Pretparkgroepen: Plopsa Group

In onze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. Deze keer bespreken we de Belgische pretparkgroep Plopsa Group die heel wat bekende pretparken bij ons in de buurt uitbaat.

 

Wie is Plopsa Group?

De Plopsa Group is een Belgische pretparkgroep die onderdeel is van het Belgische mediabedrijf Studio 100. Momenteel zijn er 11 parken met de Plopsa-licentie. De groep is het bezig met de bouw van nog 2 andere parken en zijn er concrete plannen voor nog minstens 5 andere parken te bouwen. De parken zijn gelegen in België, Nederland, Duitsland, Polen en Tsjechië.

De groep bezit zowel pretparken alsook waterparken. Plopsa Group werd opgericht in 1996 door Gert Verhulst en Hans Bourlon. De CEO was 23 jaar Steve van den Kerkhof tot die in 2023 moest aftreden wegens grensoverschrijdend gedrag. Het hoofdkantoor is gelegen in Plopsaland De Panne, het paradepaartje van de groep. De naam Plopsa is ontstaan uit een samentrekking van de toenmalig 2 populairste programma’s van Studio 100, namelijk Kabouter Plop en Samson en Gert.

 

Parken portefeuille:

Huidige portefeuille:

Pretparken: De groep heeft momenteel 9 pretparken in 5 verschillende landen in handen. In het assortiment van de Plopsa Group zitten: Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo en Plopsa Station Antwerp die gelegen zijn in België. Verder is er nog Plopsa Indoor Coevorden in Nederland, Holiday Park in Duitsland en Majaland Praha (enkel licentie) in Tsjechië. In Polen gaat het om Majaland Kownaty en Majaland Warsaw.

Waterparken: Plopsa Group heeft momenteel 2 waterparken, nl. Plopsaqua De Panne en Plopsaqua Landen-Hannuit in België.

Overnachtingsmogelijkheden: De groep heeft momenteel 1 hotel in De Panne, het Plopsa Hotel. Eveneens in De Panne is ook Plopsa Village gelegen, een camping met mobilehomes en vakantiehuisjes.

Andere: Met het Proximus Theater heeft de Plopsa Group ook een theaterzaal in handen in De Panne. Verder is er nog een Plopsa Winkel in het Belgische Wijnegem shoppingcenter.

 

Toekomstige parken:

Pretparken: Naast de 9 bestaande parken zijn er nog concrete plannen voor 3 andere pretparken te openen en nog voorlopige plannen om nog 1 ander park te bouwen. In Polen staan de grootste uitbreidingsplannen op het programma met Majaland Gdansk in 2024 en Majaland Katowice in 2025. In Roemenië gaat het om Majaland București dat nog voor 2030 moet openen. Voorts zijn er nog vagere plannen om in Nederland Plopsa Indoor Den Haag te openen, maar het is niet duidelijk of deze plannen nog doorgaan na de recente heisa bij Plopsa.

Waterparken: Naast de 2 bestaande waterparken zijn er nog concrete plannen voor 2 andere waterparken te openen en nog voorlopige plannen om nog eens 2 andere waterparken te bouwen. De concrete plannen zijn beide voor Polen met een waterpark in Warsaw en Kownaty bij de huidige pretparken. Verder zijn er vagere plannen voor Nederland met Plopsaqua Den Haag en Duitsland met Holiday Wasserpark nabij Holiday Park. Maar het is niet duidelijk of deze plannen nog doorgaan na de recente heisa bij Plopsa. Een waterpark dat wel met zekerheid niet doorgaat is het Belgische Plopsaqua Mechelen dat in 2022 had moeten openen.

Overnachtingsmogelijkheden: Holiday Park Hotel, dit wordt het eerste Duitse hotel.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1998: Nog voor het eerste pretpark geopend wordt, opent in het Belgische Wijnegem shoppingcenter De Kijkbuis. De winkel wordt in 2004 omgevormd tot Plopsa Winkel.

2000: Alles begint voor de Plopsa Group in het jaar 2000 wanneer ze het West-Vlaamse Meli Park overkoopt dat werd opgericht in 1935. Het pretpark wordt het eerste park van de Plopsa Group en ze dopen het om tot Plopsaland. In 2006 wordt de naam veranderd naar Plopsaland De Panne. Plopsaland De Panne groeit meteen uit tot het paradepaardje van de groep.

2005: De groep bouwt voor het eerst zelf een pretpark met Plopsa Indoor Hasselt. Het is het eerste indoorpark van de groep en het tweede in het assortiment.

2006: Het derde Belgische pretpark van de groep wordt aan het aanbod toegevoegd met de overname van TéléCoo dat werd opgericht in 1976. Hiermee gaat Plopsa voor het eerst over de taalgrens in België. Het pretpark wordt omgedoopt tot Plopsa Coo.

