stadsfestival hebben we echt samen met de Mechelse sterkhouders gemaakt. Dus uiteraard is er ook een samenwerking met Speelgoedmuseum Mechelen, een belangrijke speler in onze stad. De expo zelf is ook een verhaal van samenwerking: Mechelaars met hun roots elders in Europa delen hun unieke speelverhalen. Want Europa maken we samen. Dat wordt dan ook nog eens heel concreet gemaakt met de grote LEGO-landenkaart, waar bezoekers zelf aan zullen bijdragen. Kortom, we zijn heel blij dat deze expo deel uitmaakt van ons stadsfestival.”

 

In deze expo maak je een rondreis doorheen het aanbod van spellen en speelgoed uit alle 27 verschillende EU-lidstaten. Van het bekende bouwsteentje uit Denemarken tot de puzzelkubus van de Hongaar Rubik. Mechelaars met Europese roots delen hun spelherinneringen uit hun geboorteland.

De blikvanger van de tentoonstelling is een grote LEGO-landenkaart van meer dan 6 vierkante meter groot. Deze kaart wordt gebouwd door de bezoekers zelf en tijdens workshops in de krokus- en paasvakantie. LEGO kunstenaar Hans Demol uit Kortenberg werkte het ontwerp en de workshops uit. Hans heeft al meerdere kunstwerken met deze steentjes op zijn palmares staan.

Als afsluiter toont de expo wat de Europese Unie doet om speelgoed veilig te maken voordat het in de winkelrekken belandt. Centexbel, een technologisch centrum uit Zwijnaarde, laat zien hoe hun tests verlopen om na te gaan of speelgoed veilig is of niet.

Dankzij de speelse elementen wordt de expo een boeiende ontdekkingsreis voor de hele familie.  Maar PlayZone Europe biedt ook scholen de kans om het thema Europa op een toegankelijke manier te ontdekken.  Klassen kunnen een actieve rondleiding met gids volgen.

Deze expo is de laatste expo op de huidige locatie. Voor de volgende expo’s nodigen we jullie graag uit in het nieuw museum.

 

Officiële opening expo

Het openingsfeest op zaterdag 6 januari van stadsfestival Construct Europe is ook de officiële aftrap van de expo. Om 13u openen Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest en burgemeester Bart Somers de tentoonstelling door de eerste steentjes van de landkaart te leggen.

De tijdelijke tentoonstelling is die dag uitzonderlijk gratis te bezoeken vanaf 13u30 tot 17u. Het overige deel van het museum is zoals gebruikelijk betalend te bezoeken.