BREAKING: Six Flags en Cedar Fair kondigen samensmelting aan

Er gaat een schokgolf door het Amerikaanse pretparklandschap. De twee grootste spelers, Six Flags en Cedar Fair, hebben namelijk aangekondigd dat ze zullen samensmelten tot 1 bedrijf. Zowel de financiële wereld als de pretparkwereld reageren ongerust op de aankondiging.

 

In 2019 waren er al eens pogingen geweest om de twee grootste Amerikaanse pretparkgroepen, Six Flags en Cedar Fair, te fusioneren. Six Flags had toen een bod gedaan om de parken van Cedar Fair over te kopen, maar het bod werd niet aanvaard. Woensdagavond kwamen plots nieuwe geruchten naar buiten dat er nieuwe plannen waren om beide bedrijven te laten samensmelten en vandaag werd dit nieuws door beide partijen bevestigd in een statement. Ook de aandeelhouders werden op de hoogte gesteld van de plannen.

Opvallend is dat de activiteiten van Six Flags zullen worden opgeslorpt door Cedar Fair. Zo worden de hoofdkwartieren verhuisd naar Cedar Point en Carowinds, beide parken van de Cedar Fair groep. Ook de CEO en CFO van Cedar Fair zullen hun posities in het nieuwe bedrijf mogen behouden terwijl de CEO en CFO van Six Flags net een trapje lager zullen moeten plaatsnemen. Verder zal het nieuwe bedrijf blijven handelen met hetzelfde ticker symbool (de afkorting waarmee aandelen op de beurs verhandeld worden) als Cedar Fair momenteel gebruikt (FUN).

Ook opvallend is dat het nieuwe bedrijf niet de Cedar Fair naam zal blijven gebruiken, maar dat er gekozen wordt om de naam van het sterkste merk te gebruiken, namelijk Six Flags. Dit gebeurde ook al in 1998 toen Six Flags werd overkocht door Premier Parks. Ook toen liet Premier Parks haar eigen naam vallen voor het veel bekendere Six Flags.

 

Nieuw bedrijf die 42 parken zal omvatten:

Het nieuwe gefusioneerde bedrijf zal maar liefst 42 parken (pretparken en waterparken) bevatten en 9 resorts, verspreidt over Mexico, Canada en 17 verschillende staten in Amerika. Cedar Fair heeft momenteel 11 pretparken in handen. Binnen Amerika gaat het om California’s Great America, Carowinds, Cedar Point, Dorney Park, Kings Dominion, Kings Island, Knott’s Berry Farm, Michigan’s Adventure, Valleyfair en Worlds of Fun. Buiten Amerika gaat het om Canada’s Wonderland in Canada.

Six Flags heeft momenteel dan weer 15 pretparken in handen. Binnen Amerika gaat het om Frontier City, Six Flags America, Six Flags Darien Lake, Six Flags Discovery Kingdom, Six Flags Fiesta Texas, Six Flags Great Adventure, Six Flags Great America, Six Flags Great Escape, Six Flags Magic Mountain, Six Flags New England, Six Flags Over Georgia, Six Flags Over Texas en Six Flags St. Louis. Buiten Amerika zijn dit Six Flags Mexico in Mexico en La Ronde in Canada.

 

Financiële wereld en pretpark community ongerust:

Hiermee zullen zowat alle belangrijke attractieparken in het land onder hetzelfde management komen te staan wat meteen heel veel vragen doet reizen over de concurrentie van deze parken. Zowel de financiële wereld als de pretpark community zijn momenteel erg bezorgd over de gevolgen van de fusie. De financiële wereld vreest dat economie verder zal vertragen en de pretpark community vreest dan weer dan nieuwe investeringen veel minder zullen gebeuren.