2010: De eerste buitenlandse pretparken worden een feit. In Nederland wordt het gloednieuwe Plopsa Indoor Coevorden geopend, het is het tweede indoor park van de groep en het tweede pretpark die ze zelf bouwen. Daarnaast is er de overname van Holiday Park in Duitsland dat werd opgericht in 1971. Het park krijgt heel wat attracties die in het teken staan van de Studio 100 figuurtjes, maar het blijft haar naam behouden omdat Samson en Plop niet bekend zijn in Duitsland.

2013: Bij Plopsaland De Panne wordt het Plopsa Theater geopend. In 2019 wordt dit omgedoopt tot het Proximus Theater.

2015: Dit jaar opent het langverwachte eerste waterpark van de groep met Plopsaqua De Panne. Het indoorwaterpark is gelegen bij het hoofdpark van de groep, Plopsaland De Panne, maar er dient afzonderlijk toegang betaald te worden om het park te kunnen betreden.

2018: Voor het eerst opent Plopsa een pretpark in Oost-Europa met Majaland Kownaty in Polen, in het westen van het land vlakbij de Duitse grens. Het is het vierde park dat de groep zelf bouwt nadat het eerder ook al 3 parken overkocht.

2021: Dit jaar is een zéér belangrijk jaar voor de groep. Het tweede waterpark wordt geopend met Plopsaqua Landen-Hannuit in België. Verder wordt na meer dan 10 jaar van plannen en uitstellen in het voorjaar het Plopsa Hotel geopend nabij het hoofdpark in De Panne. Ook de camping Plopsa Village wordt geopend dat eveneens in De Panne terug te vinden is. Hier zijn onder andere mobilehomes en vakantiehuisjes te vinden. Maar dat is nog niet alles. Comic Station Antwerp dat opende in 2017 in België en failliet ging in 2019 wordt overgekocht. De Plopsa Group bouwt het vervolgens om naar een Plopsa-park om het te openen als Plopsa Station Antwerp. Maar ook daar stopt het niet want het eerste Plopsa-pretpark in Tsjechië opent op het einde van het jaar met Majaland Praha in de hoofdstad Praag. Dit park gebruikt enkel de Plopsa-licentie maar is geen eigendom van de Plopsa Group.

2022: Het tweede Poolse Plopsa-pretpark opent met Majaland Warschau in het oosten van het land.

2024: Dit jaar moet het derde Poolse pretpark van de groep geopend worden met Majaland Gdansk in het noorden van het land.

2025: Het eerste waterpark in Duitsland moet openen met Holiday Wasserpark.

2026: Het is natuurlijk nog ver vooruit maar dit jaar zou het vierde Plopsa-park in Polen moeten openen met Majaland Katowice in het zuiden van het land, vlakbij de Tsjechische grens.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

De Plopsa Group is uitsluitend actief in Europa met de meeste van haar parken in België gevestigd. We geven een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en investeringen.

 

Studio 100:

De Plopsa Group is onderdeel van het bedrijf Studio 100 dat televisieprogramma’s, muziek, films, musicals en merchandise produceert en natuurlijk de pretparken uitbaat. Het bedrijf heeft heel wat bekende programma’s gemaakt zoals Samson en Kabouter Plop. Maar ook klassiekers als Wizzy en Woppy, Big & Betsy, Piet Piraat en Spring worden grote successen in Vlaanderen en Nederland. Daarnaast neemt het de meidengroep K3 onder de armen.

In 2006 wordt Het Huis Anubis geproduceerd dat later door Nickelodeon gekocht wordt en uitgezonden wordt in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en zelfs in Amerika een groot succes wordt. In 2008 koopt Studio 100 het bedrijf E.M. Entertainment op voor 41 miljoen euro. Daardoor komen Maja de Bij en Wickie de Viking in het assortiment van de groep.

Door de overname van E.M. Entertainment gaat het internationaal succes van Studio 100 in een stroomversnelling. Ondertussen is Maja de Bij aan meer dan 120 landen verkocht. In 2017 neemt Studio 100 een meerderheidsparticipatie van 68% in het Duitse Made for Entertainment (m4e). Hierdoor komen producten zoals Tip de Muis, Mia and Me en Lizzie McGuire in de portefeuille van Studio 100.

 

Studio 100-figuurtjes in de parken:

Zoals je kon lezen heeft Studio 100 een belangrijke invloed op de Plopsa Group. Dit weerspiegelt zich ook naar de parken want heel wat attracties zijn gethematiseerd naar de Studio 100-figuurtjes. Zo zijn er in verschillende parken attracties gethematiseerd naar Maja de Bij, Wickie de Viking, K3, Heidi, Bumba, Mega Mindy, Het Huis Anubis, Prinsessia, Ghost Rockers en vele andere Studio 100-figuurtjes.

 

Investeringen:

De Plopsa Group investeert regelmatig in vele van haar parken. De grootste parken van de groep krijgen bijna elk jaar wel nieuwigheden. De kleinere indoorparken behouden lange tijd dezelfde attracties. Soms krijgen attracties een nieuw thema. De Plopsa Group was jarenlang de groep die het meest investeerde in pretparken in België.

