Uitgelicht: Monster – Gröna Lund

Gröna Lund opende in 2021 haar achtbaan Monster. Hiermee bewezen ze opnieuw dat zelfs op een beperkte oppervlakte die het park ter beschikking heeft, er altijd nog wel plek is voor eentje meer. De hangende achtbaan werd zo ontworpen door de Zwitserse achtbaanfabrikant Bolliger & Mabillard dat het perfect tussen de reeds bestaande gebouwen en attracties inpaste.

 

 

Monster is een achtbaan van het type Inverted Coaster en werd gebouwd door Bolliger & Mabillard, ook wel bekend als B&M. De baan is 34 meter hoog, 700 meter lang en bereikt een maximumsnelheid van 90 km/u. Tijdens de rit gaan inzittenden drie keer overkop en ze ervaren een maximale kracht van 4,5 G. De inversies op deze baan zijn een Corkscrew en twee Zero G Rolls. Over de baan rijden treintjes met telkens plek voor 28 personen. Wie een ritje wil maken moet tenminste 140 cm groot zijn.

Het achtergrondverhaal van Monster is gebaseerd op een historisch feit uit Stockholm waar Gröna Lund haar eigen verhaal aan gekoppeld heeft. Zo waren er vroeger plannen om op het eiland waar het park op ligt, een metrostation aan te leggen genaamd Djurgården. Volgens het pretpark werd het metrostation verlaten doordat er zich enkele mysterieuze omstandigheden voordeden tijdens de bouw. Nu, tijdens de herontwikkeling van het park, is het oude station opnieuw opgedoken, samen met het “Monster” dat er zich schuilhoudt. Het unieke aan de achtbaan Monster is dat het station zich dan ook volledig onder de grond bevindt.