Nieuw onderzoeksrapport van Liseberg: ‘Recreatieve angst kan goed voor je zijn’

Het pretpark Liseberg in Zweden heeft onlangs het Peak Fear Experiment uitgevoerd en het onderzoeksrapport van het experiment wordt nu vrijgegeven. De resultaten laten onder meer zien dat recreatieve angst voordelen kan hebben voor zowel de gezondheid als de persoonlijke ontwikkeling.

” Met behulp van de onderzoeksresultaten kunnen we in de toekomst nieuwe angstervaringen in het park ontwikkelen en afstemmen “, zegt Karl Svedung, hoofd marketing bij Liseberg.

 

Op 11 oktober dit jaar voerde pretpark Liseberg in Zweden ‘The Peak Fear Experiment’ uit, een veldonderzoek naar recreatieve angst. Uit 1.640 aanmeldingen uit 22 landen werden twee deelnemers gekozen: Vicki Bååth, een 45-jarige lerares uit Zweden, en Helge Branscheidt, een 38-jarige kapster en visagiste uit Duitsland. Liseberg voerde het experiment uit in samenwerking met onderzoekers van het Recreational Fear Lab van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, die de onderzoeksresultaten nu zullen publiceren in The Peak Fear Report:

” Dit experiment laat zien dat het onderwerpen van jezelf aan recreatieve angst in een veilige omgeving je psychologische veerkracht en stressbeheersingsvermogen kan verbeteren en je kan helpen strategieën te ontwikkelen voor het omgaan met angst en negatieve gevoelens. Met andere woorden, het kan je helpen om je als persoon te ontwikkelen. ” vertelt Mathias Clasen, PhD en mededirecteur van het Recreational Fear Lab aan de Universiteit van Aarhus.

 

Bekijk een korte documentaire over het experiment: 

 

Voor Liseberg was het doel van het experiment meer kennis en inzicht te krijgen over hoe recreatieve angst het beste kan worden ontworpen, om angstervaringen in het attractiepark te optimaliseren:

“Jaarlijks bezoeken duizenden gasten Halloween op Liseberg om angst te ervaren. Uit de resultaten van dit rapport blijkt dat Liseberg uitstekende kennis heeft op het gebied van recreatieve angst. Deze inzichten willen we nu gebruiken om onze angstattracties verder te ontwikkelen. Een aspect dat we willen onderzoeken is of we bezoekers kunnen helpen hun angstervaringen in het park op maat te maken ”, zegt Karl Svedung , hoofd marketing bij Liseberg.

Beide deelnemers, Vicki Bååth uit Zweden en Helge Branscheidt uit Duitsland, vonden het experiment een spannende en leuke ervaring die hen ook op een dieper, persoonlijker niveau uitdaagde:

 

” Voor mij was het meest angstaanjagende element het onbekende, niet wetende wat er ging gebeuren. Voor anderen klinkt het misschien heel vreemd, maar ik vond het leuk om op die enge plekken te zijn, los te laten en gek te worden”, vertelt Helge Branscheidt uit Hamburg .

 

Vicki Bååth uit Zweden moest het experiment tijdelijk onderbreken door het safeword Peak Fear te roepen. Ze heeft echter geen spijt van haar deelname:

 

” Ik moest manieren vinden om te voorkomen dat ik in paniek raakte, bijvoorbeeld toen ik besloot boos te worden om mijn angst te beheersen. Hierdoor kon ik genieten van de angstervaring en tegelijkertijd bang zijn. Dit is het leukste en spannendste wat ik kan doen.” Ik heb het ooit meegemaakt, en ik was erg trots op mezelf toen ik de controle over mijn angst overnam ‘.