In het verleden hebben beide ketens elkaar immers altijd naar een hoger niveau getrokken aangezien er voortdurend een tweestrijd was tussen de parken onderling. Nu de parken allemaal van dezelfde eigenaar worden, zal de concurrentiestrijd wegvallen. Dit vermindert niet alleen de drang in nieuwe investeringen, maar ook de service en klantentevredenheid wordt op deze manier minder belangrijk voor de managers.

 

Cedar Fair en Six Flags lichten aandeelhouders in:

Zowel Cedar Fair als Six Flags zijn beursgenoteerde bedrijven. Cedar Fair heeft een markwaarde van 1,8 miljard dollar terwijl Six Flags een marktwaarde heeft van 1,7 miljard dollar. De bedrijven hebben hun aandeelhouders op de hoogte gesteld van de plannen. We delen dan ook graag de belangrijkste passages uit de gezamenlijke statements.

Cedar Fair en Six Flags hebben vandaag aangekondigd dat ze een definitieve fusieovereenkomst hebben gesloten om samen te smelten in een fusie van gelijken. Het nieuwe samengesmolten bedrijf, met een pro forma bedrijfswaarde van ongeveer $8 miljard, zal een toonaangevende pretparkexploitant zijn in de zeer competitieve vrijetijdssector met een uitgebreide en gediversifieerde voetafdruk, een robuuster operationeel model en een sterk profiel voor het genereren van inkomsten en cashflow.

Volgens de voorwaarden van de fusieovereenkomst, die unaniem is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven, zullen Cedar Fair houders voor elk aandeel dat ze bezitten een aandeel krijgen van het nieuwe bedrijf en Six Flags aandeelhouders zullen 0,58 aandeel krijgen per aandeel die ze bezitten. Na de afsluiting van de transactie zullen de aandeelhouders van Cedar Fair ongeveer 51,2% bezitten en de aandeelhouders van Six Flags ongeveer 48,8% bezitten van het nieuwe bedrijf.

Eén werkdag vóór de afsluiting van de transactie zal Six Flags een speciaal dividend in contanten bekendmaken waar er 1 dollar per Six Flags aandeel zal uitgekeerd worden. Goed voor zo’n 85 miljoen dollar. Daarnaast zullen er nog bonussen volgen voor de aandeelhouders.

“Onze fusie met Six Flags brengt twee van Noord-Amerika’s iconische pretparkbedrijven samen om een zeer gediversifieerde voetafdruk en een robuuster operationeel model te creëren om het parkaanbod en de prestaties te verbeteren”, zegt Richard Zimmerman, President en Chief Executive Officer van Cedar Fair. “Samen zullen we een uitgebreid en complementair portfolio van aantrekkelijke activa en intellectueel eigendom hebben om gasten een aantrekkelijke entertainmentervaring te bieden. De combinatie creëert ook een verbeterd financieel profiel met een sterke kasstroom om investeringen in onze parken te versnellen om onze gasten te plezieren en om de vraag, de waarde en de uitgaven in de parken te verhogen. Ik heb veel respect voor het Six Flags-team en kijk ernaar uit om onze krachten te bundelen en samen aan dit volgende hoofdstuk te beginnen.”

“De combinatie van Six Flags en Cedar Fair zal de pretparkervaring van onze gasten herdefiniëren omdat we het beste van beide bedrijven combineren,” voegde Selim Bassoul, President en Chief Executive Officer van Six Flags, toe. “Six Flags en Cedar Fair delen een sterke culturele gelijkenis, een operationele filosofie en een vastberaden engagement om consumenten spannende ervaringen te bezorgen. Door onze operationele modellen en technologieplatformen te combineren, verwachten we onze transformatieactiviteiten te versnellen en nieuw potentieel voor onze parken te ontsluiten. We zijn verheugd om de teams van Cedar Fair en Six Flags te verenigen om te profiteren van de enorme groeimogelijkheden en operationele efficiëntie van onze gecombineerde parken.”

