Uitgetest: Eerste winter opening van Walibi Belgium

Op zaterdag 16 december 2023 opende Walibi Belgium voor de allereerste keer haar deuren open in de winter. Themeparkfreaks was natuurlijk van de partij om te kijken hoe Walibi dit had aangepakt. Naast honderden kerstbomen en lichtjes was er onder andere ook een ijsbaan, walkthrough en kerstmarkt voorzien. Daarnaast waren alle attracties geopend met uitzondering van Radja River, Flash Back en de Vampire zoals in oktober al gecommuniceerd was.

 

Eerste keer in de winter geopend:

In de winter opent Walibi Belgium de poorten in het weekend van 16 en 17 december en van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024, behalve op 25 december en 1 januari. In tegenstelling tot tijdens het reguliere seizoen openen de deuren van 11 tot 19 uur en niet van 10 tot 18 uur. Er leken een hele boel mensen deze uren niet te hebben opgezocht want om 10 uur stond er al behoorlijk wat volk voor de poort.

Ik was benieuwd of er veel mensen naar het winter evenement zouden komen. De reclamecampagne had duidelijk gewerkt want er waren best veel mensen afgezakt naar het park, maar nergens was het echt druk. Meestal liepen de wachtrijen niet langer op dan 15 minuten, maar de meeste attracties hadden kortere rijen waarbij je vrijwel meteen mocht plaatsnemen. Dit kwam mede dankzij de extra attracties en de kerstmarkt waar mensen konden vertoeven.

Algemene sfeer:

Bij het binnenkomen van het park word je meteen in kerstmissferen gedompeld door de vele kerstbomen, lichtjes en versieringen. In heel het park wordt kerstmuziek gedraaid die heel uiteenlopend is van instrumentale versies van typisch klassieke kerkkerstliedjes tot de kerstliedjes van bekende popsterren als Ariana Grande en Ed Sheeran en alles er tussenin.

Elk themagebied heeft kerstbomen in andere kleurenschema, behalve in Exotic World, daar waren geen kerstbomen aanwezig. Waarom er daar geen kersthema was, was ons niet duidelijk. Waren de kerstbomen op? Hadden ze maar 4 verschillende kleurenschema’s? Was het budget op? Hoe dan ook was ik wel blij dat ze het alvast op deze manier gedaan hadden, wanneer ze ervoor gingen was het voor 100% en anders gewoon niets. Geen half werk dus. En de belangrijkste zones van het park waar de kerstsfeer er goed in moest zitten (rond de kerstmarkt, inkom en kindergebied) waren dus wel volledig in het teken van kerstmis.

Melody Road – A Christmas Tale:

We starten onze dag met een ritje op “Melody Road – A Christmas Tale”, de oldtimer baan die voor de verandering een kerstmisjasje omhad. Er waren 5 extra scènes voorzien die de kinderen in verrukking moesten brengen. We moeten eerlijk bekennen dat wij als volwassenen er toch wat meer van verwacht hadden.

Kerstmarkt:

Van de Melody Road kwamen we meteen bij de kerstmarkt uit. Deze ligt op het pleintje bij de Weerwolf. De weg was hier omgeleid zodat iedereen door de kerstmarkt moest passeren, dit was zeer goed gezien en tof gedaan. De kerstmarkt bevatten een heleboel kraampjes met voornamelijk lekkernijen om te eten en te drinken.

In het aanbod vonden we verschillende hartige lekkernijen zoals onder andere specialiteiten met Raclette kaas, pastagerechten, soep, zuurkool met worst en aller handen braadworsten. Maar ook voor de zoete bekken is er meer dan genoeg met onder andere marshmallows op een stokje om boven het vuur te roosteren, snoepgoed, wafels met allerhande toppings en popcorn. En wie van al dat lekkers dorst had gekregen kon zich dan te goed doen met speciale bieren, wijn, glühwein in verschillende soorten en maten, allerhande soorten jenever en andere sterke dranken.

Er was ook een beperkt aanbod aan souvenirs en kleding die gekocht kon worden. Op het pleintje was er ook een grote vuurschaal aanwezig waarrond je de lekkernijen kon nuttigen. Wat heel erg tof was waren de verschillende skiliftcabines die waren opgesteld zodat je lekker knus en gezellig kon zitten. Deze waren voorzien van banken en tafels zodat je makkelijk ook een hapje kon nuttigen. Door de deurtjes was je meteen ook afgeschermd van de wind wat het erg aangenaam vertoeven maakten.

We moeten eerlijk zijn, we hebben hier heerlijk ons buikje volgegeten en onze dorst gelest. We waren duidelijk niet alleen want in de grote horecapunten was het opvallend rustiger dan anders en op de kerstmarkt was het dan weer lekker druk.

Wat wel een nadeel was, dat elk kraampje heel gespecialiseerd was. Leuk langs ene kant, want zo had je voor de verschillende gerechten steeds heel wat opties om uit te kiezen wat we zeker waardeerden. Een nadeel langs de andere kant, want zo moest je nog een tweede keer gaan aanschuiven aan het kraampje met je favoriete drank. Er was weinig kans dat er een kraampje was dat beide tegelijkertijd aanbood, tenzij je frisdrank zocht.

Nog iets wat bijzonder was, is dat normaal Walibi Belgium normaal alles aangeeft in twee talen, maar dit was helemaal niet het geval op de kerstmarkt. Hier stond alles enkel in het Frans geschreven. Zowel wat er te krijgen viel als de uitleg van wat bij bepaalde gerechten in begrepen zat. Ik was dan ook even aan het zoeken bij welk kraam ik nu juist glühwein kon krijgen, tot ik op een bepaald moment door had dat ik dit woord nergens zou tegenkomen, want de Franstaligen hebben natuurlijk overal hun eigen woord voor, of in dit geval met Vin Chaud 2 woorden.

