Efteling behaalde recordwinst en investeert deze terug in het park

In 2022 behaalde de Efteling niet alleen record-bezoekerscijfers, ook financieel was het een recordjaar met een bedrijfsresultaat na belasting van € 33,9 miljoen. Dit recordbedrag zal het park terug investeren in het park.

 

Het jaar 2022 werd afgesloten met een recordaantal van 5,43 miljoen bezoeken en een bedrijfsopbrengst van € 265,9 miljoen. Dankzij die opbrengst kon het park de in 2022 verkregen overheidssteun terugbetalen. Dit was een maatregel tijdens de coronacrisis, namelijk de zogenaamde Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 6).

Medewerkers ontvingen een extra uitkering aan het einde van het jaar als dank voor het harde werk en als een extra tegemoetkoming in de gestegen huishoudelijke kosten gedurende het jaar. In 2022 kon € 58,2 miljoen geïnvesteerd worden in met name duurzame projecten.

Stichting Natuurpark de Efteling, die in 1952 het Sprookjesbos opende, is vandaag de dag nog steeds de enige aandeelhouder van de Efteling. Zij laat nog altijd een groot deel van de gemaakte winsten terugvloeien naar de organisatie om de Efteling voor de toekomst te behouden en nog mooier te maken.

Nadat in 2020 en 2021 alleen noodzakelijk onderhoud uitgevoerd werd, zijn in 2022 een aantal grote onderhoudsprojecten opgestart, waaronder Joris en de Draak en Droomvlucht. Daarnaast werden de eerste 12.000 zonnepanelen op carports in gebruik genomen. Plannen voor een zonnepanelenweide en de uitvoering van het project Duurzaam Energiesysteem in het parkdeel Anderrijk vorderden gestaag.

Ook startte de bouw van twee nieuwe projecten binnen de parkgrenzen: Efteling Grand Hotel en het themagebied Huyverwoud met de attractie Danse Macabre.

 

Bron en foto: Efteling