 

Strategische en financiële voordelen:

  • Een succesvolle pretparkexploitant met een aanvullende portefeuille van aantrekkelijke activa: Het nieuwe gefusioneerde bedrijf exploiteert een portefeuille van 27 pretparken, 15 waterparken en 9 resorts in 17 staten in de VS, Canada en Mexico. De complementaire portefeuille van het bedrijf omvat enkele van de meest iconische parken in Noord-Amerika met een aanzienlijke merkwaarde en een trouw, terugkerend gastenbestand binnen de zeer concurrerende vrijetijdssector. Het gefusioneerde bedrijf zal ook beschikken over entertainment partnerschappen en een portfolio van geliefde IP zoals Looney Tunes, DC Comics en Peanuts om aantrekkelijke nieuwe attracties te ontwikkelen met boeiende personages, omgevingen en verhalen.
  • Gediversifieerde voetafdruk en gastervaring: Cedar Fair en Six Flags hebben een minimale marktoverlapping van parkactiviteiten en de complementaire geografische voetafdruk van het gecombineerde bedrijf zal naar verwachting de impact van seizoensgebondenheid verzachten en de volatiliteit van de inkomsten verminderen door een evenwichtigere aanwezigheid in gebieden waar het hele jaar door wordt geëxploiteerd. Het portfolio zal gediversifieerde ervaringen voor gasten bevatten, waaronder safari’s en dierenervaringen, campings, sportfaciliteiten en luxe lounges, waardoor het gefusioneerde bedrijf beter kan voldoen aan de stijgende vraag van consumenten naar gevarieerde en boeiende entertainmentopties.
  • Verbeterd operationeel platform voor betere gastervaringen: Door de complementaire operationele capaciteiten van Cedar Fair en Six Flags samen te brengen, zal het gefusioneerde bedrijf profiteren van een robuuster operationeel platform voor een beter parkaanbod en efficiëntere prestaties over het hele systeem. De bedrijven verwachten gebruik te kunnen maken van de recente ervaring van Cedar Fair op het vlak van parkinvesteringen om de transformatie die aan de gang is in het hele Six Flags-portfolio te versnellen. Cedar Fair en Six Flags zullen streven naar een meer aantrekkelijke en meeslepende gastervaring. Het gefusioneerde bedrijf zal ook meer parktoegangen bieden aan seizoenskaarthouders, samen met een verbeterd, gecombineerd loyaliteitsprogramma met extra voordelen.
  • Ervaren en bewezen leiderschapsteam: De senior managementteams van Six Flags en Cedar Fair brengen verschillende en complementaire vaardigheden en ervaring naar het gefusioneerde bedrijf, waaronder tientallen jaren ervaring in parkexploitatie en een aanzienlijke expertise in het integreren van bedrijven en het bereiken van synergiedoelstellingen.
  • Aanzienlijke mogelijkheden voor kostenbesparingen en inkomstenverhoging: Na de afronding van de transactie verwachten Cedar Fair en Six Flags dat het gecombineerde bedrijf zal profiteren van de aanzienlijke waarde die gecreëerd wordt door de verwachte jaarlijkse synergieën van $200 miljoen. Ongeveer $120 miljoen van deze synergieën zal naar verwachting te maken hebben met geïdentificeerde administratieve en operationele kostenbesparingen, die de bedrijven verwachten te realiseren binnen twee jaar na het sluiten van de transactie. De bedrijven verwachten ook gebruik te kunnen maken van hun complementaire operationele capaciteiten om extra inkomsten te genereren, waardoor ongeveer $80 miljoen aan incrementele EBITDA wordt gegenereerd, die de bedrijven binnen drie jaar na het sluiten van de transactie verwachten te realiseren.
  • Sterk financieel profiel: In de afgelopen 12 maanden, tot en met het derde kwartaal van het boekjaar 2023, hebben Six Flags en Cedar Fair samen 48 miljoen gasten vermaakt en zouden ze als gefusioneerde bedrijf pro forma $3,4 miljard aan inkomsten genereren, $1,2 miljard aan aangepaste EBITDA en $826 miljoen aan vrije kasstroom, wat een run rate kostenbesparing van $120 miljoen en een inkomstenstijging van $80 miljoen aan bijkomende EBITDA weerspiegelt. Verwacht wordt dat de transactie de winst per aandeel zal doen toenemen voor de aandeelhouders van Cedar Fair en Six Flags binnen de eerste 12 maanden na de afsluiting van de transactie. Er wordt ook verwacht dat het gefusioneerde bedrijf een pro forma schuldratio van ongeveer 3,7x netto schuld ten opzichte van de aangepaste EBITDA zal hebben, inclusief synergiën, met een pad om de schuldratio te verminderen tot ongeveer 3,0x binnen twee jaar na de afsluiting van de transactie.
  • Aanzienlijke vrije kasstroom en grotere financiële flexibiliteit: De toegenomen vrije kasstroom van het gefusioneerde bedrijf zal het bedrijf meer flexibiliteit geven om te investeren in nieuwe attracties, een breder aanbod van eten en drinken, een aanvullend aanbod in het park en parkoverschrijdende initiatieven, zoals consumententechnologie en verbeterde gastenservice. De middelen van het gecombineerde bedrijf zullen naar verwachting strategisch worden ingezet om het bezoekersaantallen te laten groeien, de uitgaven per gast te verhogen en de winstgevendheid te verbeteren, terwijl de waarde en de ervaring van de gasten in het hele parkportfolio worden verbeterd. Het gecombineerde bedrijf is vastbesloten om kapitaal toe te wijzen om het rendement voor de aandeelhouders te maximaliseren zodra het bedrijf zijn beoogde netto leverage ratio heeft bereikt.

