Big Blue en Tornado uit Dalmaland te koop aangeboden

Er lijkt niet zo’n goed nieuws te komen uit Dalmaland. Het Kroatische pretpark heeft twee van haar belangrijkste attracties te koop aangeboden op Interlink, een website voor tweedehandsattracties. Het gaat over de Schwarzkopf-klassieker Big Blue en de thrill ride Tornado.

 

Dalmaland is het grootste en belangrijkste pretpark van Kroatië. Het werd voor het eerst geopend op 15 juli 2017 en was lange tijd gekend onder de naam Fun Park Biograd, vernoemd naar het dorp waar het gelegen is (Biograd na Moru in de regio Zadar). Toen er eerder dit jaar ook een waterpark geopend werd, veranderde het park haar naam in Dalmaland.

 

Achtbanen

In het park staan er drie achtbanen. De kleinste is Mine Train Coaster, een kinderachtbaan van de SBF Visa Group met een 8-figuur als lay-out. Alien is een spinning wilde muis achtbaan van de Chinese fabrikant Beijing Jiuhua Amusement Rides Manufacturing.

De belangrijkste achtbaan van het park is Big Blue, een Silverarrow van de voormalige Duitse fabrikant Schwarzkopf. De rollercoaster is 18,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 66 km/u. Tijdens de rit van 553,8 meter gaan de bezoekers door één verticale looping.

Deze klassieker heeft al een rijke geschiedenis. Zo was die in de jaren 80’ voor het eerst terug te vinden als Looping Star in het Franse pretpark OK Corral. Na haar verblijf in OK Corral verhuisde de achtbaan van 1986 tot en met 1988 naar het Britse pretpark Ocean Beach Amusement Park in Wales. Van Wales verhuisde de achtbaan naar Engeland waar deze als Tower of Terror terug te vinden was, van 1989 tot en met 2000, in Camelot Theme Park.

Van 2001 tot en met 2002 was de rollercoaster opnieuw gekend als Looping Star, ditmaal in het Engelse pretpark Dreamland. Na een alweer kort verblijf dook de achtbaan op als Twist and Shout in het Schotse pretpark Loudoun Castle waar deze van 2003 tot en met de sluiting van het park in 2010 operationeel was. Daarna bleef deze nog tot en met 2016 wegrotten in het park. Toen pretparkfans er al bijna niet meer in geloofden kreeg de achtbaan toch een nieuwe thuis in het Kroatische pretpark Dalmaland waar die vooralsnog sinds 2017 haar rondjes maakt als Big Blue.

 

Te koop:

Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, want de achtbaan werd ondertussen te koop aangeboden op Interlink, een gespecialiseerde website voor de verkoop en aankoop van tweedehands attracties. Ook de thrill ride Tornado wordt te koop aangeboden. Het gaat hier om een Typhoon AE141 van de Italiaanse fabrikant Technical Park die gebouwd werd in 2016.

Bron en foto’s: Interlink