Twee nieuwe achtbanen volop in aanbouw in het Ierse Emerald Park

Er is heel fijn nieuws uit het Ierse pretpark Emerald Park, dat vroeger gekend was onder de naam Tayto Park. Daar zijn de bouwwerken voor twee gloednieuwe rollercoasters eindelijk van start gegaan. De achtbanen werden al in 2018 aangekondigd, maar vervolgens geraakte het park in een lange juridische strijd verwikkeld.

 

Dubbele achtbaan:

Na 5 jaar wachten is het eindelijk zo ver. Emerald Park, het vroegere Tayto Park en tevens het grootste pretpark van Ierland, is begonnen aan de bouw van haar twee gloednieuwe achtbanen. Het gaat om een hangende achtbaan van de nieuwste generatie van Vekoma, namelijk een Suspended Thrill Coaster (STC). De tweede achtbaan wordt een Family Boomerang Coaster, eveneens gebouwd door Vekoma. Ondertussen staan al de eerste supports en trackdelen overeind.

De achtbanen worden door elkaar gebouwd, waardoor je een grote attractie krijgt voor twee verschillende doelgroepen. De ene achtbaan gaat niet overkop en is geschikt voor heel de familie, de andere achtbaan gaat wel overkop en is ideaal voor de durvers. Emerald Park was het eerste park dat een dergelijke combinatie van achtbanen aankondigde, maar door de vele vertragingen opende het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill hun dubbele exemplaar al eerder. In Tripsdrill gaat het om Volldampf en Hals-über-Kopf, die beide openden in 2020.

 

Wat mogen we verwachten?

De Family Boomerang Coaster wordt er eentje met de Spirit lay-out. Dit wil zeggen dat deze een lange, uitgestrekte lay-out krijgt, zoals we deze kennen van Saven in het Deense pretpark Fårup Sommerland en Light Explorers in het Poolse pretpark Energylandia. Er zal een snelheid behaald worden van 60 km/u en een hoogte van 24,2 meter. Het parcours van 238 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

De Suspended Thrill Coaster krijgt een custom lay-out. Deze zal een snelheid behalen van 90 km/u en 31 meter hoog worden. Het parcours van 748 meter zal 5 inversies bevatten. Hiermee wordt deze STC dus sneller, hoger en langer dan Hals-über-Kopf en zal deze ook vaker overkop gaan. Aangezien ook bij de Family Boomerang Coaster voor een andere lay-out werd gekozen, wordt de attractie dus allesbehalve hetzelfde als deze van Erlebnispark Tripsdrill.

Beide attracties zijn ontworpen door de Nederlander Benjamin Bloemendaal en zullen gethematiseerd worden door het Nederlandse Jora Vision. De rollercoasters gaan deel uitmaken van het themagebied ‘Tír na nÓg’. Tír na nÓg is een mythische plaats in de Iers-Keltische mythologie, waar de sídhe woonden. De plaatsnaam betekent ‘Land van de Jeugd’.

 

Juridische strijd:

De aanvraag voor de bouw van twee nieuwe achtbanen in het Ierse pretpark Emerald Park is als het ware een rollercoaster aan emoties geweest. Vijf jaar geleden, in 2018, lekte de bouwaanvraag voor een dubbele achtbaan, die zou geleverd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Door enkele klachten van buurtbewoners werd de bouwvergunning ingetrokken en stond het project op losse schroeven, tot in 2019 een nieuwe bouwaanvraag werd ingediend, die ook goedgekeurd werd. Maar de beslissing werd aangevochten, tot die in 2020 opnieuw goedgekeurd werd. Ook tegen deze uitspraak werd in beroep gegaan en zo bleef de juridische strijd verder duren, tot er in 2021 uiteindelijk opnieuw groen licht voor het project werd gegeven.

De grootste klacht tegen het nieuwe project was vooral de geluidsoverlast die de gillende mensen zouden gaan veroorzaken. Coyle’s Ashbourne, eigenaar van Emerald Park, zegt nu voor 1,5 miljoen euro aan aanpassingen gemaakt te hebben, zodat de nieuwe attracties minder geluid zullen veroorzaken. Zo werd de lay-out van de achtbanen aangepast, zodat de bezoekers zullen gillen met hun gezicht weg van de huizen, komt er een 6 meter hoge en 100 meter lange geluidsmuur, zullen er 3 tunnels komen met ondergrondse secties en zullen er heel wat bomen en struiken worden geplant om al het geluid te absorberen.

 

Foto’s: European Coaster Club