Schaatsbaan:

Voor de schaatsbaan werd een locatie gebruikt waar je normaal niet komt als bezoeker. Ook hier was de normale weg afgezet en werd iedereen via de schaatsbaan naar de achterkant van het park geleid. Hierdoor werd het park meteen weer een stukje groter en kon je er niet per ongeluk voorbijlopen. Net zoals bij de kerstmarkt was dit zeer goed gedaan.

De schaatsbaan zelf was best groot en stond in een gigantische massieve tent. Het hele gevaarte was een pak groter dan ik op voorhand had verwacht. Schaatsen kon je hier gratis doen, maar dat leverde natuurlijk wel een wachtrij op.

Maar de schaatsbaan werd niet alleen gebruikt door de bezoekers. Drie keer per dag werd hier een ijsshow opgevoerd. De uren van de show zijn voor onduidelijke reden bijna nergens terug te vinden. Ze staan niet op het parkplan en wij zagen ze toevallig staan op het gebouw van…. Het Paleis van de Geest… Achteraf hebben we gezien dat het ook bij de schaatsbaan zelf stond aangegeven op kleine bordjes, maar erg duidelijk was het allemaal niet.

De show zelf was echt wel de moeite! Deze duurde 23 minuten en was voorzien van de passende muziek en lichten. De schaatsers waren duidelijk gewent om dergelijke shows te geven en kwamen elke paar minuten wel met een totaal andere outfit op de baan. Verder zaten er enkele spectaculaire moves bij en vormde alles een leuk geheel. Deze schaatsers mogen volgend jaar zeker terugkomen.

4D film:

Hier werd misschien iets minder reclame voor gemaakt, maar ook de 4D film werd aangepast en in een kerstmis thema gestopt. Ik moet zeggen dat de film zelf, een van de leukste 4D films was die ik al gezien heb in pretparken. De effecten daarentegen, eigenlijk voornamelijk de bewegingen van de stoelen zelf, voelde eerder random en brut aan.

Andere effecten waren wel beter afgestemd op de film. Van het watereffect hadden ze dan weer net iets te gretig en vaak gebruik van gemaakt voor op koude winterdagen zoals deze… Al bij al wel een leuke afwisseling en we waren blij met een verhaal dat goed in elkaar zat. Alles zonder dat erin gesproken werd, zodat je geen Nederlandse/Franse/Engelse/Duitse ondertitels nodig hebt.

Walkthrough:

Als 5de extra ervaring werd er met Wonder Woods een walkthrough ervaring aangeboden. Hierbij loop je op de paden van het vroeger spookhuis The Forgotten dat enkel in 2022 te beleven viel. Het pad tussen de bomen werd volledig voorzien van lichtjes. De beleving is enkel geopend van 17u tot en met 19u, maar eigenlijk kan je best hier passeren tussen 18u en 19u wanneer het echt donker is.

Ondanks de mooie wandeling, miste we toch iets aan de beleving. Een centrale figuur, of een spectaculair slot, of een showtje, of iets anders… De walkthrough was alvast wel goed om nog iets met het mislukte spookhuis te doen en aangezien je hier niet moet voor aanschuiven is het wel leuk meegenomen.

Attracties:

Het feit dat überhaupt alle attracties (op Radja River, Flash Back en Vampire) ook gewoon geopend waren vonden we dan weer wel straf. Bij de meeste attracties werd wel niet de volledige capaciteit gebruikt aangezien men volop bezig was met het winter onderhoud. Maar dit is natuurlijk volledig te bergrijpen en met het aantal bezoekers dat er waren, ook perfect te verantwoorden. Als er minder dan 5 minuten wachttijd is, mag het park zich permitteren om het iets rustiger aan te doen. Liever zo dan dat het onderhoud zou gebeuren tijdens de drukke Halloween periode!

Iets wat we wel niet konden ontlopen waren de vele technische storingen die tijdens onze dag plaatsvonden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de meeste storingen telkens van korte duur waren en snel opgelost werden. Nog een belangrijke kanttekening is natuurlijk dat we niet alleen op de eerste dag van de winteropening waren, maar dat het ook voor alle attracties de eerste keer was dat de attracties in deze periode draaiden met deze lage temperaturen. Voor Walibi was deze eerste dag dan ook een goede leerschool en ik ga er wel van uit dat ze hier op termijn beter zullen kunnen mee omgaan.

Eindoordeel:

Het was een zeer geslaagde openingsdag van de eerste wintereditie van Walibi Belgium. Het park heeft er hetzelfde budget tegen aan gegooid dan wat er voor Halloween wordt uitgerekend, en dit was er wel aan te merken. De toevoeging van de ijsbaan, show en kerstmarkt waren grote troeven. En door de vele decoratie, muziek en kerstbomen zat de sfeer er ook goed in.

We zijn ook heel benieuwd hoe dit winterevent zal evolueren naar de volgende jaren, want bepaalde grote investeringen zoals alle decoratie moeten natuurlijk maar 1 keer aangekocht worden en kunnen dan verschillende jaren hergebruikt worden. Dit geeft misschien mogelijkheden om andere zaken verder uit te werken.

Daarnaast is het ook gewoon fijn om in de winter nog eens een goede achtbaan te kunnen doen in een leuk park als Walibi Belgium. In de kerstvakantie zal daarnaast Aqualibi heropenen met de gloednieuwe glijbanentoren die het afgelopen jaar gebouwd werd. Deze gingen we alvast in avant-première uittesten, maar meer daarover kan je lezen in ons volgende verslag.