 

Expansiedrang:

De groep heeft ook een sterke expansiedrang. Het speurt voortdurend de markt af om te kijken of er pretparken kunnen overgekocht worden. Zelf bouwt het ook verschillende eigen pretparken en waterparken. De meeste parken bevinden zich in België, maar daarnaast zijn er ook parken in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië en binnenkort ook Roemenië.

In de eerste 10 jaar had de groep in totaal 3 parken. In de daaropvolgende 10 jaar kwamen er 4 parken bij, meer dan een verdubbeling dus. In het derde decennium zijn er ondertussen alweer 4 parken geopend en tegen het einde van het decennium moeten daar zeker nog 8 parken bijkomen.

 

Investeringsgroepen:

Voor de bouw van pretparken in Oost-Europa ging de Plopsa Group samenwerkingen aan met investeringsbedrijven. Voor de bouw van het Tsjechische pretpark Majaland Praha werd in zee gegaan met TNI Group en Kaprain. Hier is het pretpark zelf volledig eigendom van de investeringsmaatschappijen en gebruiken ze enkel de Plopsa-licentie. Voor de huidige pretparken in Polen en de toekomstige parken in Polen en Roemenië werd de samenwerking aangegaan met Momentum Capital uit Nederland. Dit werd een groot succes met al twee geopende pretparken in Polen en nog twee geplande pretparken en twee geplande waterparken in Polen en nog een pretpark in Roemenië. Daarnaast liet Momentum Capital al weten daarbovenop nog eens 3 extra toegangspoorten te willen openen in Oost-Europa voor 2030. Bij deze parken is steeds 21% eigendom van de Plopsa Group en 79% eigendom van Momentum Capital.

 

Reclame:

In meerdere parken van de groep is er ook reclame terug te vinden op verschillende manieren. Zo staan er bijvoorbeeld auto’s tentoongesteld in sommige parken en kreeg het Plopsa Theater in 2019 een nieuwe naam waarin het merk van een ander bedrijf centraal staat. Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met andere bedrijven die voedings-kraampjes in de pretparken openhouden. Een andere opmerkelijke samenwerking is deze met het Belgische dancefestival Tomorrowland waar naar de achtbaan The Ride to Happiness by Tomorrowland genoemd werd.

 

Succesformule:

De Plopsa Group staat erom gekend om attracties of concepten die succes hebben in het ene park, ook door te voeren in andere parken. Zo bouwde het na Plopsa Indoor Hasselt nog 4 andere indoor pretparken met Plopsa Indoor Coevorden, Majaland Kownaty, Majaland Warsaw en Majaland Praha die erg lijken op het originele indoorpark. Daarnaast werd er in Holiday Park in 2018 eveneens een indoor park gebouwd die op Plopsa Indoor Hasselt geïnspireerd is.

Ook het outdoor succes van Wickie de Viking in Plopsaland De Panne zien we in verschillende parken terugkomen zoals Holiday Park en Majaland Kownaty. Populaire attracties worden ook in meerdere parken gebouwd, denk maar aan de Star Flyer, Heidi The Ride, Magic bikes, eendjes, konijntjes, de kikkers, Jet Ski’s, Kontiki, vrije val torentjes, dansende fonteinen, Splash Battle, etc. Ook verschillende beelden en decorstukken zijn in verschillende parken terug te vinden.

 

Nieuw management:

Steve van den Kerkhof was van bij de start in 2000 tot en met 2023 CEO van de Plopsa Group. Hij was nauw betrokken bij alle ontwikkelingen die gebeurde bij alle parken. In 2023 kwam van den Kerkhof in opspraak na tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag en het creëren van een toxische werksfeer.

Studio 100 stelde een advocaat aan die een onderzoek voerde naar deze beschuldigingen. Nadat Gert Verhulst en Hans Bourlon het rapport in handen kregen, besloten ze Steve van den Kerkhof na 23 jaar aan de kant te schuiven. Een uitspraak van een officiële rechtszaak was er toen nog niet en van den Kerkhof zelf ontkende alle aantijgingen.

Niet alleen Steve Van den Kerkhof (CEO) moest vertrekken. Ook de commercieel directeur (CCO) bij Plopsaland De Panne moest vertrekken. De financieel directeur (CFO) kwam eveneens in opspraak maar stapte zelf op in onderling overleg. Verder werden nog 4 andere hooggeplaatste ontslagen, twee directeurs en twee managers.

Niet veel later werd bekendgemaakt dat Momentum Leisure de samenwerking met van den Kerkhof versterkte. Steve van den Kerkhof is een sleutelfiguur voor de realisatie van de toekomstige projecten in Oost-Europa. Voor Momentum Leisure is zijn kennis dan ook erg belangrijk en onmisbaar. Wel maakte het bedrijf bekent dat van den Kerkhof geen directe contacten zou hebben met andere personeelsleden.

 

Bronnen: Plopsa Group, Wikipedia, rcdb, Momentum Leisure