Eigenaren bereiden verkoop Spaans pretparkresort PortAventura voor

De geruchten gingen al een hele tijd rond en nu is het dan ook effectief zo ver. Eigenaren KKR en Investindustrial zijn bezig de verkoop voor te bereiden van het Spaanse pretpark resort PortAventura World. Het nieuws volgt er na een jaar waarin de ene klacht na de andere naar buiten kwamen over het slechte operationeel beleid van dit prachtige resort.

 

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR en de internationale private-equityfirma Investindustrial hebben de verkoop van hun langst bestaande investering in gang gezet. Private equity fondsen zijn op de markt polshoogte aan het nemen over de verkoop van het paradepaardje PortAventura World resort. Dit resort bevat 3 parken en 6 hotels. Het gaat dan om de pretparken PortAventura Park en Ferrari Land en het waterpark Caribe Aquatic Park. Alles tezamen zou de transactie 1 miljard euro moeten opleveren.

Met twee recordzomers op een rij is het duidelijk dat de vrijetijds- en toerismesector eindelijk volledig aan het opleven is na de noodlottige jaren van Covid-19. Parken beginnen hun boekhouding weer stilletjes aan op orde te krijgen waardoor de verkoop of aankoop van grote investeringen terug interessant begint te worden op de kapitaalmarkt. Zo ook bij PortAventura waar de portefeuille van private aandelen al erg lang in dezelfde handen zit.

 

Ontwikkeling van PortAventura:

Investindustrial, het fonds van de familie Bonomi, stapte bijna 15 jaar geleden in het kapitaal van het bedrijf als partner van het beleggingsfonds Criteria, waarmee het een 50/50-verdeling had. In 2012 verwierf het de aandelen van de Catalaanse holding, die het themapark eerder had overgenomen van Universal in 2004. In 2013 vond Investindustrial een nieuwe partner, KKR, die 49,9% verwierf voor 200 miljoen en het Italiaanse fonds in staat stelde aanzienlijke meerwaarde te realiseren.

Onder leiding van deze twee fondsen heeft het eerste grote themapark van Spanje, dat in 1995 werd geopend, een grote groei doorgemaakt. Naast de uitbreiding van het aantal attracties in het hoofdpark en het aangrenzende waterpark, hebben Investindustrial en KKR een derde themapark geopend, Ferrari Land, en hebben ze het hotelaanbod versterkt met nieuwe hotels.

 

Herstel na corona:

In 2021, het laatste jaar waarvoor de jaarrekeningen werden ingediend werden bij het handelsregister, slaagde Paesa Entertainment (de holdingmaatschappij die alle activiteiten van het park groepeert) erin om terug winst te maken, met 8,81 miljoen euro, na verliezen van 56 miljoen euro die werden opgetekend na de pandemie. Maar zowel de winst als de inkomsten waren met 162 miljoen euro nog ver verwijdert van het niveau van voor de pandemie.

De prognose van het bedrijf is om het seizoen 2023 af te sluiten met meer bezoekers dan in 2019, vóór de pandemie, toen het park zijn huidige record noteerde. Nadat het in 2022 net tekortkwam met 5,1 miljoen bezoekers, verwacht het dit jaar de 5,2 miljoen bezoekers van 2019 te overtreffen met 5,3 miljoen bezoekers.

 

Voorbereiding verkoop:

Zowel Investindustrial als KKR zijn al enige tijd bezig met het voorbereiden van de verkoop van PortAventura. In januari van dit jaar herfinancierden ze de lening van 700 miljoen euro waarmee ze de aankoop van het bedrijf destijds dekten.

Het bedrijf had een lening van 620 miljoen die volgend jaar zou aflopen. Deze schuld verving een obligatie-uitgifte van 420 miljoen die het bedrijf in 2013 lanceerde. Het bedrijf heeft nu een nieuwe lening afgesloten met een groep banken onder leiding van JP Morgan en HSBC en waarin ook de twee aandeelhouders participeren. Dit betekent een verlenging van de looptijden tot 2026, zelfs ten koste van een verhoging van de prijs. Opgelet, nu wordt het wat financieel technischer: de rente gaat van de driemaands Euribor van 2,6% plus 350 basispunten, naar een spread van 500 basispunten.

