Piraña in de Efteling maandenlang gesloten voor onderhoud

De Efteling heeft Piraña sinds begin deze maand gesloten. De rapid river gaat namelijk in groot onderhoud en dat zal enkele maanden in beslag nemen. Er zullen bij de opening in juni 2024 nieuwe waterspuwers en rotsen geplaatst worden langs de vaargeul. Het park belooft dat bezoekers dan nog natter uit de attractie zullen komen.

 

Tot juni volgend jaar, zolang moeten bezoekers van de Efteling wachten totdat Piraña terug open gaat. De populaire attractie is namelijk sinds begin november gesloten omdat men er een groot onderhoud gaat uitvoeren. De investering bedraagt zo’n 8 miljoen euro en zal onder andere nieuwe waterspuwers en rotsen bevatten. In 2021 verwijderde de Efteling uit veiligheidsredenen al de rotsen langs het parcours. Toen was er geen geld voorhanden om nieuwe rotsen te plaatsen. Uiteraard kwam dit door corona.

Nu, 2 jaar later, start de Efteling dan toch met het plaatsen van nieuwe rotsen. De oude rotsen zijn ondertussen na 40 jaar aan vervanging toe, waardoor de attractie grotendeels gesloopt zal worden. Uiteraard blijft de vaargeul intact, maar het uiterlijk van de attractie zal toch wat veranderen. Ontwerper Karel Willemen heeft daarom nieuwe rotspartijen ontworpen. Daarbij heeft hij rekening gehouden met de attractie en het landschap eromheen. De nieuwe rotsen krijgen een andere structuur, waardoor het lijkt alsof ze uit Midden-Amerika komen. Ze zullen meer details bevatten en ook de gelaagdheid zal flink wat beter zijn. Vanaf volgend jaar begint de heropbouw op basis van de ontwerpen. Om de bouwers te helpen zijn de tekeningen uitgewerkt in maquettes.

 

Naast de rotsen komen er ook nieuwe waterspuwers langs het parcours. Die worden geplaatst in de beelden van Inca-goden en zullen ervoor zorgen dat je kletsnat de attractie verlaat. Zo zal je al van bij het begin nat kunnen worden. Dit komt door mist uit de monden van de Inca-goden, die je zicht zullen verminderen in de tunnel. Zo zal je het watergordijn niet zo snel meer zien en daarnaast heb je ook kans op vliegende waterpijlen. Eenmaal buiten zal er een gigantische waterstraal de lucht ingeschoten worden. Ook komt er een lekkend aquaduct en zullen er 2 Inca-goden je de weg versperren met een muur van water. De Efteling denkt ook aan het winterseizoen, want de attractie zal in verschillende standen kunnen draaien. Zo zal je in de zomer veel natter worden dan in de winter.

 

Naast de nieuwigheden worden er ook enkele technische zaken aangepakt. De volledige buitengevel krijgt een nieuw laagje verf en waar nodig, worden er zaken hersteld. Het beton in de baan, de voegen en de bootgeleiding worden op sommige plekken gerepareerd. De golfslagmachines krijgen hun jaarlijkse onderhoudsbeurt en alle motoren en kettingen worden gecontroleerd. De 4 waterpompen van de attractie worden vervangen door 8 nieuwe en milieuvriendelijke pompen. Daarvoor wordt wel eerst de volledige pompkelder aangepakt, want er moeten nieuwe aansluitingen geplaatst worden. Ook op elektrisch vlak worden er heel wat zaken aangepakt. Er komen nieuwe besturingskasten waardoor er ook nieuwe kabels en leidingen moeten getrokken worden. De noodverlichting wordt vernieuwd en alle normale lichten worden vervangen door LED-verlichting. Er komen nieuwe speakers en camera’s. Het groenplan op het eiland wordt aangepast en het fotopunt wordt een kleine souvenirshop. Het beloofd een kletsnatte ervaring te worden!

 

Bron & foto: Efteling