Energylandia zet bouw van eerste Tilt Coaster van Europa on hold

Slecht nieuws voor de Europese achtbaanfanaten. Het Poolse pretpark Energylandia heeft de plannen voor de bouw van haar 20ste rollercoaster, een spectaculaire Tilt Coaster, on hold gezet. Dit nieuws komt er na berichtgevingen over tegenvallende inkomsten van het park.

 

De Tilt Coaster is een tot de verbeelding sprekende achtbaan die voor het eerst gebouwd werd in 2002 in het Taiwanese pretpark Discovery World. Gravity Max heeft een uniek tilt track element waarbij de track van horizontale positie 90 graden gedraaid wordt tot verticale positie. Tijdens deze actie bevindt de rollercoastertrein zich op de tilt track en zien de bezoekers recht de diepte in.

 

Jaar en dag bleef dit de enige tilt coaster in de wereld. Ondanks dat er veel vraag was naar meer exemplaren besloot de Nederlandse bouwer Vekoma er geen meer te bouwen. In 2016 vertelde Vekoma aan onze redactie dat ze bezig waren met het ontwikkelen van een nieuwe generatie tilt coaster.

In 2017 maakte Energylandia bekend een Tilt Coaster te willen bouwen en in 2018 werden de details rond de nieuwe achtbaan bekendgemaakt via een openbare aanbesteding. In 2022 werd de bouwvergunning ingediend.

 

Hoogste Tilt Coaster ter wereld:

In de openbare aanbesteding uit 2018 vroeg het Poolse pretpark de bouw van een Tilt Coaster die minstens 45 meter hoog moet worden en minstens een snelheid moet behalen van 85 km/u. Dit zou willen zeggen dat de nieuwe Tilt Coaster de hoogste ter wereld wordt.

De track moet minstens 850 meter lang zijn en een ritje (zonder in- en uitstappen) moet 75 seconden duren. Voor het in- en uitstappen rekent het pretpark op een tijd tussen de 40 à 50 seconden en de totale dispatch tijd moet tussen de 80 à 90 seconden duren.

Tijdens de rit moeten de bezoekers minstens twee keer overkop gaan en moeten er krachten tot 4,5 G te voelen zijn. De achtbaan moet minstens 2 treinen hebben die 6 karretjes bevatten van 4 personen waardoor er telkens 24 personen per trein kunnen plaats nemen. Deze passagiers zullen al vanaf 120 centimeter een ritje mogen maken. Dit alles moet een minimale capaciteit van 1000 personen per uur hebben.

 

Project on hold:

Nu is het nieuws naar buiten gekomen dat Energylandia het project on hold zet. Langs de ene kant is dit nieuws niet heel onverwacht. De laatste jaren werden de nieuwe projecten in Energylandia allemaal uitgevoerd met enkele jaren vertraging. Zo opende de Water Coaster Speed met een jaar vertraging in 2018. Abyssus opende met een jaar en half vertraging in de zomer van 2021. Choco Chip Creek zal zelfs met 4 jaar vertraging openen in 2024.

Langs de andere kant is het nieuws ook verrassend. Energylandia kreeg namelijk van de Europese Unie reeds 20 miljoen Poolse zloty’s, omgerekend zo’n 4,3 miljoen euro, om de achtbaan te bouwen. Volgens geruchten zou Energylandia dit geld reeds opgebruikt hebben voor andere projecten in het park. Mocht dit effectief het geval zijn zou dit subsidiefraude betekenen. De grootste vraag die nu luid bij de pretparkfans is of de achtbaan met een paar jaar vertraging alsnog zal openen, of dat van uitstel afstel komt. Mocht Energylandia het project definitief annuleren, zal het park zich wel nog moeten verantwoorden voor de 20 miljoen Poolse zloty’s.

 

Bron: Fomo Coaster

Foto: Vekoma