Het verkoopproces bevindt zich nog in een voorbereidend stadium en alles wijst erop dat ze het proces zullen toevertrouwen aan JP Morgan, dat de herfinanciering al leidde. Deze fondsen laten een van de belangrijkste elementen voor de groei van het park in handen van de toekomstige koper. Dit is de bouw van een nieuw hotelcomplex op het omliggende land. Daarnaast bestaan de mogelijkheid dat het Amerikaanse Hard Rock Cafe een groot entertainment complex zal bouwen even verderop, waardoor dit heel wat meer toeristen naar de buurt zal lokken, en dus ook naar PortAventura.

 

Mogelijke overname door Universal:

Toen PortAventura in 1995 werd geopend, kocht drie jaar later in 1998 het Amerikaanse Universal zich in. PortAventura werd omgevormd tot Universal Port Aventura en werd het eerste Universal park buiten Amerika. Universal opende het waterpark Costa Caribe Aquatic Park in 2002, maar verkocht haar Europese vestiging alweer in 2004.

Vorig jaar doken er nog hardnekkige geruchten op dat Universal PortAventura opnieuw zou willen overkopen.

  • Interne bronnen bij PortAventura beweerden dat Universal interesse zou hebben in PortAventura. Dezelfde bronnen zeiden toen dat de eigenaren van PortAventura het park van de hand wouden doen en dat er al gesprekken zouden zijn geweest met Universal. Ondertussen is nu dus duidelijk dat al minstens dit tweede deel klopt.
  • Er zouden gesprekken zijn gevoerd met CEO David García over de verkoop van het resort aan Universal.
  • De beveiliging, onderhoud en huishoudservices zouden niet langer uitbesteed worden, net zoals dit ook het geval is bij Universal.
  • Een interessante is dat Universal de merknamen die het ooit had laten registreren voor het resort in Spanje verlengd heeft in plaats van deze te laten verlopen, wat na al die jaren veel logischer geweest zou zijn.
  • Fans van PortAventura hadden verwacht op 9 januari 2023 meer informatie te krijgen omtrent de mogelijke overname door Universal. Dit gebeurde niet, maar op diezelfde dag registreerde Universal een nieuwe merknaam ‘Universal Destinations & Experiences’. Deze is bedoeld voor de Europese recreatiemarkt te betreden wat nog maar eens aangeeft dat Universal interesse heeft om opnieuw de Europese markt op te gaan.
  • Verder werden er op deze 9 januari 2023 de domeinnamen ‘www.universalportaventura.com’ en ‘www.universalportaventura.es’ geregistreerd. Wie hierachter zit is momenteel niet duidelijk. Het kan iemand zijn die de domeinnamen opkocht om deze door te verkopen maar het kan natuurlijk ook Universal zelf zijn.
  • In een Amerikaans krant werd geschreven dat Universal miljarden verdiend aan themaparken door hun bezittingen in Amerika (Florida & Californië), Azië (China, Japan & Singapore) en Spanje. Maar Universal heeft op dit moment helemaal geen resort in Spanje…
  • Een mogelijke verkoop aan Universal wordt nog bevestigd, nog ontkent door de eigenaren van PortAventura.
  • Heel wat labels van de merchandise in PortAventura bevat het logo van Universal. Niet alleen op de te verwachten items zoals notitieboekjes van Woody Woodpecker maar ook op de andere producten die niets te maken hebben met Universal.
  • De eigenaren van PortAventura namen recent heel wat hotels in de omgeving over om het portfolio uit te breiden.

Nu duidelijk is dat PortAventura inderdaad te koop zal worden aangeboden, klinken die eerdere geruchten en aanwijzingen toch alsmaar plausibeler. Of dit nu ook effectief zal gaan gebeuren is momenteel niet duidelijk. Een overname door Universal zou alvast fantastisch nieuws zijn voor de Europese pretparkfanaten die op termijn dan themagebieden over bijvoorbeeld Mario Bros en Harry Potter zouden kunnen te zien krijgen.

 

Bron: Cincodias Elpais, pretpark.club