Zambezi Zinger geopend in Worlds of Fun

Worlds of Fun, gelegen in de Amerikaanse staat Missouri, heeft haar gloednieuwe hybride familieachtbaan Zambezi Zinger geopend. Deze nieuwe achtbaan van Great Coasters International heeft naast GCI’s gloednieuw treinontwerp, ook gedeeltelijk Titan Track. Daarnaast zijn de naam Zambezi Zinger en de spiralen lifthill tevens een hommage aan de klassieke Jumbo Jet-achtbaan die tot 1997 in het park te vinden was.

 

Het Amerikaanse pretpark Worlds of Fun heeft haar gloednieuwe familieachtbaan Zambezi Zinger geopend. Deze werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanfabrikant Great Coasters International (GCI). Zambezi Zinger is 22,6 meter hoog en op het 756,5 meter lange parcours wordt er een topsnelheid van 72,4 km/u behaald. De achtbaanrit begint met een spiralen liftheuvel tot het hoogste punt van de attractie. Daarna raast de achtbaantrein van de eerste drop, helemaal tot aan de grond, gevolgd door een hoge bocht, een gekantelde airtimeheuvel en een bocht rond de spiralen lift. Het tweede deel van de achtbaan bestaat vooral uit een reeks bochten en airtimeheuvels dicht tegen de grond, waar het snelheidsgevoel de overhand neemt.

De achtbaan is een combinatie van houten en stalen rails op stalen en houten supports en wordt dus officieel geklasseerd als een hybride achtbaan. Het merendeel van de achtbaan werd gefabriceerd uit klassieke houten achtbaantrack, maar de spiralen liftheuvel en de track die rond de spiraal slingert, is de nieuwe stalen Titan Track van GCI. Deze speciale stalen achtbaantrack werd allereerst geïnstalleerd in Fun Spot Orlando en vorig jaar werd het ook geïntroduceerd op Predator (Six Flags Darien Lake) en Wolverine Wildcat (Michigans Adventure). Daarnaast maakt de Zambezi Zinger gebruik van de gloednieuwe Infinity Flyer treinen van GCI die nog nergens anders gebruikt werden. Deze treinen zouden minder onderhoud vergen dan klassieke Millenium Flyers en ze laten ook toe om inversies toe te voegen op hun achtbanen, hoewel dat laatste niet het geval is bij Zambezi Zinger.

 

Historiek rond de rollercoaster:

Om de (misschien gekke) lay-out van deze nieuwe achtbaan te begrijpen, moeten we eerst terug naar het jaar 1973. Toen opende Worlds of Fun een Extended Jumbo Jet van de Duitse achtbaanfabrikant Schwarzkopf, genaamd Zambezi Zinger. Deze achtbaan was voor 24 jaar terug te vinden in het park tot en met 1997. Deze Jumbo Jet-achtbanen hadden een klassieke spiralen lifthill aan het begin van de rit. De nieuwe achtbaan voor 2023, eveneens met de naam Zambezi Zinger, wordt dus gepresenteerd als een spirituele opvolger van deze klassieke achtbaan. Daarom gaat deze moderne achtbaan ook gebruik maken van een spiralen lifthill aan het begin van de rit. De originele Zambezi Zinger staat vandaag de dag in het Colombiaanse park Parque del Café als Montaña Rusa.

 

Video: Worlds of Fun