Top 10 langste achtbanen met alternatieve karretjes

De klassieke achtbaantrein kennen we ondertussen allemaal. Maar heb je al eens een achtbaanritje gemaakt op een quad, jetski of scooter? Of wat denk je van een paarden met huifkar of een motor met zijspan? Wij maakten een lijst van de 10 langste achtbanen met alternatieve karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

#11-10: Booster Bike – Toverland & Motorbike Launch Coaster – Chimelong Paradise (606 m)

Booster Bike in het Nederlandse pretpark Toverland en Motorbike Launch Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Paradise zijn even lang en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Booster Bike – Toverland:

Booster Bike in het Nederlandse pretpark Toverland is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2004. Het parcours is 606 meter lang en 15 meter hoog. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 75 km/u in 3 seconden.

 

Motorbike Launch Coaster – Chimelong Paradise:

Motorbike Launch Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Paradise is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2006. Het parcours is 606 meter lang. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 80 km/u in 2,8 seconden.

 

#9: Velocity – Flamingo Land (656 m)

Velocity in het Britse pretpark Flamingo Land is een Moto Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2005. Het parcours is 656 meter lang en 17,4 meter hoog. Inzittenden behalen via een Hydraulic Launch een snelheid van 86,9 km/u.

 

#8: DarKoaster – Busch Gardens Williamsburg (748 m)

DarKoaster in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg is een Sneeuw Scooter Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2023. Het is een indoor coaster van 748 meter lang die een snelheid bereikt van 57,9 km/u via 4 lanceringen.

 

#7: Wave Breaker: The Rescue Coaster – SeaWorld San Antonio (792,5 m)

Wave Breaker: The Rescue Coaster in het Amerikaanse pretpark SeaWorld San Antonio is een Jetski Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2017. Het parcours is 792,5 meter lang en 18,6 meter hoog. Bezoekers behalen een snelheid van 70,8 km/u door middel van twee Tire Propelled Launches.

 

#6: Arctic Rescue – SeaWorld San Diego (853,4 m)

Arctic Rescue in het Amerikaanse pretpark SeaWorld San Diego is een Jetski Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2023. Het parcours is 853,4 meter lang. Bezoekers behalen een snelheid van 64,4 km/u door middel van een Tire Propelled Launch.

 

#5-4: Tron – Shanghai Disneyland & Tron – Walt Disney World – Magic Kingdom (966 m)

Tron Lightcycle Power Run in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland en Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom zijn elk even lang en delen daarom samen de eerste plaats. De achtbanen zijn dan ook klonen van elkaar.

 

Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland:

Tron Lightcycle Power Run in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland is een Moto Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2016. Het parcours is 966 meter lang en 23,8 meter hoog. Via een lancering wordt er een snelheid bereikt van 95,4 km/u. Het grootste deel van het parcours is overdekt, een klein stuk van het parcours ligt buiten.

 

Tron Lightcycle Power Run – Walt Disney World – Magic Kingdom:

Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom is een Moto Coaster die gebouwd werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma in 2023. Het parcours is 966 meter lang en 23,8 meter hoog. Via een lancering wordt er een snelheid bereikt van 95,4 km/u. Het grootste deel van het parcours is overdekt, een klein stuk van het parcours ligt buiten.

 

#3-2: Juvelen – Djurs Sommerland & Yukon Quad – Le Pal (1000 m)

Yukon Quad in Le Pal en Juvelen in Djurs Sommerland zijn even lang en delen daarom samen een 2de plaats.

 

Juvelen – Djurs Sommerland:

Juvelen in het Deense pretpark Djurs Sommerland is Quad Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2013. Het parcours is in totaal 1000 meter lang. De achtbaan bereikt via twee Tire Propelled Launches een snelheid van 85 km/u.

 

Yukon Quad – Le Pal:

Yukon Quad in het Franse pretpark Le Pal is Quad Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2018. Het parcours is in totaal 1000 meter lang en 12 meter hoog. De achtbaan bereikt via twee Tire Propelled Launches een snelheid van 90 km/u. Het is een gespiegelde versie van Juvelen die net iets sneller en hoger is.

 

#1: Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure – Universal Studios (1540,2 m)

Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in 2019. De achtbaan heeft zeer bijzondere treintjes want de karretjes hebben de vorm van een motor met zijspan. Het parcours van 19,8 meter hoog en 1540,2 meter lang, bevat onder andere een Vertical Rollback en een Vertical Drop Track element met een 5,2 meter hoge drop. Bezoekers behalen via 7 verschillende LSM-lanceerstroken een maximale snelheid van 80,5 km/u. Er kunnen maar liefst 12 treinen op de baan rijden van telkens 14 personen, goed voor een capaciteit van 1700 personen per uur.

 

 

Toekomst:

Onlangs opende nog verschillende achtbanen die in deze top 10 staan. Zo was er de opening van Tron Lightcycle Power Run in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland in 2016 en Wave Breaker: The Rescue Coaster in het Amerikaanse pretpark SeaWorld San Antonio in 2017. In 2018 opende Yukon Quad in het Franse pretpark Le Pal en in 2019 opende Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure.

Voor 2023 zijn er maar liefst 3 nieuwkomers. De eerste is Tron Lightcycle Power Run in het Amerikaanse pretpark Walt Disney World – Magic Kingdom. De tweede is Arctic Rescue in het Amerikaanse pretpark SeaWorld San Diego. De derde is DarKoaster in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.