Zuid-Franse dierentuin zal waarschijnlijk definitief de deuren moeten sluiten

In het zuiden van Frankrijk zal een omstreden dierentuin waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. Les 3 Vallées of Zoo-Parc des Félins kwam al sinds de opening van het park in 2013 in het nieuws met overtredingen en incidenten. De maat is nu vol voor de Franse overheid die de vergunning van de dierentuin definitief intrekt. De eigenaar heeft zich bij deze uitspraak echter nog niet neergelegd.

 

Les 3 Vallées werd opgericht in 2013 en kwam sinds de opening bijna jaarlijks in het nieuws door overtredingen van de Franse wet en opmerkelijke incidenten. Zo werden er tijdens een controle in 2020 meerdere tekortkomingen gesignaleerd op het gebied van veiligheid en dierenwelzijn. De dierentuin moest daarop verplicht de deuren sluiten en de problemen oplossen. De controleurs troffen er namelijk uitgehongerde dieren aan en de verblijven waren onhygiënisch. De Franse overheid wilde dan al het park definitief laten sluiten maar kreeg helaas rood licht van de rechtbank. Hierdoor kon het park opnieuw zijn deuren openen in het voorjaar van 2021. Het plan dat tijdens die periode werd gemaakt om alle dieren op een andere plaats te krijgen ging helaas niet door.

 

Eind 2021 sloeg het noodlot echter alweer toe in het park en ontsnapten er maar liefst 9 wolven uit hun verblijf. Jammer genoeg werden er dan 4 wolven afgemaakt om iedereens veiligheid te kunnen waarborgen. Voor de Franse overheid was dit de spreekwoordelijke druppel en werd het park opnieuw gesloten. De eigenaar kreeg de opdracht om het terrein beter te beveiligen en ook de leefomstandigheden van de dieren moest verbeterd worden. In mei 2022 werd er echter opnieuw een controle uitgevoerd en waren de gevraagde eisen niet in orde. Na een rechtszaak werd beslist om in het najaar van 2022 de wolven te verplaatsen naar andere dierentuinen. Het werd meteen de start van meerdere rechtszaken tegen de dierentuinen, dit naar aanleiding van meerdere overtredingen tussen 2013 en 2022. Tientallen dieren bleken namelijk gruwelijk aan hun einde gekomen te zijn in deze periode. Dit was blijkbaar voornamelijk te wijten door gebrek aan kennis en het leven in miserabele omstandigheden. Een oud werknemer noemde de zoo, een concentratiekamp voor dieren. De eigenaar van het park beweerde dat hij de verkeerde mensen had ingehuurd.

 

Gelukkig is ondertussen de vergunning van de dierentuin officieel ingetrokken. Volgens de eigenaar te wijten aan de te strenge wetgeving van Frankrijk. Een vergunning wordt namelijk gegeven na het verkrijgen van een certificaat. Dit gebeurt aan de hand van een speciale commissie, waar ook enkele concurrerende dierenparken lid van zijn. De eigenaar beweert dat hij wordt uitgeschakeld door deskundigen van andere parken en legt zich dus zeker nog niet neer bij de definitieve sluiting. Al lijkt de kans op een nieuwe vergunning heel erg klein!

 

Bron: Looopings

Foto: Les 3 Vallées