Rapport: Hebben de bezoekersaantallen van de parken zich hersteld na corona?

Toen de coronacrisis toesloeg in 2020 waren de pretparken de eersten die de strenge maatregelen voelden. Parken moesten maandenlang gesloten blijven en toen ze mochten openen was dat met strenge beperkingen in bezoekersaantallen en andere maatregelen zoals afstand houden, extra ontsmettingen, coronatesten en zelfs vaccinaties. In sommige regio’s zoals Zweden of Californië moesten de parken meer dan een jaar verplicht gesloten blijven. In China zijn er nog steeds geregeld lockdowns waarbij volledige steden op slot gaan. Hebben de parken de coronacrisis ondertussen overleeft? Is er na corona een explosie geweest in bezoekersaantallen of likken parken nog steeds hun wonden? We zochten het uit en brengen je de resultaten in onderstaand rapport.

 

Intro:

Elk jaar wordt het Global Attractions Attendance Report gepubliceerd door de Themed Entertainment Association (TEA). Voor corona werden hier de best bezochte pretparken, waterparken en musea op gelijst ter wereld en ten opzichte van de verschillende werelddelen. Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.

Omdat de coronacrisis nog steeds gaande is, al is dit niet meer in elk werelddeel zo dominant aanwezig, wordt nog steeds een aangepaste versie van het rapport gemaakt. In plaats van de huidige 10 best bezochte parken ter wereld op te sommen, wordt gekeken naar de evolutie van de voormalige best bezochte parken doorheen de coronacrisis en hoe zij de crisis doormaken. Wij vertalen graag al deze cijfers voor jullie en zetten de belangrijkste highlights op een rij.

 

Hebben de parken zich hersteld na corona?

Uit het grote Global Attractions Attendance Report blijkt dat deze vraag niet zomaar met ja of nee te beantwoorden is. We zien namelijk enorm grote verschillen tussen de verschillende werelddelen.

 

Europa:

Europa werd in eerste instantie hard getroffen. Landen namen snel maatregelen en pretparken moesten als eerste gesloten worden. Zoals overal ter wereld bleek 2020 een dramatisch jaar te zijn waarbij zowat alle parken de helft tot drie vierde van hun bezoekersaantallen zagen teruglopen. Als parken al niet een volledig jaar gesloten moesten blijven zoals in Zweden het geval was.

Wat we zien is dat 2021 een tussenjaar was in Europa. Zowat alle parken scoorden aanzienlijk beter dan in 2020, maar de resultaten van 2019 werden allesbehalve gehaald. In 2022 is dat een heel ander verhaal waar de meeste parken terug schommelen rond de cijfers van 2019. Sommige parken hebben zelf absolute recordcijfers behaald en dat is voornamelijk zichtbaar in Frankrijk.

Disneyland Parijs, het beste bezochte pretpark van Europa, haalde in 2022 bijvoorbeeld haar beste resultaat sinds 2014. De Efteling brak haar eigen bezoekersrecord van 2018, ook voor het Walt Disney Studios Park in Parijs was dit het geval. Ook in Port Aventura werden nog nooit zoveel bezoekers ontvangen als in 2022 en hetzelfde kan gezegd worden van Parc Astérix. Gardaland behaalde dan weer het beste resultaat sinds 2008 en ook Alton Towers wist het beste jaar te noteren sinds het vreselijk ongeval op de Smiler in 2015. Voor Puy Du Fou werd er eveneens een record verbroken en dat kan ook Phantasialand zeggen, net zoals Legoland Billund en Futuroscope.

Sommige parken blijven nog wel ver onder hun recordaantallen zoals Tivoli Gardens, Parque Warner Madrid en Legoland Deutschland.

 

Azië:

In Azië sloeg de coronacrisis als eerste toe. Logisch ook aangezien het virus voor het eerst opdook in China. In eerste instantie leek Azië dan logischerwijs ook als eerste verlost te raken van corona, maar dat bleek later allesbehalve correct te zijn. Bijvoorbeeld China hief als eerste haar lockdowns op, maar moest er later opnieuw doorvoeren, ook toen in Europa dit al lang niet meer het geval was. Vandaag de dag zijn er nog steeds lockdowns in het land die soms plotseling een hele stand vergrendelen uit het niets. Dit is dan ook te zien aan de cijfers in de pretparken daar.

Na het extreem dramatische jaar in 2020 kende de Chinese pretparken een herstel in 2021. De resultaten waren een stuk beter, maar bleven toch ver onder de aantallen van 2019. Wie dacht dat het in 2022 nog een stuk beter zou gaan had het dik mis. Parken moesten opnieuw sluiten en dat is dan ook erg goed te zien in de cijfers. Alle Chinese parken bij de wereldtop moesten opnieuw slechtere cijfers incasseren dan in 2021.

Zo haalde Chimelong Ocean Kingdom nog maar 4,4 miljoen bezoekers in 2022, dit is slechts een derde van de aantallen van 2019. Ook Disneyland in Shanghai moest in 2022 tevreden zijn met de helft van haar bezoekers ten opzichte van 2019. Ocean Park ontving in 2022 zelfs maar een vierde van haar bezoekers. En zo kunnen we nog wel even blijven verder gaan.

Ook in Japan zijn de cijfers nog steeds niet goed. Maar ze zijn niet zo dramatisch als in China. De Disneyparken in Tokio moeten in 2022 tevreden zijn met twee derde van hun bezoekers ten opzichte van 2019. Dit is dus allesbehalve goed te noemen, maar wel dubbel zoveel dan een jaar ervoor. Ook het Universal pretpark in Japan bleef 20% onder haar eigen bezoekersrecord.

 

Amerika:

De cijfers zijn dan misschien niet zo slecht als in Azië, maar na drie jaar corona zijn ze toch ook allesbehalve van wat ze geweest waren. Het best bezochte pretpark ter wereld is al jaar en dag Magic Kingdom in het Disneyland Resort in Florida. Ook tijdens corona was dit het geval en ook na corona blijft dit onveranderd. Toch moet het park nog steeds veel van haar pluimen laten vallen. In 2022 kwamen er 17.133.000 bezoekers over de vloer, wat toch nog steeds bijna 20% minder is dan voor de coronacrisis toen het park jaar na jaar haar eigen wereldrecord verbrak.

Ook het Disneyland Park in Californië heeft haar bezoekersaantallen van 2021 weten te verdubbelen, maar het blijft nog steeds ruim onder deze van 2019. Animal Kingdom van het Disney Resort in Florida is zelfs niet meer het best bezochte park in Florida, ze weten nog net 9 miljoen bezoekers te trekken ten opzichte van de 13,8 miljoen in 2019. Nu is Epcot van het Disney Resort het best bezochte Disneypark uit Florida, al is de 10 miljoen bezoekers nog steeds ver onder de 12,4 miljoen van voor corona. Het enige park dat wel een record weet te vestigen in 2022 is Islands Of Adventure van het Universal Resort. Het is zelfs de eerste keer ooit dat een Universalpark in Florida betere cijfers weet voor te leggen dan het beste Disneypark in Florida. Island Of Adventure haalt met haar 11 miljoen bezoekers een nieuw record binnen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de opening van Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure in 2019 en VelociCoaster in 2021. Ook Universal Studios Florida scoort goed met 10,7 miljoen bezoekers, net geen evenaring van haar eigen bezoekersrecord.