Mikt Universal op meerdere resorts in Europa? Topman gespot in PortAventura

Na maandenlange geruchten dat het Spaanse PortAventura World resort zou verkocht worden aan Universal, werd er een topman van Universal gespot in PortAventura tezamen met de huidige directeur van het park. Dit nieuws kwam naar buiten daags nadat Universal bekendmaakte dat ze een groot stuk grond gekocht hebben in het Verenigd Koninkrijk met de intenties om daar tegen 2030 Universal Studios Great Britain te openen.

 

Het blijft maar nieuws regenen over Universal die interesse heeft om terug te keren naar de Europese markt. Het Amerikaanse filmbedrijf had in het verleden al een kort avontuur in Europa toen het tussen 1998 en 2004 het Spaanse pretpark PortAventura in handen had. Het begint er steeds meer op te lijken dat Universal geïnteresseerd is om het park opnieuw over te kopen.

 

Verkoop PortAventura wordt voorbereid

Twee maand geleden kwam naar buiten dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR en de internationale private-equityfirma Investindustrial bezig zijn met de verkoop van PortAventura World resort voor te bereiden. Dit resort bevat drie parken en zes hotels. Het gaat dan om de pretparken PortAventura Park, Ferrari Land en het waterpark Caribe Aquatic Park. Alles tezamen zou het gaan over een transactie van 1 miljard euro.

 

Mogelijke overname door Universal

De afgelopen maanden gonsde het van de geruchten dat Universal interesse zou hebben in PortAventura. Zo zouden er gesprekken zijn gevoerd met CEO David García over de verkoop van het resort aan Universal. Een mogelijke verkoop aan Universal wordt noch bevestigd, noch ontkend door de eigenaren van PortAventura.

Een interessante gebeurtenis is dat Universal de merknamen die het ooit had laten registreren voor het resort in Spanje verlengd heeft in plaats van deze te laten verlopen, wat na al die jaren veel logischer geweest zou zijn.

Universal registreerde een nieuwe merknaam ‘Universal Destinations & Experiences’. Deze is bedoeld voor de Europese recreatiemarkt te betreden. Verder werden in januari de domeinnamen ‘www.universalportaventura.com’ en ‘www.universalportaventura.es’ geregistreerd. Wie hierachter zit is momenteel niet duidelijk.

In een Amerikaanse krant werd geschreven dat Universal miljarden verdient aan themaparken door hun bezittingen in Amerika (Florida & Californië), Azië (China, Japan & Singapore) en Spanje. Maar Universal heeft op dit moment helemaal geen resort in Spanje…

Heel wat labels van de merchandise in PortAventura bevat het logo van Universal. Niet alleen op de te verwachten items zoals notitieboekjes van Woody Woodpecker maar ook op de andere producten die niets te maken hebben met Universal.

Topman Universal gespot in PortAventura

In november werd Page Thompson, het directielid verantwoordelijk voor het scouten van nieuwe locaties in Europa, gespot in PortAventura. Hij was er niet op bezoek met zijn familie, maar liep er naast David Garcia, algemeen directeur van PortAventura World. Dit geeft aan dat beide partijen minstens in gesprek zijn met elkaar. Of het betekent dat PortAventura effectief verkocht zal worden aan Universal, zal alleen de tijd kunnen uitwijzen.

Maar door zowel de recente onthulling over de aankoop van de gronden door Universal in Engeland als het bezoek van de topman aan Spanje, toont aan dat Universal op zijn minst meerdere pistes bekijkt. Het zou dus zomaar kunnen dat we binnen enkele jaren meerdere Universal resorts in Europa zullen kunnen verwelkomen met Universal Studios Great Britain en Universal Port Avontura.

 

 

Universal Studios Great Britain

Op 13 december 2023 bevestigde Universal dat het in september grote stukken grond had gekocht in het Engelse Bedford om daar een pretpark te bouwen. Het gaat om een stuk grond van 240 acres, wat omgerekend ongeveer 97,12 hectare is. De naam van het resort zou Universal Studios Great Britain worden.

Het bedrijf benadrukt wel dat alles nog maar in een zeer prille fase zit, dat er nog geen vergunningen ingediend of goedgekeurd werden en dat er ook nog geen gesprekken met de buurtbewoners gebeurd zijn. Daar moet de komende maanden mee gestart worden, maar het hele proces kan nog heel lang duren. Ook de haalbaarheid van de grond wordt nog onderzocht. Op basis daarvan zal men een definitieve beslissing maken en al dan niet doorgaan met de plannen. Een eerste voorzichtige richtdatum voor de eventuele opening van het resort is 2030.

Bedford is gelegen in het Engelse graafschap Bedfordshire en ligt op een uur rijden ten noorden van London. Ook vanuit de rest van het Verenigd Koninkrijk is de stad vlot bereikbaar. Er is zelfs een internationale luchthaven op slechts 30 minuten rijden van waar toeristen uit heel Europa zouden kunnen arriveren.

 

Universal

Het Amerikaanse filmbedrijf heeft momenteel zeven parken verspreid over vijf resorts gelegen in Amerika en Azië. In de Verenigde Staten van Amerika gaat het om het originele resort Universal Studios Hollywood (1964) dat gelegen is in Californië en het belangrijkste resort dat gelegen is in Florida en twee themaparken bevat: Universal Studios Florida (1990) en Universal Islands of Adventure (1999). Daarnaast bevindt zich er ook het waterpark Universal Volcano Bay (2017). Buiten Amerika gaat het om Universal Studios Japan (2001), Universal Studios Singapore (2010), en Universal Studios Beijing (2021). Deze laatste is gelegen in China.

 

Bron: TheMainStreetNews