Top 10 snelste achtbanen met alternatieve karretjes

De klassieke achtbaantrein kennen we ondertussen allemaal. Maar heb je al eens een achtbaanritje gemaakt op een quad, jetski of scooter? Of wat denk je van een paarden met huifkar of een motor met zijspan? Wij maakten een lijst van de 10 snelste achtbanen met alternatieve karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

#11-10: Motocoaster – Dreamworld & Motorbike Roller Coaster – Happy World (72 km/u)

Motocoaster in Dreamworld en Motorbike Roller Coaster in Happy World gaan even snel en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Motocoaster – Dreamworld:

Motocoaster in het Australische pretpark Dreamworld is Moto Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2007. Inzittenden bereiken op hun moto een snelheid van 72 km/u via een Tire Propelled Launch. De achtbaan is 605 meter lang en amper 7 meter hoog.

 

Motorbike Roller Coaster – Happy World:

Motorbike Roller Coaster in het Chinese pretpark Happy World is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2011. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 72 km/u. Het parcours is 598 meter lang en 14,4 meter hoog. De achtbaan is voor het grootste deel indoor gelegen.

 

#9: Booster Bike – Toverland (75 km/u)

Booster Bike in het Nederlandse pretpark Toverland is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2004. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 75 km/u in 3 seconden. Het parcours is 606 meter lang en 15 meter hoog.

 

#8-7: Motorbike Launch Coaster – Chimelong Paradise & Desmo Race – Mirabilandia (80 km/u)

Motorbike Launch Coaster in Chimelong Paradise en Desmo Race in Mirabilandia behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Motorbike Launch Coaster – Chimelong Paradise:

Motorbike Launch Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Paradise is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2006. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 80 km/u in 2,8 seconden. Het parcours is 606 meter lang.

 

Desmo Race – Mirabilandia:

Desmo Race in het Italiaanse pretpark Mirabilandia is een duellerende Moto Coaster gebouwd door de Duitse fabrikant Maurer Rides in 2019. Er zijn twee tracks naast elkaar gebouwd die een maximale snelheid van 80 km/u kunnen behalen. Ze zijn beide 22 meter hoog en 525 meter lang. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf de snelheid kunnen bepalen. De achtbaan staat in het teken van het motomerk Ducati.

 

#6: Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure – Universal Studios (80,5 km/u)

Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2019. De achtbaan heeft zeer bijzondere treintjes want de karretjes hebben de vorm van een motor met zijspan. Bezoekers behalen via 7 verschillende LSM lanceerstroken een maximale snelheid van 80,5 km/u. Het parcours van 19,8 meter hoog en 1540,2 meter lang, bevat onder andere een Vertical Rollback en een Vertical Drop Track element met een 5,2 meter hoge drop. Er kunnen maar liefst 12 treinen op de baan rijden van telkens 14 personen, goed voor een capaciteit van 1700 personen per uur.

 

#5: Juvelen – Djurs Sommerland (85 km/u)

Juvelen in het Deense pretpark Djurs Sommerland is een Quad Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2013. De achtbaan bereikt via twee Tire Propelled Launches een snelheid van 85 km/u. Het parcours is in totaal 1000 meter lang.

 

#4: Velocity – Flamingo Land (86,9 km/u)

Velocity in het Britse pretpark Flamingo Land is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2005. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 86,9 km/u. Het parcours is 656 meter lang en 17,4 meter hoog.

 

#3: Yukon Quad – Le Pal (90 km/u)

Yukon Quad in het Franse pretpark Le Pal is Quad Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2018. De achtbaan bereikt via twee Tire Propelled Launches een snelheid van 90 km/u. Het parcours is in totaal 1000 meter lang en 12 meter hoog. Het is een gespiegelde versie van Juvelen die net iets sneller en hoger is.

 

#2-1: Tron – Shanghai Disneyland & Tron – Walt Disney World – Magic Kingdom (95,4 km/u)

Tron Lightcycle Power Run in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland en Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de eerste plaats. De achtbanen zijn dan ook klonen van elkaar.

 

Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland:

Tron Lightcycle Power Run in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland is een Moto Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2016. Via een lancering wordt er een snelheid bereikt van 95,4 km/u. Het parcours is 966 meter lang en 23,8 meter hoog. Het grootste deel van het parcours is overdekt, een klein stuk van het parcours ligt buiten.

 

Tron Lightcycle Power Run – Walt Disney World – Magic Kingdom:

Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom is een Moto Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2023. Via een lancering wordt er een snelheid bereikt van 95,4 km/u. Het parcours is 966 meter lang en 23,8 meter hoog. Het grootste deel van het parcours is overdekt, een klein stuk van het parcours ligt buiten.

 

 

Toekomst:

Onlangs opende nog verschillende achtbanen die in deze top 10 staan. Zo was er de opening van Yukon Quad in het Franse pretpark Le Pal in 2018. In 2019 was het dan de beurt aan Desmo Race in het Italiaanse pretpark Mirabilandia en Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure.

Op 4 april 2023 opende nog maar net Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom. Hiermee werd het wereldrecord geëvenaard.

Voor de verdere toekomst is er misschien nog een andere achtbaan die deze top 10 kan binnenkomen. Het nieuwe Chinese pretpark Nickelodeon Universe in Yubei zal een Maurer Spike Coaster bouwen. De statistieken zijn nog niet bekendgemaakt maar mogelijk wordt die wel snel genoeg om deze top 10 te halen.

 

Verleden:

Storm Rider in het Chinese pretpark Xishuangbanna Sunac Land werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant Zamperla in 2015. Inzittenden nemen plaats op paarden. Via een Flywheel Launch wordt er een snelheid bereikt van 85 km/u. De achtbaan heeft een lengte van 446 meter en een hoogte van 14,6 meter. Helaas sloot het pretpark in 2020 voor renovatiewerken die in 2021 hadden moeten afronden. Helaas werd het pretpark nog steeds niet heropend en zo blijft de rollercoaster ook buiten werking.

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.