 

Leiderschap, ondernemingsbestuur en hoofdkantoor:

Het gefusioneerde bedrijf zal worden geleid door een bewezen managementteam dat de sterke punten en capaciteiten van beide organisaties weerspiegelt. Na afronding van de transactie zal Richard Zimmerman, President en Chief Executive Officer van Cedar Fair, fungeren als President en Chief Executive Officer van het gefusioneerde bedrijf en zal Selim Bassoul, President en Chief Executive Officer van Six Flags, fungeren als Executive Chairman van de Raad van Bestuur van het gefusioneerde bedrijf. Brian Witherow, Chief Financial Officer van Cedar Fair, wordt Chief Financial Officer van de gefuseerde onderneming en Gary Mick, CFO van Six Flags, wordt Chief Integration Officer van de gefusioneerde onderneming.

Na afronding van de transactie zal de nieuwgevormde raad van bestuur van de gefusioneerde onderneming bestaan uit 12 bestuurders, zes uit de raad van bestuur van Cedar Fair en zes uit de raad van bestuur van Six Flags.

Na afronding van de transactie zal de gefusioneerde onderneming opereren onder de naam Six Flags en worden verhandeld onder het tickersymbool FUN (waar momenteel Cedar Fair op verhandeld wordt). Het hoofdkantoor van de gefusioneerde onderneming zal gevestigd zijn in Charlotte (North Carolina) en er zullen belangrijke financiële en administratieve activiteiten blijven in Sandusky (Ohio).

 

Goedkeuringen en afronding:

De fusie zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 worden afgerond, na goedkeuring door de aandeelhouders van Six Flags, de goedkeuring van de regelgevende instanties en het voldoen aan de gebruikelijke voorwaarden voor een fusie. Goedkeuring door de aandeelhouders van Cedar Fair is niet vereist. De grootste aandeelhouder van Six Flags, die ongeveer 13,6% van de uitstaande aandelen van Six Flags bezit, heeft een stem- en steunovereenkomst ondertekend om voor de transactie te stemmen.

 

Bronnen: Cedar Fair, Six Flags en Amerikaanse media.